Το βιολογικό ρολόι είναι πιο γρήγορο σε ορισμένους ανθρώπους

Βιολογικό ρολόι... αλλιώς κιρκαδιανός ρυθμός. Είναι ο ρυθμός με τον οποίο λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός. Καθορίζει και το πόσο γρήγορα θα έρθουμε στην εφηβεία ή στην εμμηνόπαυση και άλλα πολλά. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως το βιολογικό ρολόι ορισμένων ανθρώπων «τρέχει» πιο γρήγορα από άλλων με αποτέλεσμα να γερνούν πιο γρήγορα.


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες ανέλυσαν δείγματα αίματος από περίπου 13.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων εμφανίζει πρόωρη βιολογική γήρανση, άσχετα με τον τρόπο ζωής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Ageing έδειξαν πως ορισμένοι άνθρωποι έχουν πιο γρήγορο βιολογικό ρολόι από άλλους με αποτέλεσμα να γερνούν πιο γρήγορα.
Μάλιστα αυτό φάνηκε να ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο τρόπος ζωής τους είναι υγιεινός ή όχι.

Ο επικεφαλής της έρευνας Στιβ Χόρβαθ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ακόμα πως το βιολογικό ρολόι συστηματικά τρέχει πιο αργά στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, γι' αυτό οι πρώτες τείνουν να ζουν περισσότερο.

Όπως είπε ο Δρ. Χόβαθ «υπάρχουν άνθρωποι που ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή, κοιμούνται δέκα ώρες τη μέρα, κάνουν δουλειά με χαμηλό στρες και παρόλα αυτά πεθαίνουν νέοι. Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα πιο γρήγορο εσωτερικό ρυθμό γήρανσης. Βλέπουμε ανθρώπους στα 20 τους που γερνάνε γρήγορα και, 20 χρόνια μετά, συνεχίζουν να γερνάνε γρήγορα. Προφανώς πρόκειται για μια εγγενή διαδικασία».

Όσο πιο γρήγορα «χτυπάει» το βιολογικό ρολόι -άσχετα με την πραγματική χρονολογική ηλικία κάποιου- τόσο αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Για το 5% του πληθυσμού που το εσωτερικό ρολόι «τρέχει» πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους ανθρώπους, ο μέσος κίνδυνος θανάτου αυξάνεται κατά 50% περίπου.

Σύμφωνα με τα όσα συμπέραναν οι ερευνητές το πόσο γρήγορα κινούνται οι δείκτες του βιολογικού ρολογιού, επιβαρύνουν ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Έτσι, ένας 60χρονος με γρήγορο βιολογικό ρολόι, ο οποίος επιπλέον καπνίζει και κάνει δουλειά που προξενεί στρες, έχει πιθανότητα 75% να πεθάνει μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ενώ ένας συνομήλικός του 60χρονος με αργό βιολογικό ρολόι, που επίσης έχει άγχος στη δουλειά του και καπνίζει, έχει κατά 45% αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο.

Το βιολογικό ρολόι φαίνεται να τρέχει πιο γρήγορα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ήδη από την ηλικία των πέντε ετών είναι φανερή η διαφορά ταχύτητας μεταξύ των δύο φύλων, ενώ στα 40 η «ψαλίδα» της βιολογικής ηλικίας σε βάρος των ανδρών φθάνει κατά μέσο όρο τα ένα έως δύο έτη.

«Οι γυναίκες πάντα γερνάνε λίγο πιο αργά από τους άνδρες. Δεν πρόκειται για τον τρόπο ζωής τους, αλλά γι' αυτή την εσωτερική διαδικασία γήρανσης, που ευνοεί τις γυναίκες», εξηγεί ο Δρ Χόρβαθ.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πάντως ότι όχι μόνο θα βρουν τρόπους να αναστρέψουν το βιολογικό ρολόι όταν αυτο τρέχει γρήγορα, αλλά τελικά θα αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση για να επεκτείνουν τη μέση διάρκεια ζωής των ανθρώπων.

Comments