Η μύτη μου είναι βουλωμένη. Μήπως έχω ιγμορίτιδα

Μήπως η μύτη σας είναι βουλωμένη, με παχύρρευστες κίτρινες ή πράσινες βλέννες, έχετε πονοκέφαλο και καταβολή και όλα αυτά δεν υποχωρούν με τα συνηθισμένα αναλγητικά κι αποσυμφορητικά; Τότε, είναι πολύ πιθανό να πάσχετε από ιγμορίτιδα.

Τι είναι η ιγμορίτιδα;
 
Η ιγμορίτιδα - ή πιο σωστά ρινοκολπίτιδα- είναι η φλεγμονή των παραρρινίων κόλπων και αφορά σε όλες τις ηλικίες.
 
 Οι παραρρίνιοι κόλποι αποτελούν 4 ζεύγη κοιλοτήτων που βρίσκονται μέσα στα οστά του κεφαλιού μας και τους ονομάζουμε σύμφωνα με το οστούν που τους φιλοξενεί: ιγμόρεια ή γναθιαία άντρα (στην άνω γνάθο), ηθμοειδή (εκατέρωθεν της ρίζας της μύτης), μετωπιαίοι κόλποι (στο μέτωπο) και σφηνοειδής κόλπος (πίσω από τα μάτια). Όλοι οι κόλποι έχουν οστέινα τοιχώματα, το εσωτερικό των οποίων καλύπτεται από βλεννογόνο όπως το εσωτερικό της μύτης μας, περιέχουν αέρα, επικοινωνούν με τη μύτη- και παροχετεύουν σε αυτή τη βλέννα που παράγουν - μέσω μικρών στομίων ή πόρων και συμβάλουν στη θέρμανση και  εφύγρανση του εισπνεόμενου αέρα πριν καταλήξει στους πνεύμονες.
 Όταν, για κάποιους λόγους - όπως είναι το κοινό κρυολόγημα, οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού ή/και η αλλεργία - αποφραχθούν τα στόμια των κόλπων, αναστέλλεται η λειτουργία καθαρισμού τους, ο εγκλωβισμένος αέρας απορροφάται, η βλέννα που παράγεται μέσα τους δεν παροχετεύεται αλλά επιμολύνεται και προκαλείται φλεγμονή.
 Κάποιοι ασθενείς είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ρινοκολπίτιδας, όπως ασθενείς με οδοντιατρικές φλεγμονές, αλλεργίες, ανοσοανεπάρκειες, ινοκυστική νόσο, αλλά και ασθενείς με ανατομικές  ανωμαλίες του εσωτερικού της μύτης (πχ σοβαρή σκολίωση ρινικού διαφράγματος, συνύπαρξη ρινοπολυπόδων, παρουσία όγκων της μύτης, υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων -δηλ. "κρεατάκια", κλπ). Ιδιαίτερα προσεκτικοί  θα πρέπει να είναι και οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη καθώς και ασθενείς υπό φαρμακευτική αγωγή για εξειδικευμένα νοσήματα όπως χημειοθεραπείες, αντιρρευματικά φάρμακα, κλπ., στους οποίους τα συμπτώματα μιας φλεγμονής μπορεί να είναι λιγότερο ηχηρά.
 
Πώς θα υποψιασθείτε ότι μπορεί να έχετε ρινοκολπίτιδα;
 
Τα κύρια συμπτώματα της ρινοκολπίτιδας είναι:
 
*ρινική απόφραξη
 
*παχύρρευστη, δύσοσμη, αδιαφανής, πυώδης ή/και αιμορραγική  ρινική έκκριση
 
* πονοκέφαλος, με εντόπιση στο μέτωπο ή πάνω από τα δόντια ή στα πλάγια της μύτης ή πίσω από τα μάτια - ο οποίος μπορεί να επιδεινώνεται με το σκύψιμο ή το βήχα
 
*αίσθημα βάρους ή πληρότητας στο πρόσωπο
 
* αίσθημα εκκριμάτων στο φάρυγγα που δεν "καθαρίζονται" με το βήχα (οπισθορρινική έκκριση)
 
