Δύο φλιτζάνια καφές την ημέρα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νοητικής διαταραχών

Δύο φλιτζάνια καφές την ημέρα μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νοητικής διαταραχών με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Αμερικανοί επιστήμονες παρακολούθησαν επί μία δεκαετία σχεδόν 6.500 ηλικιωμένες εθελόντριες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως όσες έπιναν καθημερινά μικρές ποσότητες καφέ διέτρεχαν μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια ή οποιασδήποτε μορφής νοητική διαταραχή.

Το εύρημα αυτό ίσχυε ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο, όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, η ποιότητα του ύπνου, το σωματικό βάρος, το ιστορικό κατάθλιψης, η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η κατανάλωση αλκοόλ και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «The Journals of Gerontology», η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε 6.467 εθελόντριες οι οποίες κατά την έναρξή της είχαν ηλικία 65 ετών και άνω.
Έως το τέλος της δεκαετούς παρακολούθησης, οι 388 από αυτές είχαν διαγνωστεί με πιθανή άνοια.
Όπως έδειξε η ανάλυση των διατροφικών συνηθειών τους, όσες κατανάλωναν καθημερινά μέτριες ποσότητες καφέ (γύρω στα 260 mg καφεΐνης, που αντιστοιχούν σε περίπου δύο φλιτζάνια) είχαν κατά 26% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια, σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν ελάχιστο έως καθόλου καφέ (κάτα από 64 mg την ημέρα κατά μέσον όρο).
Την ίδια προστασία αποκόμιζαν και όσον αφορά άλλα νοητικά προβλήματα, όπως η ήπια νοητική διαταραχή που συχνά -αλλά όχι πάντοτε- αποτελεί πρόδρομη κατάσταση της άνοιας.
«Τα επιστημονικά δεδομένα που συσχετίζουν την κατανάλωση καφέ με προστασία έναντι των νοητικών διαταραχών αυξάνονται διαρκώς και επιβεβαιώνουν ότι το ρόφημα έχει πολλά να προσφέρει στην υγεία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άιρα Ντρίσκολ, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουϊσκόνσιν, στο Μιλγουόκι.
«Το ξεχωριστό με τη μελέτη μας είναι ότι μπορέσαμε να εξετάσουμε την συσχέτιση αυτή σε μία προσεκτικά επιλεγμένη και μελετημένη μεγάλη ομάδα εθελοντριών, τις οποίες παρακολουθήσαμε επί πολλά χρόνια».
Πηγή: tanea.gr

Comments