Γιατί οι γυναίκες κρυώνουν πιο πολύ από τους άνδρες

Οι θερμορρυθμιστικές αποκρίσεις των γυναικών στις αλλαγές της θερμοκρασίας, διαφέρουν με αυτές των ανδρών, κυρίως λόγω ανατομικών διαφορών, διαφορών στα επίπεδα ορμονών και στη σύσταση σώματος. Mια γυναίκα προσομοιάζει στη θερμορρύθμισή της έναν άνδρα τρίτης ηλικίας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.


Η εσωτερική θερμοκρασία μιας γυναίκες, επηρεάζεται επίσης από τη φάση στην οποία βρίσκεται ο κύκλος της. Στη διάρκεια του κύκλου, η θερμοκρασία μιας γυναίκας μπορεί να μεταβληθεί ακόμη και κατά 1oC. Υπεύθυνα για τις ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, θεωρούνται τα επίσης τα επίπεδα της Τ3 ορμόνης στο αίμα και το συνολικό ποσοστό λίπους στο σώμα.
Σημαντικό ρόλο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος παίζει ωστόσο και η διατροφή. Ο καλύτερος τρόπος για να ζεσταθούμε, είναι να καταναλώσουμε ζεστούς υδατάνθρακες, ζεστή σοκολάτα, σούπες, δημητριακά και ζυμαρικά.
Επίσης, τα άτομα που γυμνάζονται έχουν αυξημένη περιφερειακή θερμοκρασία (ζεστά άκρα), επειδή το αίμα τους κυκλοφορεί καλύτερα, άρα κρυώνουν λιγότερο. Αντίθετα, οι καπνιστές έχουν συνήθως κρύα χέρια και πόδια, λόγω κακής κυκλοφορίας και κρυώνουν περισσότερο.
Και ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς όταν είμαστε κουρασμένοι, είμαστε πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές της θερμοκρασίας.
Τέλος, οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι μοναχικοί και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στο κρύο.

Comments