Θα υπάρχει σοκολάτα το 2050?

Αν ψάχνατε δικαιολογία να φάτε λίγο περισσότερη σοκολάτα, την έχετε, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς και το cntraveler, σε περίπου 30 χρόνια από τώρα θα υπάρχει –καθίστε- έλλειψη.



 Όποτε μας συμβαίνει κάτι δυσάρεστο ή απλώς έχουμε ακεφιές, οι περισσότεροι βασιζόμαστε σε λίγη  σοκολάτα  να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Η γλυκιά αυτή παρηγοριά, όμως, φαίνεται πως δεν θα είναι μαζί μας σε μερικές δεκαετίες. Ο λόγος; Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του  National Oceanic and Atmospheric Administration  των Η.Π.Α., τα κακαόδεντρα που παράγουν τον καρπό του κακάο, από τον οποίο παράγεται και η σοκολάτα, θα έχουν μάλλον  εξαφανιστεί  , λόγω της κλιματικής αλλαγής.

 Τα  κακαόδεντρα  είναι κάτι σαν τις… ντίβες του τροπικού κόσμου, αφού απαιτούν πολύ συγκεκριμένες συνθήκες καλλιέργειας και ανάπτυξης. Σύμφωνα, όμως, με το National Oceanic and Atmospheric Administration και με άρθρο του cntraveler, τα δέντρα αυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε  ακτίνα 20 μοιρών   από τον ισημερινό, είτε προς τον Βορρά, είτε προς τον Νότο, σε περιοχές με συνεχή υγρασία και βροχοπτώσεις. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς καρπούς κακάο του κόσμου προέρχονται μόλις από δύο χώρες της δυτικής Αφρικής, την  Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα  , οι οποίες όμως θα δουν αύξηση στη θερμοκρασία τους μέχρι το 2050, που πιθανότατα θα διώξει τις καλλιέργειες κακάο σε πιο δροσερές και ορεινές περιοχές. Λογικό, θα σκεφτείτε, μόνο που οι περισσότερες ορεινές περιοχές αποτελούν δάση και προστατευόμενες περιοχές, όπου απαγορεύονται οι καλλιέργειες, κάτι που θέτει το δίλημμα: «συνεχίζουμε τις καλλιέργειες και την παραγωγή σοκολάτας ή προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον της περιοχής;
Μην απελπίζεστε, όμως, ακόμη καθώς υπάρχει μια λύση που φαίνεται στον ορίζοντα και είναι και οικολογική. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια συνεργάζονται με την εταιρία Mars για να σώσουν της φυτείες κακάο με έναν  φουτουριστικό τρόπο.  Πώς; Αλλάζοντας το DNA του είδους, χρησιμοποιώντας μια  τεχνολογία επεξεργασίας των γονιδίων   (CRISPR), η οποία θα μετατρέπει δενδρύλλια σε είδη δέντρων που μπορούν να αντέξουν τις αντίξοες συνθήκες ξηρασίας και το πιο ζεστό κλίμα.

 Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσο θα χρειαστεί για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η πρωτοβουλία ή ακόμη κι αν θα «δουλέψει», αλλά προς το παρόν, ας απολαύσουμε τη σοκολάτα που έχουμε στη διάθεσή μας… προκαταβολικά.

Comments