Σημάδια που δείχνουν ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΧΩΝΕΨΗ
Υπάρχουν πάρα πολλλοί λόγοι στους οποίους μπορεί να οφείλεται η δυσπεψία. Ενδεχομένως τρώτε πολλά λιπαρά ή πίνετε πολλά αναψυκτικά ή άλλα ποτά με ανθρακικό και καφέ. Εάν υποφέρετε συχνά από δυσπεψία, φροντίστε τη διατροφή σας και βάλτε μια θερμοφόρα στην κοιλιά σας. Εάν δεν περάσει τότε επισκεφθείτε το γιατρό σας.

ΝΙΩΘΕΤΕ ΕΝΑ ΒΑΡΟΣ
Εάν αισθάνεστε ένα βάρος στην περιοχή της κοιλιάς που βρίσκεται το συκώτι τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε κάποιο πρόβλημα.
Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε κάτι σοβαρό. Μπορεί απλά να το έχετε κουράσει τρώγοντας λιπαρά και πίνοντας πολύ αλκοόλ. Βελτιώστε τη διατροφή σας κι εάν δεν υποχωρήσει επισκεφθείτε το γιατρό σας.
ΕΧΕΤΕ ΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ
Ο επίμονος πόνος στη δεξιά πλευρά της κοιλιακής χώρας θα πρέπει να σας ανησυχήσει καθώς μπορεί να έχετε σκωληκοειδίτιδα. Αντίθετα, εάν ο πόνος συγκεντρώνεται στο πάνω μέρος της κοιλιάς και ανακλά στον δεξί σας ώμο τότε θα πρέπει να ελέγξετε το συκώτι σας.
ΨΗΛΑΦΙΣΑΤΕ ΜΙΑ ΜΑΖΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΚΗ ΧΩΡΑ
Εάν ψηλαφίσατε μια μάζα κάτω από τη θωρακική σας χώρα από τη δεξιά πλευρά τότε αυτό σημαίνει ότι το συκώτι σας είναι ερεθισμένο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι κάτι σοβαρό.
ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΠΩΣΗ
Η κόπωση δεν σχετίζεται απαραίτητα με προβλήματα στο συκώτι. Ακόμη κι ένας απλός ιός μπορεί να σας βγάλει νοκ άουτ για κάποιες ημέρες.
Παρόλα αυτά, εάν αισθάνεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κουρασμένοι και δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις καλό θα ήταν να δείτε έναν ειδικό. Ένα συκώτι που δεν λειτουργεί σωστά δεν απορροφά τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας κι έτσι αισθανόμαστε κόπωση και εξάντληση.
ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΟΠΕΙ ΕΛΑΦΡΩΣ Η ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ
Υπάρχουν άπειροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να σας έχει κοπεί η όρεξη. Μπορεί αυτό να οφείλεται στο άγχος ή στην εξάντληση.
Εάν όμως δεν έχετε όρεξη να φάτε τίποτα εδώ και μέρες υπάρχει πιθανότητα να πάσχετε από κίρρωση του ήπατος (εάν πίνετε αλκοόλ) ή ηπατίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό.
ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΕ ΙΚΤΕΡΟ
Ο ίκτερος δεν κρύβεται. Οι ασθενείς των οποίων το δέρμα είναι κίτρινο έχουν συγκεντρώσει στο αίμα τους χολοχρωστικές. Συχνά το σύμπτωμα αυτό οφείλεται στο συκώτι το οποίο δεν λειτουργεί σωστά.
ΕΧΕΤΕ ΝΑΥΤΙΕΣ
Η ναυτία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε πρόβλημα με το συκώτι σας. Ενδεχομένως να οφείλεται σε δηλητηρίαση ή εάν είστε γυναίκα σε κάποια εγκυμοσύνη.
Από την άλλη, ο πόνος στο στήθος χαμηλά που δεν υποχωρεί ή επανέρχεται συχνά θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Το πιο πιθανόν είναι να έχει κάποιο πρόβλημα το συκώτι σας.
ΤΑ ΚΟΠΡΑΝΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟΧΡΩΜΑ
Μπορεί να μην το ξέρετε αλλά τα κόπρανα δείχνουν πολλά για την κατάσταση της υγείας μας. Όταν είναι πολύ ανοικτόχρωμα, για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο συκώτι.
Πριν βιαστείτε να πάτε στο γιατρό, περιμένετε μερικές ημέρες να δείτε εάν το πρόβλημα συνεχίζεται και δεν οφείλεται στη διατροφή σας.
