Καθαρό νερό από λύματα με μηδενικό ενεργειακό κόστος

Η εκπομπή Futuris παρουσιάζει τη δουλειά που γίνεται σε ένα πειραματικό κέντρο κοντά στη Σεβίλη αναπτύσσεται ένας νέος, φιλικός για το περιβάλλον τρόπος επεξεργασίας λυμάτων που μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στις μικρές κοινότητες.



Τα λύματα δεν μυρίζουν. Δεν υπάρχουν κουνούπια ή βιομηχανικά κτίρια. Τα λύματα από την κοντινή πόλη φιλτράρονται με φυσικό τρόπο χάρη στους μικροοργανισμούς. Μια παραδοσιακή μέθοδος που βελτιώθηκε χάρη στην έρευνα.

Οι ερευνητές χρησιμοποιούν ηλεκτροενεργά βακτήρια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια καθώς διασπούν τα οργανικά απόβλητα.

Το πλεονέκτημα είναι ξεκάθαρο. Τα ηλεκτροενεργά βακτήρια καθαρίζουν το νερό δέκα φορές ταχύτερα από ό,τι συνήθως αν συνεχίζουμε να αφαιρούμε τα παραγόμενα ηλεκτρόνια. Αντί για χαλίκια, γεμίζουν τον πειραματικό υγρότοπο με υλικά που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Πώς ένα τόσο συμπαγές σύστημα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας μικρής κοινότητας: απόβλητα από ροές σηπτικών δεξαμενών μέσω φυτικών βιονεργών φίλτρων παράγουν καθαρό, έτοιμο προς άρδευση νερό έως και 25 χιλιάδες λίτρα νερό τη μέρα. Τα πρώτα συστήματα κατασκευάστηκαν στην Ισπανία, το Μεξικό, την Αργεντινή και τη Δανία.

Στη Δανία, επιστήμονες εργάζονται σε “ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα”: http://www.imetland.eu κάνοντας δοκιμές σε ηλεκτρικά αγώγιμα υλικά για να δουν αυτά που είναι περισσότερο αποτελεσματικά και με το χαμηλότερο κόστος.

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ειδικά γυαλιά με ενσωματωμένα ηλεκτρόδια που μετρούν τη ροή της ενέργειας που παράγεται από τα ηλεκτροενεργά βακτήρια σε διάφορα βάθη. Ελέγχουν επίσης διάφορα δείγματα νερού για να εντοπίσουν πόσο καλά έχει αφαιρεθεί η ρύπανση.

Περαιτέρω έρευνα θα βοηθήσει στην εξεύρεση των καλύτερων υλικών για αυτόν τον γρήγορο και καθαρό τρόπο καθαρισμού των λυμάτων – μια πιθανή τεχνολογική εξέλιξη με την οποία οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα προκαλέσουν αίσθηση σε όλον τον κόσμο.
<object class="BLOG_video_class" contentid="53256f80995f0f39" height="266" id="BLOG_video-53256f80995f0f39" width="320"></object></div>

Comments