Xυμός ροδιού:Ο καλύτερος φρουτοχυμός

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταναλώνουμε ρόδι και πιο συγκεκριμένα τον χυμό του. Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στον χυμό ροδιού, και ιδιαίτερα ανθοκυανινών, τανινών και πολυφαινολών, έχει φανεί πως προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ’ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σύμφωνα μάλιστα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου, ο χυμός ροδιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης LDL και να ελαττώσει την παρουσία της αθηρωματικής πλάκας σε αρτηρίες που έχουν ήδη υποστεί στένωση.
Εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος. Αρκετές έρευνες, με σημαντικότερη μία έρευνα που έγινε το 2010 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχουν δείξει ότι συστατικά που περιέχει ο χυμός ροδιού, εμποδίζουν τη μεταφορά των καρκινικών κυττάρων στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και περιορίζουν την προσέλκυσή τους από το χημικό σήμα που προάγει τις μεταστάσεις, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες μετάστασης στα οστά. Τα στοιχεία αυτά ήλθαν να προστεθούν στα δεδομένα παλαιότερης μελέτης από το UCLA (του 2006) που ανέφερε ότι οι άνδρες με καρκίνο, που κατανάλωναν καθημερινά χυμό ροδιού, εμφάνιζαν μείωση στις τιμές του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Οι σύγχρονες έρευνες επιβεβαιώνουν τέλος, ότι ο χυμός του ροδιού, μπορεί να συμβάλει στην αποτοξίνωση και αποκατάσταση του συκωτιού, διατηρώντας το σε υψηλά επίπεδα λειτουργίας.
Υγιεινό και light
Σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του ροδιού και στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Έχει αποδειχθεί, πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%. Οι ιδιότητες αυτές, σε συνδυασμό με την χαμηλή περιεκτικότητα του ροδιού σε νάτριο και υψηλή σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά φάρμακα και έτσι έχουν αυξημένες απώλειες καλίου μέσω των ούρων. Προσοχή απαιτείται μόνο από τα άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Σε αυτούς τους ασθενείς, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε κάλιο, το ρόδι καλό είναι να αποφεύγεται.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Η αντιοξειδωτική –και άρα αντιγηραντική- δράση του ροδιού φαίνεται να είναι και ο λόγος για τον οποίο το ρόδι αποτελεί πλέον βασικό συστατικό σε πολλές σειρές καλλυντικών προϊόντων. Το σούπερ φρούτο για την υγεία, έχει κι άλλον έναν ρόλο: αυτόν του... υπερ-όπλου, στα χέρια της βιομηχανίας της ομορφιάς.
Εκτός από υγιεινό όμως, το ρόδι είναι και....light. «ο καρπός ροδιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός θερμιδικά (68 θερμίδες σε 100 γρ. καρπού) και ιδιαίτερα πλούσιος σε υδατάνθρακες.
Καρπός vs χυμός
Η κατανάλωση του ροδιού απαιτεί μια αρκετά χρονοβόρο προετοιμασία, αφού πρέπει να ξεκολλήσουμε τους σπόρους από το εσωτερικό του σχεδόν έναν προς ένα, αλλά οι ειδικοί τονίζουν πως... αξίζει τον κόπο. Το χρονοβόρο καθάρισμά του, που σημειωτέον απαιτεί μεγάλη προσοχή, είναι και ο λόγος για τον οποίο, αν και πολλοί αναγνωρίζουν τις θετικές ιδιότητες του ροδιού, επιλέγουν αντί του καρπού να καταναλώνουν έτοιμους, συσκευασμένους χυμούς.
Ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών, ακόμη και από το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή τον χυμό πορτοκαλιού. Τα αποτελέσματα αυτά, φάνηκαν σε κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2002, σύμφωνα με την οποία οι πολυφαινόλες του ροδιού είχαν ισχυρή δράση στην προστασία των LDL λιποπρωτεϊνών από την οξείδωσή τους. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι οι οξειδωμένες LDL συντελούν στην δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών. Σε πιλοτική έρευνα, η οποία εξέτασε 19 ηλικιωμένα άτομα, στους οποίους είχε διαγνωσθεί αθηροσκλήρωση, φάνηκε πως τα άτομα που κατανάλωναν χυμό ροδιού σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν, είχαν βελτίωση έως και 30% στο μέγεθος της αθηρωματικής τους πλάκας στην καρωτίδα.
Συνολικά, ο φυσικός χυμός ροδιού είναι καλύτερος από οποιοδήποτε άλλο φρουτοχυμό, χάρη στις πολλαπλάσιες και ισχυρές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και καθαρίζουν τον οργανισμό από τα υψηλά επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης.

Comments