Πώς θα απαλλαγώ από το κότσι στο πόδι

Η βλαισότητα του μεγάλου δακτύλου του ποδιού (κότσι) είναι ένα συχνό πρόβλημα, που πιο συχνά παρουσιάζεται στις γυναίκες.



Είναι κυρίως αισθητικό πρόβλημα και σπάνια ιατρικό με πρόβλημα στη βάδιση, ενώ λόγω της πίεσης στο δέρμα μπορεί να αναπτύξει υπερκεράτωση ή ακόμα και εξέλκωση. Σημαντικότερη αιτία είναι η κληρονομικότητα, συνεπικουρούμενη από τις εξωτερικές επιδράσεις. Τα στενά παπούτσια και τα τακούνια είναι επομένως μια αιτία, που επιδεινώνει το πρόβλημα.Εκφυλιστικές παθήσεις, επίσης, όπως οστεοαρθρίτιδες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε βλαισότητα του μεγάλου δακτύλου και τότε η χειρουργική θεραπεία θα πρέπει να συνδυάζεται με τη φαρμακευτική. Η παραμόρφωση αρχίζει με τη παρέκκλιση του εκτίνοντα τένοντα του μεγάλου δακτύλου προς τα έσω.

Η συνεχής έλξη του τένοντα στη συνέχεια οδηγεί το δάκτυλο προς τα μέσα και την άρθρωση του μεταταρσίου και της πρώτης φάλαγγας προς τα έξω.

Το μετατάρσιο ακολουθώντας την άρθρωση αποκλίνει Έτσι εμφανίζεται το κότσι. Η επιδείνωση της παραμόρφωσης μπορεί να οδηγήσει στην υπερόστωση του μεταταρσίου ή ακόμα και στης εξάρθρωση.

Μέχρι τώρα η τεχνική της διόρθωσης επικεντρώνεται στην οστεοτομία του μεταταρσίου, και την οστεοσύνθεση σε θέση ευθείας, καθώς και την αφαίρεση της υπερόστωσης. Η κατεύθυνση του τένοντα ακολουθεί την ευθεία. Αυτό σημαίνει μακρά μετεγχειρητική πορεία 6 εβδομάδων προκειμένου να επουλωθεί το κάταγμα. Στο διάστημα αυτό δεν επιτρέπεται στο ασθενή να ασκήσει βάρος στο πόδι του, και επομένως να το πατήσει.

Πώς θα απαλλαγώ από το κότσι;
Διαφορετική λογική ακολουθείται από τη πλευρά της πλαστικής και επανορθωτικής χειρουργικής.

Τη νέα τεχνική, με μικρή τομή 2-3 εκατοστών, ο αρθρικός θύλακας της μετατάρσοφαλαγγικής άρθρωσης, που έχει διαταθεί εξωτερικά, μειώνεται αφαιρώντας τμήμα του με τρόπο ώστε αυτό να αναδιπλωθεί και να περιβροχίσει τον εκτίνοντα τένοντα, σταθεροποιώντας τον στη σωστή θέση. Έτσι η άρθρωση μαζεύεται εξωτερικά και ευθειάζει το δάκτυλο , ενώ ο τένοντας πλέον ασκεί διορθωτικές δυνάμεις στη τελική φάλαγγα. Αν υπάρχει ανάγκη, αφαιρείται και η υπερόστωση.

Η επέμβαση δεν διαρκεί πάνω από 20 λεπτά και ο ασθενής μπορεί άμεσα να πατήσει το πόδι του.

Αυτό επιτρέπει την επέμβαση και στα δύο πόδια ταυτόχρονα. Η καινούργια αυτή τεχνική μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, αν ο ασθενής μπορέσει να ανεχτεί στο χειρουργικό χρόνο των 20 λεπτών τη πίεση του tourniquet, στο μηρό για τη διακοπή της κυκλοφορίας. Η γενική νάρκωση όμως χρειάζεται αν γίνει η επέμβαση και στα δύο πόδια. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από τη κλινική, περιπατητικός . Για τον επόμενο μήνα πρέπει να φορά φαρδιά παπούτσια ώστε να μην ασκείται πίεση στο χειρουργικό τραύμα και το αναμενόμενο οίδημα να υποχωρήσει.msn,gr

Comments