Τέλος στην κυκλοφοριακή συμφόρηση από το 2030 χάρις στα αυτόνομα οχήματα

Οι «πνιγμένοι» στην κίνηση δρόμοι θα αποτελέσουν παρελθόν από τη δεκαετία του 2030, προβλέπει σε συνέντευξή της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ η Cathis Elmsäter-Svärd, διευθύντρια του προγράμματος Drive Sweden, το οποίο ιδρύθηκε από την Υπηρεσία Ενέργειας της Σουηδίας, με σκοπό τη μελέτη της εξέλιξης των μέσων μετακίνησης μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με την Elmsäter-Svärd, η αιτία θα είναι η διάδοση των οχημάτων χωρίς οδηγό, τα οποία στην περίπτωση των Ι.Χ. θα οδηγήσουν σε πλατφόρμες κοινής χρήσης. Έτσι, θα μπορεί κανείς να καλεί ένα ρομποτικό αυτοκίνητο και, όταν φτάσει στον προορισμό του, να το αφήσει «ελεύθερο» για να το αξιοποιήσει κάποιος άλλος χρήστης.

Αυτό σημαίνει λιγότερα Ι.Χ. στους δρόμους, με συνέπεια να εξαφανισθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ακόμη καλύτερα, καθώς πολλοί κάτοικοι δεν θα έχουν πλέον ιδιόκτητο Ι.Χ., που θα το παρκάρουν κοντά στην κατοικία τους, θα δοθεί τέλος στη σημερινή εικόνα των περισσότερων οδών, που είναι γεμάτοι με παρκαρισμένα Ι.Χ.

Η Elmsäter-Svärd υποστηρίζει πως η «επανάσταση» της ρομποτικής οδήγησης δεν θα περιορισθεί στα αυτοκίνητα, αλλά θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, αφού θα κάνουν την εμφάνισή τους και αυτόνομα λεωφορεία, τρένα και τραμ. Έτσι, οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούν να φτάνουν στον προορισμό τους εναλλάσσοντας παραπάνω από ένα μέσα μεταφοράς, γνωρίζοντας εκ των προτέρων με ακρίβεια πόσο χρόνο θα διαρκέσει η μετακίνησή τους.

Comments