Αλλάζουν τα δεδομένα στο μαγείρεμα του αστακού

Τέλος στην συνήθη πρακτική που θέλει τους αστακούςνα ρίχνονται ζωντανοί μέσα στο βραστό νερό για να μαγειρευτούν, βάζει η ελβετική κυβέρνηση.



«Ζωντανά μαλακόστρακα, μεταξύ των οποίων και ο αστακός, δεν επιτρέπεται στο εξής να μεταφέρονται σε πάγο ή σε παγωμένο νερό. Τα υδρόβια είδη πρέπει να διατηρούνται στο φυσικό τους περιβάλλον και να είναι αναισθητοποιημένα πριν τη θανάτωσή τους», αναφέρουν οι νέοι κανονισμοί, που θα τεθούν σε ισχύ τον ερχόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τα δεδομένα σε ότι αφορά τα οστρακόδερμα αλλάζουν στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης των κανόνων της προστασίας των ζώων, ενώ αλλαγές προβλέπονται και σε ότι αφορά τα εκτροφεία σκύλων, με σκοπό την εξάλειψη των παράνομων εγκαταστάσεων τέτοιου είδους.
Επιπλέον πρόκειται να κηρυχθούν παράνομες οι συσκευές που χρησιμοποιούνται για να «τιμωρούνται» τα σκυλιά όταν γαυγίζουν, ενώ θα δοθούν νέες διευκρινίσεις σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέπεται η ευθανασία άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων, αλλά και μια σειρά από νέες οδηγίες που αποσκοπούν στο να γίνουν πιο υπεύθυνοι σε ότι αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων οι διοργανωτές δημοσίων εκδηλώσεων. 

Πάντως, σε ότι αφορά τους αστακούς, στο πλευρό των Ελβετών για την προστασία των συγκεκριμένων ζώων από την κακομεταχείρισή τους στις κουζίνες, βρίσκονται και οι Ιταλοί. 

Τον περασμένο Ιούνιο, το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε επίσης πως οι αστακοί δεν πρέπει να φυλάσσονται σε πάγο στα εστιατόρια, θεωρώντας πως αυτή η πρακτική προκαλεί στα οστρακόδερμα αφόρητο πόνο πριν οδηγηθούν στον θάνατο για να καταλήξουν στα πιάτα των καταναλωτών. 

Comments