Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τα ρομπότ

Με τα ρομπότ να εργάζονται κάτω από σκληρές συνθήκες, πιο γρήγορα, και φυσικά φθηνότερα, μήπως απειλείται και η δική σας δουλειά; Ανδροειδή, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αυτοματοποιημένα μηχανήματα έχουν ήδη
διεισδύσει στους χώρους εργασίας και κινούνται ανοδικά ακόμα και σε θέσεις στελεχών. Ξεχάστε τη Roomba και τη Siri, οι σημερινές μηχανές είναι πολύ πιο περίπλοκες. Δείτε ποιες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από τις μηχανές.
ΡΕΣΕΨΙΟΝΙΣΤ
Τρία ρομπότ έχουν αναλάβει την ρεσεψιόν του ξενοδοχείου Henn-na στο Ναγκασάκι, στην Ιαπωνία. Σας χαιρετούν, κάνουν check-in και θυμούνται ακόμα και συζητήσεις που είχαν μαζί σας. Παρόμοια ρομπότ χρησιμοποιούνται ήδη σε κολλέγιο της Σιγκαπούρης, και σε νοσοκομεία στο Βέλγιο.
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ
Προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών χρησιμοποιεί ηχογραφημένα μηνύματα, ενώ πραγματοποιεί και κλήσεις. Μπορεί να υπάρχει ένας υπάλληλος στην τηλεφωνική γραμμή που απλά πατάει τα προ-ηχογραφημένα μηνύματα για να βοηθήσει τον πελάτη. Η IBM έχει ένα σύστημα (Watson) που έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει κλήσεις, να τις διεκπεραιώνει και να ανταποκρίνεται σε πολλές γλώσσες.
ΠΩΛΗΤΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Υπάρχουν ρομπότ που μπορούν να απαντήσούν σε ερωτήσεις των πελατών, να απομνημονεύσουν τα στοκ - αποθέματα και να καθοδηγήσουν τους πελάτες  στα καταστήματα. Ο Pepper, ένα ιαπωνικό ανδροειδές σχεδιασμένο από τη Softbank, χρησιμοποιείται ήδη σε περίπου 1.000 καταστήματα στην Ιαπωνία για να βοηθήσει τους πελάτες.
ΟΔΗΓΟΣ
Εταιρείες όπως η Google και η Tesla ξοδεύουν εκατομμύρια για να σχεδιάσουν αυτόνομα ή χωρίς οδηγούς αυτοκίνητα. Αυτά τα αυτοκίνητα είναι ήδη στους δρόμους, με την Uber να έχει βάλει ήδη σε δοκιμή ταξί χωρίς οδηγό. Πλεονεκτήματα: Δεν μπορούν να τους κάνουν έλεγχο για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και δεν αποσπάται η προσοχή τους. Μειονεκτήματα: Το υψηλό κόστος και οι πιθανότητες τεχνικών δυσλειτουργιών.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Ξεχάστε τους υπεύθυνους ασφαλείας στα εμπορικά κέντρά, τα ρομπότ ήδη περιπολούν εμπορικά κέντρα και γραφεία στη Silicon Valley, στις ΗΠΑ Μπορούν να εντοπίσουν δυνητικά απειλητικούς ήχους, όπως το σπάσιμο μιας τζαμαρίας ή ανθρώπους να φωνάζουν και να σημάνουν συναγερμό.
ΣΕΦ
Ενα ρομπότ μπορεί να εκτελέσει συνταγές εστιατορίων με πέντε αστέρια και να παρουσιάσει γκουρμέ πιάτα με ακρίβεια. Χωρίς να έχει κάνει λάθος στις μετρήσεις και στις δοσολογίες. ΚΜπορούν να μιμούνται τις συνταγές σας  και ακόμη και να καθαρίζουν όταν τελειώνουν.
ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΣ
Πλύσιμο, καθάρισμα, μαγείρεμα - ακόμα και δουλειές του σπιτιού μπορεί τώρα να εκτελούνται από ανδροειδή και μηχανές. Το διαδίκτυο των πραγμάτων, ένα προτεινόμενο σχέδιο για τη σύνδεση αντικειμένων καθημερινής χρήσης σε ένα δίκτυο που τους επιτρέπει να στέλνουν και να λαμβάνουν δεδομένα, βοηθά επίσης στην ανάπτυξη πιο έξυπνων σπιτιών, όπου ευφυείς συσκευές είναι πιθανό να ελαχιστοποιήσουν την ανθρώπινη προσπάθεια.
ΜΟΥΣΙΚΟΣ
Γνωρίστε το ρομπότ μουσικό συγκρότημα: αυτοματα ντραμς και κιθαρίστες - ανθρωποειδή . Μπορούν να αλλάξουν ακόμα και στυλ μουσικής τους με βάση τα σχόλια του κοινού.
ΒΟΗΘΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Καθώς πολλές νομικές διαδικασίες έχουν αυτοματοποιηθεί, οι νομικοί βοηθοί μπορεί σύντομα να καταργηθούν στις χώρες που υφίστανται. Η σύνταξη νομικών εγγράφων και η εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων μπορεί να πραγματοποιηθεί από τους υπολογιστές.
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ
Pharmacies can now rely on a robotic prescription dispensing system, instead of a mere pill counting machine. They automatically load, store and deliver — all while maintaining the inventory.
Φαρμακεία μπορούν πλέον να βασίζονται σε ρομποτικό σύστημα συνταγών, αντί για μια απλή μηχανή καταμέτρησης. Αυτόματα ενημερώνονται, αποθηκεύουν δεδομένα και παραδίδουν τα φάρμακα- καταγράφοντας παράλληλα την το στοκ και τις ελλείψεις.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ
Η Amazon θα δοκιμάσει drones για την παράδοση παραγγελιών, τώρα η μεγαλύτερη εταιρεία σε takeaway φαγητό στην Ευρώπη χρησιμοποιεί droids για να παραδώσει τις παραγγελίες. Το Droid χρησιμοποιεί GPS για να εντοπίσει τον παραλήπτη και έχει εννέα κάμερες για να φτάσει στον προορισμό του.
ΜΕΣΙΤΗΣ
Ιστοσελίδες όπως η Zillow και η Trulia έχουν μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για ακίνητα, μαζί με σημαντικές πληροφορίες και πραγματικές εικόνες των κοντινών σχολείων, των καθαριστηρίων, των παντοπωλείων και των αστυνομικών τμημάτων. Γλιτώνεις και την ταλαιπωρία και το κόστος του κτηματομεσίτη.
ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ
Τα ανθρωποειδή ρομπότ μπορεί να πάρουν και να παραδώσουν τις παραγγελίες, καταργώντας την ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό. Το ρομπότ Pepper στην Ιαπωνία έχει προγραμματιστεί ως σερβιτόρα στην Pizza Hut.
ΕΡΓΑΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ
Οι βιομηχανικοί 3D εκτυπωτές χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των κτιρίων, ενώ εκπέμπουν μηδενικά απόβλητα και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. Μπορούν να εκτυπώνουν οριζόντια και κάθετα και γλιτώνουν χρόνο. Μια κινεζική εταιρεία έχτισε ένα διώροφο σπίτι εντός 45 ημερών χρησιμοποιώντας ένα 3D εκτυπωτή.
ΤΑΜΙΑΣ
Τα αυτόματα ταμεία έχουν κυριαρχήσει σε καταστήματα όπως είναι τα Wal-Mart, Giant Food, IKEA, Target και Whole Foods. Οι πελάτες μπορούν να σαρώσουν τα προϊόντα, να βάλουν τα πράγματα τους σε σακούλες  και να πληρώσουν με μετρητά ή με κάρτα, χωρίς να αλληλεπιδρούν με κάποιον άνθρωπο.
ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΟΣ
Μηχανήματα με απίστευτη ακρίεια έχουν αναπτυχθεί ή γίνονται για να μπορούν να βοηθήσουν τους ιατρούς με τη διάγνωση των ασθενειών και τη συνταγογράφηση φαρμάκων. Αυτά τα μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με μνήμη ενός πεπερασμένου αριθμού της ιατρικής βιβλιογραφίας για την ενίσχυση των καθηκόντων τους. Υπάρχουν επίσης ρομπότ που μπορούν να εκτελέσουν απλές χειρουργικές επεμβάσεις.
ΜΠΑΡΜΑΝ
Οι βιονικοί μπαρμεν είναι βασικά γιγαντιαία χέρια που μπορεί να ανακατεύουν και χτυπούν κάθε είδους κοκτέιλ, σύμφωνα με τις εκάστοτε προτιμήσεις του πελάτη. Οι πελάτες μπορούν να ελέγχουν τις ενέργειες των χεριών για να πετύχουν με ακρίβεια την συνταγή. Μερικοί ρομποτικοί mixologists μπορεί να κάνουν ακόμη και μια υποτυπώδη συζήτηση με τους πελάτες.
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Από τις έξυπνες αίθουσες διδασκαλίας στα ρομπότ που είναι ικανά να αλληλεπιδρούν με τους μαθητές, οι εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν από την τεχνολογία. Εξοπλισμένα με κάμερες HD, 3D αισθητήρες, μικρόφωνα και μια εγκυκλοπαιδική μνήμη, αυτά τα ρομπότ μπορούν να εκφράσουν ακόμη και συναισθήματα.
