Πόση ποσότητα κρασιού παράγεται κατά μέσο όρο από ένα κλήμα

Εξαρτάται από τη διαμόρφωση που θα κάνεις στα κλήματα πρωτευόντως και δευτερευόντως από ένα σωρό άλλους παράγοντες, όπως καλλιέργεια, κλίμα, άρδευση. Κοινό σημείο όλων είναι το τί επιδιώκει ο καθένας, ποιότητα ή ποσότητα. Είναι σχετικά ρυθμίσιμο δηλαδή.
Έχει γίνει διαμόρφωση σε γραμμικό
μονόπλευρο Ρουαγιά με πυκνή φύτευση κάτι που θεωρητικά υπόσχεται σχετικά μικρή ποσότητα μεν, ανώτερη ποιότητα δε. Οι Ιταλοί λένε ότι για να επιτύχεις την ποιότητα στο κρασί σου, πρέπει το κάθε κλήμα να βγάζει 1.2-1.5 κιλά σταφύλια μάξιμουμ. Αν κάνεις την αναγωγή με το 60% (που είναι η απόδοση του σταφυλιού σε κρασί), τότε βγαίνει περίπου 0.8 κατά μέσο όρο λίτρα ανά κλήμα.
Για τους "παλιούς" βέβαια κάτι τέτοιο είναι "απαράδεκτο". Έχουν γενικότερα τη νοοτροπία του "όσο περισσότερο τόσο καλύτερα". Αυτή η λογική όμως αναπόφευκτα υποβιβάζει την ποιότητα του κρασιού και αυτός είναι ο λόγος που τα περισσότερα πλέον ελληνικά οινοποιεία εφαρμόζουν τη "δυτική" σχολή στην αμπελοκαλλιέργεια που θέλει πολλές ρίζες ανά στρέμμα και μικρή παραγωγή ανά ρίζα. Τελικά όμως, με την "παλαιά" φιλοσοφία, το αποτέλεσμα ποσοτικά δεν είναι και τόσο ευνοϊκότερο της "νεωτερίζουσας", εφόσον λίγα και αραιά κλήματα θα δώσουν μεν περισσότερα σταφύλια το καθένα, αλλά οι ρίζες ανά στρέμμα είναι λιγότερες. Οπότε σου έρχεται σχεδόν "μία η άλλη".
Για παράδειγμα, εάν φυτέψεις 250 ρίζες ανά στρέμμα και βγάλεις 5 κιλά σταφύλι ανά ρίζα, τότε θα πάρεις 1250 κιλά. Αν φυτέψεις 650 ρίζες ανά στρέμμα με 1.5 κιλό ανά ρίζα, θα πάρεις 975 κιλά. Άρα δεν είναι και τόσο ευνοϊκά τα πράγματα όσο αρχικά δείχνουν, εκτός βέβαια του ύψους της αρχικής επένδυσης, άλλο πράγμα να αγοράζεις 250 και άλλο 650 ρίζες και να βγάζεις και λιγότερο κρασί. Και πρόσθεσε σε αυτό και τους παράγοντες της μειωμένης ποιότητας αλλά και του στρεσαρίσματος του κλήματος όταν του ζητάς να σου δώσει 5 κιλά σταφύλια.

Comments