Χρήσιμος οδηγός για να γίνει το σιδέρωμα παιχνιδάκι!

Σιδέρωμα... μια από τις πιο πολυσυζητημένες δουλειές του σπιτιού! Πόσες φορές έρχεται η στιγμή να σιδερώσουμε και τελικά το αναβάλαμε για μια άλλη μέρα και στο τέλος μαζεύεται ένα βουνό από ρούχα; Με τη σωστή επιλογή συσκευής σιδερώματος καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές το σιδέρωμα μπορεί να γίνει παιχνιδάκι για όλους!

Πως επιλέγουμε το κατάλληλο σίδερο;
Πλάκα σιδερώματος: ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά!

Η πλάκα σιδερώματος έρχεται σε άμεση επαφή με τα ρούχα, οπότε καλό θα είναι:
 Να είναι κατάλληλη για όλα τα υφάσματα.
 Να επιτρέπει την ομοιόμορφη ροή του ατμού.
 Να μην αφήνει σημάδια στα ρούχα.
 Να έχει μυτερό σχήμα για να εξασφαλίζει αποτελεσματικό σιδέρωμα σε όλα τα σημεία του ρούχου.
Ισχύς:

θεωρείται το βασικό κριτήριο για την επιλογή του, όμως δεν είναι κανόνας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς τόσο καλύτερο είναι και το σίδερο.
Ατμός:

διευκολύνει το σιδέρωμα και μας δίνει το τέλειο αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Τον ατμό τον μετράμε σε bar.
Χωρητικότητα δεξαμενής νερού:

αν και δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της συσκευής σιδερώματος, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό διότι μια μεγάλη δεξαμενή μας εξοικονομεί χρόνο αφού δεν χρειάζεται να τη γεμίζουμε συνέχεια διακόπτοντας τη διαδικασία του σιδερώματος.
Λυχνία ένδειξης αλάτων:

προλαμβάνει τη συσσώρευση αλάτων, η οποία εμποδίζει τη σωστή εξαγωγή του ατμού με αποτέλεσμα να αφήνει το σίδερο λεκέδες πάνω στα ρούχα.
Αυτόματη διακοπή λειτουργίας:

το σίδερο όταν δεν χρησιμοποιηθεί για μερικά λεπτά απενεργοποιείται αυτόματα, προσφέροντας ασφάλεια ακόμα και αν το ξεχάσουμε στην πρίζα.
Βάρος:

ένα βαρύ σίδερο θα μας δυσκολέψει και θα μας κουράσει γρήγορα αφού το κρατάμε για αρκετή ώρα με το ένα χέρι, για αυτό προτιμάμε ένα ελαφρύ.
Απιονισμένο νερό:

καλό είναι κάθε φορά που σιδερώνουμε να χρησιμοποιούμε απιονισμένο νερό για να αποφεύγουμε τη συσσώρευση αλάτων. Εκτός αν η συσκευή σιδερώματος διαθέτει σύστημα καθαρισμού των αλάτων, οπότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και νερό βρύσης.
Δεξαμενή:

μετά από κάθε χρήση αδειάζουμε τη δεξαμενή, κλείνουμε τον ατμό, ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στο ελάχιστο επίπεδο και αφήνουμε για μερικά λεπτά το σίδερο σε όρθια θέση.
Πλάκα σιδερώματος:

την σκουπίζουμε με νωπό και μαλακό πανί, χωρίς να χρησιμοποιούμε καθαριστικά που δεν είναι κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση.
Καλώδιο:

το τυλίγουμε προσεκτικά για να μην «τσακίσει» και χαλάσει.
Σίδερο:

το αποθηκεύουμε σε όρθια θέση.
Tips σιδερώματος για κάθε ρούχο:

 Πρώτα από όλα συμβουλευόμαστε τις οδηγίες σιδερώματος που υπάρχουν στις ετικέτες των ρούχων, για να χαιρόμαστε τα ρούχα μας και μετά το σιδέρωμα.
 Ευαίσθητα υφάσματα: καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα ειδικό προστατευτικό πανί για να αποφύγουμε την απευθείας επαφή του υφάσματος με τη θερμότητα.
 Μαύρα ρούχα, τζιν & ρούχα με στάμπες: τα σιδερώνουμε από την ανάποδη, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεθωριάσουν και δεν θα χαλάσουν οι στάμπες.
 Πουκάμισο: το μυστικό για ένα τέλειο αποτέλεσμα χωρίς κόπο είναι να αρχίσουμε να το σιδερώνουμε από τα μανίκια και το γιακά και μετά να συνεχίσουμε με το υπόλοιπο.
Tips για εύκολο σιδέρωμα:

 Καλό είναι τα ρούχα να μην είναι τελείως στεγνά όταν τα σιδερώνουμε. Επειδή συνήθως δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα σιδερώσουμε λίγο πριν στεγνώσουν μπορούμε να τα ψεκάσουμε με λίγες σταγόνες νερού.
 Σιδερώνουμε προς μια κατεύθυνση και έτσι αποφεύγουμε τις αντιαισθητικές ζάρες στα ρούχα.
 Για να μην τσαλακωθούν τα φρεσκοσιδερωμένα ρούχα τα τοποθετούμε σε κρεμάστρες και τα αφήνουμε έξω από τη ντουλάπα μέχρι να "κρυώσουν".
 Ξεχωρίζουμε τα ρούχα σε στοίβες ανάλογα με το ύφασμά τους. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα αλλάζουμε συνεχώς τη θερμοκρασία στο σίδερο και θα εξοικονομήσουμε χρόνο.
 Και μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό... το μισό σιδέρωμα είναι το σωστό άπλωμα.praktiker.gr

Comments