Γιατι πρήζονται τα πόδια

Όταν τα πόδια σου είναι τόσο πρησμένα που πονάει ακόμα και το να βάλεις τα παπούτσια σου, αυτή η αίσθηση του πανικού μπορεί να είναι γνώριμη. Σοβαρά τώρα, τι συμβαίνει; Τα καλά νέα είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι κάτι σοβαρό. Παρακάτω, ένας ποδίατρος εξηγεί τους πιο συνήθης λόγους που τα πόδια σου μπορεί να δείχνουν πρησμένα και πώς να το αντιμετωπίσεις.



1. Είσαι όλη μέρα στο πόδι (κυριολεκτικά)
Μια μέρα από ατελείωτο περπάτημα ή ορθοστασία μπορεί να οδηγήσει στο πρήξιμο των ποδιών. Κάνε συχνά διαλείμματα και προσπάθησε να τα κρατάς ψηλά -το πρήξιμο θα φύγει κατά τη διάρκεια του ύπνου σου.

2. Τα παπούτσια σου είναι πολύ σφιχτά
Αυτά τα μυτερά τακούνια ή αυτά με τα λουράκια μπορεί να μην είναι ιδανικά για την υγεία των ποδιών, καθώς το σχήμα τους μπορεί να εμποδίζει το αίμα να κινείται σε ολόκληρο το πόδι. Διάλεγε παπούτσια που θα νιώθεις άνετα να τα φοράς πολλές ώρες.
3. Έχεις πάρει λίγο βάρος
Τα έξτρα κιλά μπορεί να προκαλέσουν το πρήξιμο των ποδιών, αφού τους δίνουν λίγο παραπάνω βάρος να κρατήσουν( δυστυχώς, για να επιστρέψουν στα κανονικά τους πρέπει να χάσεις το βάρος). Αυτό ισχύει και στην περίπτωση εγκυμοσύνης  που το σώμα σου παράγει 50% περισσότερο αίμα και υγρά για να υποστηρίξει το βρέφος. Τι μπορείς να κάνεις; Φόρα άνετα παπούτσια για να μην προκαλέσεις περισσότερο πρήξιμο και να έχεις τα πόδια σου ψηλά όταν μπορείς.

4. Έχεις κυκλοφοριακή διαταραχή
Αν και τα δύο σου πόδια είναι πρησμένα και κανένα από τα παραπάνω δεν ισχύει, μπορεί να έχεις κυκλοφοριακή διαταραχή όπως κιρσούς, μια φλεβική ανεπάρκεια -οι φλέβες σου δεν δίνουν αίμα στην καρδιά σου, οπότε συγκεντρώνεται στα πόδια σου- ή σπάνια, θρόμβο αίματος. Κλείσε ένα ραντεβού με τον γιατρό σου αν το πρήξιμο δεν οφείλεται σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις.

5. Έχεις πάθει μόλυνση
Μία βακτηριακή ή μυκητιασική μόλυνση στα πόδια σου ή ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονές. Δες τον γιατρό σου, ο οποίος πιθανότατα θα σου συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό για να διώξει τη μόλυνση και θα ανακουφίσει το πρήξιμο.msn.com

Comments