Τα 19 ακριβότερα υλικά στον πλανήτη

ΤΑ 19 ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
Υπάρχουν πράγματα τα οποία στην κυριολεξία αξίζουν περισσότερο κι από χρυσάφι. Από κρέμες
προσώπου μέχρι δηλητήριο σκορπιού, από το χαβιάρι Beluga μέχρι την αντιύλη, και πολλά άλλα. Κάντε κλικ και γνωρίστε τις πιο ακριβές ουσίες παγκοσμίως και μάθετε τι είναι αυτό που τις κάνει τόσο πολύτιμες. Οι τιμές ίσχυαν τον Σεπτέμβριο του 2014 και είναι σε δολάρια ΗΠΑ.

 ΛΕΥΚΗ ΤΡΟΥΦΑ (5 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Ο εποχιακός αυτός μύκητας είναι ένα πανάκριβο συστατικό μαγειρικής και μπορείτε να το τρίψετε πάνω από τα μακαρόνια, τη σαλάτα και τα τηγανιτά σας αυγά ή να το προσθέσετε στο λάδι σας για να νοστιμίζετε τα φαγητά και τις σαλάτες σας.
 ΚΡΟΚΟΣ Η ΣΑΦΡΑΝ (11 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Κάθε άνθος Crocus sativus δίνει τρεις στήμονες αρωματικού σαφράν και για το λόγο αυτό είναι το ακριβότερο μπαχαρικό στον κόσμο. Εκτός από τη μαγειρική, το σαφράν χρησιμοποιείται στην ιατρική και στην κοσμετολογία.
 ΙΡΑΝΙΚΟ ΧΑΒΙΑΡΙ ΑΠΟ BELUGA (35 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Το χαβιάρι Beluga είναι το ακριβότερο χαβιάρι που διατίθεται σήμερα στην αγορά. Γνωστά επίσης και ως "almas," τα πανάκριβα αυτά αυγά ψαριού τρώγονται κρύα ως ορεκτικό.
 ΧΡΥΣΟΣ (39,81 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Ο χρυσός στην καθαρότερή του μορφή είναι μαλακός και εύπλαστος και για να γίνει ανθεκτικότερος πρέπει να αναμιχθεί με άλλα μέταλλα. Πέρα από τα κοσμήματα, ο χρυσός χρησιμοποιείται επίσης στα τηλεσκόπια και στους ηλεκτρικούς αγωγούς.
 ΡΟΔΙΟ (45 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Ο Άγγλος χημικός William Hyde Wollaston (στη φωτογραφία) ανακάλυψε το ρόδιο σε ακατέργαστη πλατίνα. Το σκληρό αυτό μέταλλο χρησιμοποιείται σε τριοδικούς καταλυτικούς μετατροπείς για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στα οχήματα καθώς και ως αντιδιαβρωτικός παράγοντας.
 ΠΛΑΤΙΝΑ (48 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Αυτό το σπάνιο πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται ευρύτατα σε κοσμήματα καθώς επίσης και σε καταλυτικούς μετατροπείς, σε ηλεκτρονικά και σε αντικαρκινικά φάρμακα.
 ΚΕΡΑΤΟ ΡΙΝΟΚΕΡΟΥ (55 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Η λαθροθηρία των ρινόκερων για τους πολύτιμους χαυλιόδοντές τους αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα. Το κέρατο του ρινόκερου πιστεύεται ότι θεραπεύει τον καρκίνο, τον πυρετό και άλλες ασθένειες και στοιχίζει ακριβότερα κι από χρυσάφι.
 CRÈME DE LA MER (70 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Η αντιγηραντική και ενυδατική αυτή κρέμα δημιουργείται από θαλάσσια φύκια kelp και μια πρωτοποριακή διαδικασία βιο-ζύμωσης. Την ιδέα για το προϊόν αυτό τη συνέλαβε ένας φυσικός αεροδιαστημικής ο οποίος υπέστη εγκαύματα σε κάποιο εργαστηριακό του πείραμα.

