Πώς να φτιάξετε τον τέλειο πουρέ πατάτας

Υλικά για 8 μερίδες
Περίπου 2 κιλά πατάτες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο
Μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή γάλα
1 πρέζα πιπέρι
Τριμμένο τυρί (κατά προτίμηση γραβιέρα)
Εκτέλεση

Βήμα πρώτο
Ξεφλουδίστε τις πατάτες και στη συνέχεια πλύντε τις καλά.
Για να γλυτώσετε χρόνο, μπορείτε να τις ξεφλουδίσετε από την προηγούμενη μέρα και να τις βάλετε σε ένα μπολ με νερό στο ψυγείο, για να μην χαλάσουν.

Βήμα δεύτερο
Κόψτε τις πατάτες ομοιόμορφα.
Αρχίστε το κόψιμο αλλά φροντίστε να τις κόψετε σε ομοιόμορφα κυβάκια που δεν ξεπερνούν τα 5 εκατοστά το καθένα. Έτσι, θα βράσουν πιο εύκολα και δεν κινδυνεύετε να έχετε τα μισά κομμάτια επαρκώς βρασμένα και τ’ άλλα μισά σκληρά.

Βήμα τρίτο
Βάλτε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα και γεμίστε την με κρύο νερό, έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνειά τους. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Βήμα τέταρτο
Αφήστε τις πατάτες να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Θα χρειαστούν σίγουρα δέκα λεπτά- ίσως και λίγο παραπάνω. Για να σιγουρευτείτε ότι είναι έτοιμες, αρκεί να δοκιμάστε αν τεμαχίζονται εύκολα με ένα πιρούνι.

Βήμα πέμπτο
Έπειτα, κλείστε τη φωτιά, σουρώστε τις πατάτες και ξαναβάλτε τις στην κατσαρόλα τους στο ίδιο μάτι που έκαιγε πριν. Αφήστε τις να «κάτσουν» εκεί για δέκα λεπτά, χωρίς να ανοίξετε τη φωτιά (το μάτι θα είναι αρκετά ζεστό από πριν).

*Μην παραλείψετε αυτό το βήμα γιατί έτσι θα εξατμιστεί το νερό που έχει μείνει από πριν και ο πουρές σας δεν θα βγει «νερουλός».

Βήμα έκτο
Προσθέστε το βούτυρο και το πιπέρι, αφήστε το να λιώσει μέσα στις πατάτες και ανακατέψτε το με μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα από σιλικόνη.

Βήμα έβδομο
Με ένα πιρούνι ή ένα πρες πουρέ, αρχίστε να διαλύετε τις πατάτες. Αν σας αρέσει ο πουρές σας θέλετε να έχει λίγα «γρομπαλάκια», μην τον λιώσετε εντελώς. Αντίθετα, αν τον προτιμάτε πιο κρεμώδη, λιώστε τον αρκετή ώρα με το ειδικό εργαλείο.

Όταν είναι έτοιμος ανάλογα με τα γούστα σας, προσθέστε κρέμα γάλακτος που θα το νοστιμίσει. Αν θέλετε να αποφύγετε τις θερμίδες, προτιμήστε αντίστοιχη ποσότητα γάλακτος. Μόλις «δέσει» καλά το μίγμα, ρίξτε το τριμμένο τυρί και ανακατέψτε λίγο ακόμα.

Συνολικός χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά.

Τα μικρά μυστικά που θα τον νοστιμίσουν
1. Επειδή και ο πούρες θέλει την τέλεια πατάτα του, προτιμήστε τις πατάτες Νευροκοπίου ή Νάξου, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε άμυλο και θα κάνουν τον πουρέ σας πιο νόστιμο.

2. Όπως ήδη είπαμε, το… μέγεθος παίζει ρόλο, γι’ αυτό προτιμήστε να κόψετε τις πατάτες σε ίσα τετραγωνάκια που θα βράσουν πιο εύκολα και θα επεξεργαστείτε καλύτερα μετά.

3. Μην βάζετε ποτέ κρύα τα υλικά μέσα στον πουρέ. Πριν αναμίξετε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος ή το βούτυρο με τις πατάτες, σιγουρευτείτε ότι δεν είναι κρύα και ότι έχουν θερμοκρασία δωματίου. Τα κρύα υλικά δεν θα απορροφηθούν εύκολα από τις πατάτες και έτσι ο πουρές σας δεν θα «δέσει».

4. Προσθέστε το αλατοπίπερο την ώρα που οι πατάτες είναι στην κατσαρόλα και όχι όταν τις βγάλετε. Έτσι, θα αναμειχθούν καλύτερα με το υπόλοιπο μίγμα και θα αναδυθούν οι μυρωδιές και οι γεύσεις τους.

5. Το τυρί είναι μια πινελιά που θα δώσει έξτρα γευστικούς πόντους στον πουρέ σας. Αν δεν το δοκιμάσετε, δεν θα ξέρετε τι χάνετε…

6. Ελάχιστο βούτυρο ακόμα όταν τον σερβίρετε θα δώσει πιο πλούσια γεύση. Για «ομορφιά» μπορείτε να βάλετε ένα πράσινο μυρωδικό, όπως ο άνιθος.

7. Αν αναρωτιέστε γιατί δεν σας είπαμε να λιώσετε τις πατάτες στο μίξερ ή το μπλέντερ είναι γιατί, λόγω της ταχύτητάς τους, το πιθανότερο είναι ότι θα δημιουργήσουν απλώς έναν χυλό που θα… ρίξει στον γκρεμό τις προσπάθειές σας.

8. Μαγειρέψτε τον ακριβώς πριν τον σερβίρετε. Ο ξαναζεσταμένος πουρές είναι άνοστος και δεν αξίζει ούτε καν τον κόπο που κάνατε.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
★  ★ ° ☾ ☆ ¸. ¸  ★  :.  . • ○ ° ★  .  * . .  ¸ .   °  ¸. * ● ¸ .    ° ☾ °  ¸. ● ¸ .  ★ ° :.  . • °   .  * :. .* ● ¸     ° ☾ °☆  . * ¸.   ★ ★ ° . .    . ☾ °☆  . * ● ¸ .° ☾ ★ °● ¸ .   ★ ° :.  . • ○ ° ★  .  * .° ☾ ☆ ¸. ¸  ★    . • ○ ° ★  .  * . .  ¸ .   °  ¸. *★  ★ ° ☾ ☆ ¸. ¸  ★  :.  . • ○ ° ★  .  * . .  ¸ .   °  ¸. * ● ¸ .    ° ☾ °  ¸. ● ¸ .  ★ ° :.  . • °   .  * :. .* ● ¸     ° ☾ °☆  . * ¸.   ★ ★ ° . .    . ☾ °☆  . * ● ¸ .° ☾ ★ °● ¸ .   ★ ° :.  . • ○ ° ★  .  * .° ☾ ☆ ¸. ¸  ★    . • ○ ° ★  .  * . .  ¸ .   °  ¸. *. * ● ¸ .° ☾ ★ °● ¸. •★  ★ ° ☾ ☆ ¸. ¸  ★  :.  . • ○ ° ★  .  * . .  ¸ .   °  ¸. * ● ¸ .    ° ☾ °  ¸. ● ¸ .  ★ ° :.  . • °   .  * :. .* ● ¸     ° ☾ °☆  . * ¸.   ★ ★ ° . .    . ☾ °☆  . * ● ¸ .° ☾ ★ °●