ΤΑ ΟΥΡΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΡΑ
Το χρώμα των ούρων είναι ένας άλλος τρόπος να καταλάβετε εάν το συκώτι σας λειτουργεί σωστά ή όχι. Για παράδειγμα, τα πιο σκούρα ούρα σε κάποιες περιπτώσεις δείχνουν ότι μπορεί να πάσχετε από ηπατίτιδα.
Εάν τα ούρα σας είναι το ίδιο χρώμα με το τσάι για αρκετές ημέρες καλό θα ήταν να πάτε για εξετάσεις αίματος.
ΕΧΕΤΕ ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ
Τις περισσότερες φορές η φαγούρα στο δέρμα οφείλεται σε δερματολογικές παθήσεις και φεύγει με την εφαρμογή της κατάλληλης λοσιόν ή κρέμας που συνιστά ο δερματολόγος.
Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που η αιτία βρίσκεται στην ηπατική λειτουργία. Η άνοδος της χολερυθρίνης οφείλεται κάποιες φορές σε προβλήματα στο συκώτι.
ΕΧΕΤΕ ΕΠΙΜΟΝΟ ΠΥΡΕΤΟ
Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πυρετός δεν μας στέλνει κατευθείαν στο γιατρό. Συνήθως οφείλεται σε κάποιο ιό και φεύγει μετά από μερικές ημέρες. Ο πυρετός που επιμένει όμως, θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Πολλοί ασθενείς που είχαν ηπατίτιδα Α παρουσίαζαν επίμονο πυρετό.
ΕΧΕΤΕ ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΕΣ
Οι ρινορραγίες είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο αλλά εάν επιμένουν και είναι συχνές τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε.
Η κεραυνοβόλος ηπατίτιδα προκαλεί συχνές αιμορραγίες και δη ρινορραγίες.
ΕΧΕΤΕ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ
Μπορεί να έχετε σημάδια από τσιμπήματα ή κάποιο χτύπημα αλλά εάν τα σημάδια αυτά εμφανίστηκαν χωρίς λόγο μπορεί να σημαίνουν κάποιο πρόβλημα στο συκώτι (κεραυνοβόλος ηπατίτιδα).
ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΣΤΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ
Η σύγχυση οφείλεται συνήθως σε κάποια φάρμακα, σε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών καθώς και σε κάποιες ψυχικές ασθένειες. Υπάρχουν όμως κάποιες φορές που οφείλονται σε ασθένειες του ήπατος όπως η ηπατίτιδα και η κίρρωση.
Εάν δεν μπορείτε να βρείτε την αιτία που χάνετε τον προσανατολισμό σας, συμβουλευτείτε ένα γιατρό πριν επιδεινωθούν τα συμπτώματα.
ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ
Το να εμφανίζετε διάρροια από καιρό σε καιρό δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Προφανώς κάτι φάγατε το οποίο σας πείραξε ή πάθατε κάποια ελαφριά γαστρεντερίτιδα.
Η χρόνια όμως διάρροια είναι ένδειξη πεπτικής δυσλειτουργίας. Προφανώς το έντερο ή το συκώτι σας δεν λειτουργούν σωστά. Μια επίσκεψη στο γιατρό θα δώσει τη λύση.
ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ
Διατρέφεστε σωστά και δεν παίρνετε φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα, παρόλα αυτά αντιμετωπίζετε προβλήματα εδώ και τρεις εβδομάδες. Κατά πάσα πιθανότητα πάσχετε από ευερέθιστο έντερο. Για να είστε όμως σίγουροι ότι δεν πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε το γιατρό σας.
ΜΥΡΙΖΕΙ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΑΣ
Έχετε δοκιμάσει τα πάντα αλλά η αναπνοή σας εξακολουθεί να μυρίζει έντονα. Σκεφτήκατε ποτέ μήπως έχετε πρόβλημα με το συκώτι σας;
Όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά λόγω κάποιας χρόνιας πάθησης τότε το αίμα δεν καθαρίζεται σωστά και έχετε δυσάρεστη αναπνοή.
ΕΧΕΤΕ ΜΙΚΡΑ ΛΕΥΚΑ ΣΤΙΓΜΑΤΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
Η πρωτοπαθής χολαγγειίτιδα, μια χρόνια ασθένεια του ήπατος, έχει πολλά άτυπα συμπτώματα όπως είναι ο σχηματισμός μικρών λευκών στιγμάτων δίπλα στα μάτια. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να αμελήσετε τα εν λόγω συμπτώματα καθώς η πάθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος.

Comments