 ΗΛΙΟ-3 (2.000 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Το ήλιο-3 αποτελεί μη ραδιενεργό ισότοπο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικής σύντηξης. Τα αποθέματα ηλίου-3 στη γη είναι περιορισμένα, πιστεύεται ωστόσο πως υπάρχει άφθονο στην επιφάνεια της Σελήνης.
 ΠΛΟΥΤΩΝΙΟ (4.000 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Μόνο ίχνη αυτού του ραδιενεργού στοιχείου υπάρχουν στη φύση. Θεωρείται σημαντικό για τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων όπου συμβάλει στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέσω της σχάσης.
 ΠΕΤΡΑΔΙ TAAFFEITE (ΑΠΟ 2.500 ΕΩΣ 20.000 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
To πετράδι αυτό με τις μωβ αποχρώσεις δημιουργείται από μαγνήσιο, βηρύλλιο και αλουμίνιο κι είναι εκατομμύρια φορές πιο σπάνιο από το διαμάντι καθώς και πιο ανθεκτικό.
 ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΒΗΡΥΛΛΟΣ (10.000 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Ο σπανιότατος αυτός κρύσταλλος έχει βρεθεί σε ελάχιστα μέρη έως σήμερα και χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή κοσμημάτων. Είναι ελαφρώς πιο μαλακός από το διαμάντι και χρωστά το σπάνιο χρώμα του στο σίδηρο, το χρώμιο, το ασβέστιο και το μαγγάνιο που περιέχει στη σύσταση του.
 ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΣΚΟΡΠΙΟΥ (10.000 ΔΟΛ. Η ΟΥΓΓΙΑ)
Από τα χιλιάδες είδη σκορπιού που γνωρίζουμε σήμερα, μόνο τα 25 είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο. Γιατί είναι άραγε τόσο ακριβό; Η πρωτεϊνη που βρίσκεται στο δηλητήριο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
 ΤΡΙΤΙΟ (30.000 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Πρόκειται για ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου που δημιουργείται κατά την πυρηνική αντίδραση. Στην καθημερινή ζωή χρησιμοποιείται για το φωτισμό σημάτων σε θέατρα, εμπορικά κέντρα και κτίρια γραφείων.
 ΔΙΑΜΑΝΤΙ (65.000 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Τα διαμάντια διαθέτουν υψηλό δείκτη διάθλασης χάρη στον οποίο μοιάζουν να γυαλίζουν από μόνα τους. Τα μονόπετρα και τα ιδανικά κομμένα διαμάντια είναι από τα πλέον περιζήτητα πετράδια στον κόσμο.
 ΠΡΕΝΙΤΗΣ (300.000 ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Ανακαλύφθηκε στην Μίανμαρ από τον Βρετανό γεμολόγο Arthur Charles Davy Pain, και θεωρείτο το σπανιότερο ορυκτό στον κόσμο. Χρησιμοποιείται στην θεραπεία με κρυστάλλους και το χρώμα του ποικίλει από ροζ μέχρι κόκκινο ή καφέ.
 ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΟ-252 (27 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Το ραδιενεργό αυτό μεταλλικό χημικό στοιχείο χρησιμοποιείται στον εξοπλισμό ανίχνευσης και αναγνώρισης εκρηκτικών υλών και ναρκών καθώς και στη θεραπεία του καρκίνου.
ΑΝΤΙΥΛΗ (100 ΤΡΙΣ ΔΟΛ. ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ)
Η εκπληκτική αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για τα μελλοντικά διαστημικά ταξίδια σε πλανήτες κι άλλα ουράνια σώματα. Σήμερα το ασταθές αυτό υλικό είναι δύσκολο να παραχθεί και να αποθηκευτεί καθώς διαλύεται σε λίγα λεπτά από τη δημιουργία του.

Comments