Πώς πενθούν τα ζώα

ΑΧΩΡΙΣΤΟΙ
Η εικόνα στον ζωολογικό κήπο του Μύνστερ ράγιζε καρδιές: η μαμά Γκάνα δεν μπορούσε να αποδεχθεί τον θάνατο του μικρού της, Κλαούντιο. Επί ημέρες κουβαλούσε το άψυχο σώμα του πάνω της και δεν επέτρεπε στους φύλακες να το πλησιάσουν. Δεν πρόκειται για κάτι το ασυνήθιστο σε γορίλες. Πολλοί κουβαλούν μάλιστα επί εβδομάδες τα παιδιά τους πάνω τους.


ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΝΘΟΣ
Όρκες, δελφίνια και άλλα θαλάσσια θηλαστικά κουβαλούν επίσης πάνω τους τα άψυχα σώματα των μικρών τους. Υποθαλάσσια βέβαια αυτό είναι κάθε άλλο παρά εύκολο. Ερευνητές έχουν παρατηρήσει πώς οι μητέρες προσπαθούν να ισορροπήσουν τα μικρά σώματα πάνω στις μουσούδες τους. Ακόμη κι όταν πεθαίνουν ενήλικα δελφίνια, οι σύντροφοί τους παρακολουθούν τα νεκρά τους σώματα επί ημέρες.

ΑΓΡΥΠΝΙΑ
Οι ελέφαντες φημίζονται για τη μνήμη τους. Το γεγονός λοιπόν ότι πενθούν εντατικά και για μεγάλο διάστημα δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Όταν πεθαίνει ένας ελέφαντας οι υπόλοιποι της ομάδας μαζεύονται γύρω του και αγρυπνούν. Έρχονται μάλιστα και ελέφαντες από γειτονικές ομάδες για να δουν για τελευταία φορά το νεκρό.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΡΕΣ
Οι μπαμπουίνοι δείχνουν ισχυρά συμπτώματα στρες όταν πεθαίνει κάποιος δικός τους. Όπως κατέδειξαν έρευνες, σε περιπτώσεις θανάτου αυξάνονται σημαντικά οι ορμόνες του στρες. Για να ξεπεράσουν την απώλεια αναζητούν συνήθως την παρέα άλλων μπαμπουίνων και αφοσιώνονται μαζί στη φροντίδα του τριχώματός τους.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ
Όταν τα γεράκια ανακαλύπτουν κάποιο νεκρό, καλούν άλλα πουλιά του είδους τους και μαζεύονται γύρω από το πτώμα. Για ένα διάστημα μάλιστα δεν τρώνε. Τα δε είδη πουλιών που περνούν όλη τους τη ζωή με ένα σύντροφο, όπως οι χήνες και τα ωδικά πτηνά, πενθούν σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να μην ξαναφάνε ποτέ και να ψοφήσουν και αυτά.

ΠΕΝΘΟΥΝ ΤΑ ΨΑΡΙΑ;
Τα ψάρια είναι ασυνήθιστα ήρεμα όταν υπάρχει άλλο νεκρό ψάρι στο ίδιο ενυδρείο. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες αυτό οφείλεται πιθανότατα στις ορμόνες του στρες που αποβάλλει το νεκρό ψάρι. Το ερώτημα εάν πενθούν όντως τα ψάρια έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα ελάχιστα τους επιστήμονες.

Ο ΠΙΟ ΠΙΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣ
Είναι σίγουρα οι ιστορίες που ραγίζουν ακόμη και καρδιές των μη ζωόφιλων. Οι σκύλοι πενθούν πολύ όταν χάνουν τα αφεντικά τους. Το λυκόσκυλο της φωτογραφίας φύλαγε επί χρόνια τον τάφο του αφεντικού του στο Villa Carlos Paz στην Αργεντινή.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...