Καρκίνος οισοφάγου: Ανίχνευση με τεστ αίματος πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα

Μία απλή εξέταση αίματος η οποία ανιχνεύει τον καρκίνο του οισοφάγου πολύ πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα, ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σουόνσι.

Πρόκειται για πολύ σημαντική ανακάλυψη, καθώς η ανίχνευση του καρκίνου όσο το δυνατόν νωρίτερα έχει ζωτική σημασία για την ίασή του.
Οι επιστήμονες, οι οποίοι αποκάλυψαν το τεστ στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης (BSF), που διεξάγεται στο Σουόνσι, το συνέκριναν με τους ανιχνευτές καπνού επειδή δεν εντοπίζει τον καρκίνο καθ’ εαυτό, αλλά αλλοιώσεις στα κύτταρα του αίματος που αναπτύσσονται όταν υπάρχει η νόσος.
«Το τεστ μας λειτουργεί όπως οι ανιχνευτές καπνού, οι οποίοι δεν εντοπίζουν την ύπαρξη μιας φωτιάς, αλλά ένα υποπροϊόν της, δηλαδή τον καπνό» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκάρεθ Τζένκινς, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου.
Ο δρ Τζένκινς και οι συνεργάτες του χρειάσθηκαν τέσσερα χρόνια για να αναπτύξουν το τεστ τους, μελετώντας 300 υγιείς εθελοντές, άτομα με ενδείξεις προκαρκινικών αλλοιώσεων και πάσχοντες από καρκίνο του οισοφάγου.
Όπως εξήγησαν, το τεστ ανιχνεύει μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στους υγιείς ανθρώπους, ο αριθμός αυτών των μεταλλάξεων είναι περίπου 5 ανά εκατομμύριο, αλλά στους ανθρώπους με καρκίνο διαπιστώθηκε ότι είναι 50-100 ανά εκατομμύριο.
Οι μεταλλάξεις αυτές δεν παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου και πιθανώς αποτελούν τις «παράπλευρες απώλειες» της εμφάνισής της.
Ο δρ Τζένκινς είπε ότι η καθυστερημένη διάγνωση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους λόγους για την αυξημένη θνησιμότητα του οισοφαγικού καρκίνου και πως το μεγάλο πλεονέκτημα του τεστ είναι ότι εύκολα και ανέξοδα μπορούν να ελέγχονται οι πρωτεΐνες στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Ανέφερε επίσης ότι οι παρατηρούμενες μεταλλάξεις πιθανώς αναπτύσσονται και με άλλες μορφές καρκίνου, προσθέτοντας πως ήδη αρχίζει νέα μελέτη στην οποία θα συμμετάσχουν πάσχοντες από καρκίνο του παγκρέατος, ενώ έπεται και συνέχεια.onmed.gr
<object class="BLOG_video_class" contentid="2ec75cbfed5bed81" height="266" id="BLOG_video-2ec75cbfed5bed81" width="320"></object></div>

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...