Γιατί κάποιοι άνθρωποι σιχαίνονται το τυρί

Στη θέα ενός καμαμπέρ ή ενός κατσικίσιου τυριού, κανείς δεν μένει ασυγκίνητος. Ή θα το λατρεύει ή θα το απεχθάνεται. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει έναν άνθρωπο να απεχθάνεται το τυρί;


Μέχρι σήμερα, ο λόγος για τον οποίο κάποιοι άνθρωποι απεχθάνονταν το τυρί αποτελούσε μυστήριο. Ένα μυστήριο που θέλησαν να λύσουν ερευνητές από το κέντρο έρευνας της Νευροεπιστήμης στη Λυόν, και το Εργαστήριο Νευροεπιστήμης του Παρισιού.
Οι ερευνητές εξέτασαν 332 άτομα και βρήκαν ότι 6% των συμμετεχόντων είχαν αποστροφή προς το τυρί, έναντι ποσοστού 2,7% για το ψάρι και ενός 2,4% για τα επεξεργασμένα κρέατα. Aνάμεσα σε εκείνους που σιχαίνονταν το τυρί, το 18% είχαν δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης, στο 47% των περιπτώσεων, υπήρχε άτομο στο περιβάλλον τους (μέλος της οικογένειας) που επίσης απεχθανόταν το τυρί. Tα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι πιθανότατα υπάρχει γενετική προέλευση σε αυτήν την αποστροφή, η οποία ωστόσο δεν αποκλείεται να έχει σχέση και με τη δυσανεξία στη λακτόζη.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν σταμάτησαν σε αυτό. Θέλησαν να δουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο αυτών των ατόμων στη θέα του τυριού. Πήραν λοιπόν 15 άτομα που τους άρεσε το τυρί και άλλα 15 που δεν τους άρεσε και τους ενέταξαν σε μια μελέτη με λειτουργική μαγνητική τομογραφία.
Tα άτομα και των δύο ομάδων εκτέθηκαν ταυτόχρονα στην εικόνα και τη μυρωδιά έξι διαφορετικών τυριών και έξι ακόμη τροφών –ελέγχου. Και κλήθηκαν να δηλώσουν αν τους άρεσε η μυρωδιά και η όψη αυτών των τροφών ή όχι, κι αν εκείνη τη στιγμή θα ήθελαν να τα καταναλώσουν.
Παρατηρώντας την ωχρή σφαίρα των ατόμων αυτών, μία μικρή δομή που ενεργοποιείται συνήθως στους ανθρώπους όταν πεινάνε, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή ήταν τελείως ανενεργή στους ανθρώπους που δεν συμπαθούσαν τα τυριά, στη θέα των συγκεκριμένων γαλακτοκομκών προϊόντων, ενεργοποιείτο ωστόσο με τις υπόλοιπες τροφές (τροφές ελέγχου).

Comments