Τι πρέπει να τρώτε για λιγότερο δύσοσμα αέρια

Εδώ μιλάμε για σοβαρή επιστήμη, όχι για πορδές: ερευνητές που βρήκαν την όρεξη να πειραματιστούν με ανθρώπινα κόπρανα παρουσιάζουν μια λίστα τροφών που μπορούν να αποτρέψουν την εκκένωση του δωματίου σε περίπτωση διαρροής αερίων.



Τα δύο βασικά συστατικά των πορδών είναι, περιέργως, εντελώς άοσμα. Το πρώτο είναι ποσότητες αέρα που καταπίνονται και φτάνουν τελικά στην άλλη άκρη του πεπτικού σωλήνα· το δεύτερο είναι ένα μείγμα υδρογόνου, μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα, αερίων που παράγονται όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες της τροφής.Ο περιορισμός της πρόσληψης φυτικών ινών είναι γνωστό ότι μπορεί να μειώσει αυτά τα αέρια, όχι όμως και να κάνει άοσμες τις κλανιές.

Κι αυτό επειδή η δυσάρεστη μυρωδιά οφείλεται στο υδρόθειο, ένα αέριο με οσμή κλούβιου αβγού που παράγεται σε μικρές ποσότητες από τη βακτηριακή διάσπαση των πρωτεϊνών. Εκτός του ότι μπορεί να φέρει κάποιον σε πολύ δύσκολη θέση, το υδρόθειο έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου καρκίνου στο παχύ έντερο, καθώς και για επιδείνωση των συμπτωμάτων των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου.
Περίεργη να μάθει ποιες τροφές επηρεάζουν την παραγωγή υδρόθειου, η Δρ Τσου Γιάο στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας σχεδίασε ένα πείραμα για τολμηρούς: η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της ανέμειξαν δείγματα κοπράνων με διάφορα υλικά και μέτρησαν τα παραγόμενα αέρια.

Μια ουσία που βρέθηκε να αυξάνει κατά επτά φορές την απελευθέρωση υδρόθειου είναι η κυστεΐνη, ένα αμινοξύ που περιέχει θείο και αποτελεί βασικό συστατικό του κρέατος, των αβγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων, ανέφερε η ερευνητική ομάδα στο ετήσιο συνέδριο της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Αυστραλίας.

«Αυτό εξηγεί γιατί οι μποντιμπίλντερ που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης σε σκόνη είναι γνωστό ότι παράγουν δύσοσμα αέρια» σχολιάζει η Δρ Γιάο στο περιοδικό New Scientist.

Ανακουφιστική μείωση στην παραγωγή υδρόθειου, της τάξης του 75%, βρέθηκαν να προσφέρουν οι υδατάνθρακες, ειδικά αυτοί που περνούν σχεδόν άθικτοι από το λεπτό έντερο και διασπώνται μόνο όταν φτάσουν στα βακτήρια του παχέος εντέρου.

Τέτοιοι υδατάνθρακες υπάρχουν στις πατάτες, τις μπανάνες, τα όσπρια, τα δημητριακά, τις αγκινάρες και τα σπαράγγια. 

Όπως εξηγεί η Γιάο, οι τροφές αυτές μειώνουν το υδρόθειο επειδή τα βακτήρια του εντέρου προτιμούν να τρέφονται με υδατάνθρακες παρά να διασπούν πρωτεΐνες.

Τα ευρήματα, επισημαίνει το New Scientist, βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενη αυστραλιανή μελέτη, η οποία έδειξε ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών αυξάνει μεν τον όγκο των αερίων αλλά δεν επιδεινώνει την οσμή τους.

Αντίθετα, η αντικατάσταση των φυτικών ινών με πρωτεΐνες μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, λέει η Ρόουζμαρι Στάντον του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, επικεφαλής εκείνης της μελέτης.

«Όταν το ψάξαμε σε βάθος, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν η ίδια η πράξη του πέρδεσθαι που προβλημάτιζε τους ασθενείς, ήταν το πρόβλημα της μυρωδιάς» λέει η ερευνήτρια.

«Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι να κυκλοφορούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι με δυσκοιλιότητα επειδή φοβούνται πως αν καταναλώσουν φυτικές ίνες θα έχουν άσχημες κλανιές» επισημαίνει.

Κι όλα αυτά οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ακόμα κι αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσοσμίας, δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε τα φασόλια -τα αέρια μπορεί να είναι περισσότερα, είναι όμως λιγότερο πιθανό να διώξουν τους γύρω σας.
Newsroom ΔΟΛ

Comments