ΑΓΡΟΤΗΣ
Hydroponic farms and robot farms increase efficiency, while reducing the resources required. Europe and Japan have already pushed for robotic to do such agricultural activities as tilling, sowing and harvesting grains. Scientists have also developed tractors and aerial robots that can discriminate between weeds and plants.
Τα υδροπονικά αγροκτήματα και οι ρομποτικές φάρμες αυξάνουν τνς αποδοτικότητα, ενώ μειώνουν τους πόρους που απαιτούνται. Η Ευρώπη και η Ιαπωνία έχουν ήδη πίεσει προς την κατεύθυνση ρομπότ να κάνουν τέτοιες γεωργικές δραστηριότητες όπως όργωμα, σπορά και συγκομιδή. Οι επιστήμονες έχουν επίσης αναπτύξει εναέρια ρομπότ που μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των ζιζανίων και φυτών.
ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
Δεδομένου ότι η παραγωγή γραμμή συναρμολόγησης του Model T της Ford ξεκίνησε το 1913, οι εταιρείες έχουν μετακινηθεί προς την αυτοματοποίηση της μεταποιητικής βιομηχανίας. Οι μηχανές έχουν καταλάβει αυτές τις θέσεις εργασίας εδώ και δεκαετίες, καθώς οι εταιρείες όπως η Foxconn και η Erwin Τεχνολογία Precision έχουν αντικαταστήσει το εργατικό δυναμικό τους με ρομπότ.
Και τώρα ας δούμε ποιες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να κινδυνεύσουν από τις μηχανές.
ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ
Σε οποιαδήποτε μορφή χορού, οι κινήσεις χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν συναισθήματα και τα βήματα μπορεί να αυτοσχεδιαστούν επί τόπου. Οι μηχανές δεν μπορούν να αναπαράγουν ούτε τους καλύτερους χορευτές, γεγονός που τους καθιστά ανθεκτικούς στην αυτοματοποίηση.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
Tα ρομπότ που χρησιμοποιούνται σε ανασκαφές μπορούν να πάνε σε μέρη απρόσιτα για τον άνθρωπο. Ωστόσο, πρέπει να παρακολουθούνται από τους ανθρώπους, καθώς οι μηχανές δεν είναι αρκετά ευφυής για να συνειδητοποιήσουν τη σημασία αυτό που βλέπουν. Αν και μπορούν να μιμηθούν τις ανθρώπινες τεχνικές χειρονομίες, οι εξερευνητές δεν κινδυνεύουν ν' αντικατασταθούν από τα ρομπότ.
ΜΑΚΙΓΙΕΖ
Είναι αδύνατο τα ρομπότ να έχουν την αισθητική που απαιτείται για να κάνει μακιγιάζ. Όταν ένα ρομπότ μακιγιέζ είχε σχεδιαστεί, διαπιστώθηκε από τους εφευρέτες του ότι αν και έκανε επαναλαμβανόμενες κινήσεις, δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στην μοναδικότητα και τις ιδιαίτεροτητες του κάθε προσώπου.
ΚΛΗΡΙΚΟΣ
Οι κληρικοί σε όλες τις θρησκείες έχουν το ρόλο να εμψυχώνουν, να στηρίζουν τους συνανθρώπους μέσα από τις πνευματικές τους ομιλίες, κάτι που οι μηχανές δεν μπορούν να κάνουν. Φανταστείτε να πάτε στον R2D2 για εξομολόγηση!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ
Μηχανήματα που έχουν προγραμματιστεί για επιστημονική σκέψη υπάρχουν, αλλά δεν έχουν την γνωστική επιδεξιότητα για τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας. Οι μηχανές αυτές μπορούν να λειτουργήσουν παράλληλα με τους ανθρώπους. Σκεφτείτε τον Tony Stark και τον J.A.R.V.I.S. - Και οι δύο λειτουργούν μαζί στο εργαστήριο, αλλά ο Stark είναι ο εγκέφαλος της επιχείρησης.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
Οι χειρουργοί δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους από τα ρομπότ, αν και η αυτοματοποίηση έχει κάνει το έργο τους πιο εύκολο. Οι μηχανές δεν είναι επίσης σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν. Τα ιατρικά ρομπότ σχεδιασμένα έτσι για να εκτελούν μεμονωμένα καθήκοντα, και μια δυσλειτουργία μπορεί να θέσει τη ζωή του ασθενούς σε κίνδυνο.
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τους θεραπευτές σε αυτό που κάνουν, αλλά τα ρομπότ δεν μπορούν να συμπάσχουν ή να κατανοήσουν τα ανθρώπινα συναισθήματα. Έτσι θέσεις εργασίας που απαιτούν κοινωνική νοημοσύνη δεν κινδυνεύουν από την αυτοματοποίηση.msn

Comments