*βήχας, ιδίως όταν ξαπλώνετε
 
*μειωμένη όσφρηση, συνεπώς και γεύση
 
*δύσοσμη αναπνοή
 
* πυρετός
 
* κόπωση, κακουχία
 
Πώς θα γίνει η διάγνωση της ρινοκολπίτιδας;
 
Ο/Η γιατρός σας,  από τα συμπτώματα, το ιστορικό σας και την κλινική σας εικόνα, θα θέσει τη διάγνωση και θα σας συμβουλεύσει για την κατάλληλη θεραπεία. Καθοριστική διαγνωστική  βοήθεια παρέχουν οι σύγχρονες εξεταστικές μέθοδοι, με τη χρήση των ενδοσκοπίων.  Τα ενδοσκόπια είναι λεπτοί, άκαμπτοι ή εύκαμπτοι σωλήνες το ένα άκρο των οποίων συνδέεται με σύστημα κάμερας - οθόνης - φωτεινής πηγής ενώ με το άλλο άκρο εξετάζεται το εσωτερικό της μύτης, του ρινοφάρυγγα, του στοματοφάρυγγα και του λάρυγγα. Η ενδοσκοπική εξέταση είναι ανώδυνη και διενεργείται στα περισσότερα ωτορινολαρυγγολογικά ιατρεία, με τη βοήθεια τοπικών αποσυμφορητικών ή/και αναισθητικών, όπου χρειάζεται. Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση δεν είναι ξεκάθαρη ή η χορηγούμενη θεραπεία δεν αποδίδει ή τίθεται η υποψία συνύπαρξης άλλης παθολογίας ή κάποιας επιπλοκής μπορεί να χρειασθεί περαιτέρω έλεγχος με ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία των παραρρινίων κόλπων, αιματολογικές εξετάσεις, τεστ ιδρώτα, αλλεργιολογικό έλεγχο, κλπ
 
Πώς αντιμετωπίζεται η ρινοκολπίτιδα;
 
Ο/Η γιατρός σας, αφού βεβαιωθεί για τη διάγνωση της ρινοκολπίτιδας, θα σας χορηγήσει την κατάλληλη για εσάς θεραπεία η οποία συνήθως αποτελείται από αντιβιοτικά, αποσυμφορητικά, αναλγητικά ή/και κορτικοειδή.
 Σε κάποιες περιπτώσεις , όπως επί αποτυχίας της φαρμακευτικής αγωγής, επί συνύπαρξης άλλων παθολογικών καταστάσεων, επί επιπλοκών, κλπ ενδείκνυται η χειρουργική αντιμετώπιση.
 
  
Μπορεί να προληφθεί η ρινοκολπίτιδα;
 
Όπως ισχύει για την πρόληψη όλων των φλεγμονών, η καλή γενική κατάσταση μας προφυλάσσει και βοηθά να αντιμετωπίζονται ταχύτερα κι αποτελεσματικότερα όταν αυτές προκύπτουν. Για άλλη μια φορά δηλαδή ας θυμηθούμε το τρίπτυχο: σωστή διατροφή - καλός ύπνος - ήπια σωματική άσκηση.
 
Ειδικότερα για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, βοηθούν και τα εξής:
 *διατηρείτε τη μύτη σας υγρή και καθαρή, με συχνή έκπλυση (spray θαλασσινού νερού, φυσιολογικός ορός)
 *αποφύγετε το πολύ ξηρό περιβάλλον ή χρησιμοποιείτε εφυγραντικά μέσα
 *αποφύγετε την κολύμβηση σε χλωριωμένο νερό για πολλή ώρα
 *αποφύγετε τις καταδύσεις αν έχετε κάποιο κρυολόγημα
 * αποφύγετε την παραμονή σε χώρους με καπνό, έντονες μυρωδιές. πτητικές χημικές ουσίες (πχ απολυμαντικά, απορρυπαντικά, κλπ)
 *αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, συμβουλευθείτε το γιατρό σας

Comments