Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες για μια μητέρα

 Θα μπορούσε η επιτυχία στην μητρότητα να εξαρτάται από τη χώρα στην οποία έχετε γεννηθεί; Υπάρχουν μέρη όπου η ανατροφή ενός παιδιού είναι καθημερινός αγώνας; Ο διεθνής μη
κερδοσκοπικός οργανισμός "Save the Children" δημοσίευσε την 16η ετήσια έκθεσή του για τις μητέρες. Βασισμένη σε πέντε σημεία-κλειδιά - την υγεία της μητέρας, την υγεία του παιδιού, την εκπαίδευση των παιδιών, την οικονομική κατάσταση και την πολιτική δραστηριότητα των γυναικών-  η έκθεση περιλαμβάνει 179 χώρες και παρουσιάζει την κατάσταση σχετικά με τη θέση των γυναικών και των παιδιών.
Ενώ οι σκανδιναβικές χώρες κυριαρχούν στις 10 πρώτες θέσεις, χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής βρίσκονται κυρίως στις κατώτερες θέσεις της λίστας. Οι ΗΠΑ φέτος κατατάχθηκαν στην 33η θέση, δύο θέσεις χαμηλότερα συγκριτικά με το περασμένο έτος. 
Ας δούμε όμως ποιες είναι οι 10 καλύτερες και οι 10 χειρότερες χώρες για να γίνει μια γυναίκα μητέρα.
 10. ΒΕΛΓΙΟ
Οι γυναίκες έχουν ισχυρή κοινοβουλευτική και κυβερνητική παρουσία στο Βέλγιο, σε ποσοστό 42,4%, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο.
 9. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Τα παιδιά στην Αυστραλία περνούν τον περισσότερο καιρό στο σχολείο από όλα τα άλλα στον κόσμο. Η τυπική εκπαίδευση διαρκεί 20,2 χρόνια.
 8. ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα ύψους  47.270 δολαρίων και 36,9% το ποσοστό της γυναικείας εκπροσώπησης στην εθνική κυβέρνηση, η Γερμανία είναι η 8η καλύτερη χώρα στον κόσμο για μια μητέρα.
 7. ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο κίνδυνος μητρικής θνησιμότητας είναι μεταξύ των χαμηλότερων στην Ισπανία, καθώς καταγράφεται ένας θάνατος σε κάθε 15.100 μητέρες.
6. ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Πέρα από την καλή υποχρεωτική εκπαίδευση διάρκειας 17,9 ετών για τα παιδιά, η χώρα αυτή έχει επίσης ένα καλό ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης στην κυβέρνηση, καθώς ανέρχεται σε 36,9%. 
 5. ΣΟΥΗΔΙΑ
Το αρκετά αναπτυγμένο σκανδιναβικό κράτος έχει ένα πολύ χαμηλό ποσοστό παιδικής θνησιμότητας, κάτω των 5 ετών, που αναλογεί σε τρία στα 1000 παιδιά.
 4. ΔΑΝΙΑ
Η Δανία απολαμβάνει ένα εύρωστο σύστημα εκπαίδευσης και τα παιδιά εδώ λαμβάνουν 18,7 χρόνια τυπικής εκπαίδευσης.
3. ΙΣΛΑΝΔΙΑ
Με ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα ύψους 46.400 δολαρίων και 19 χρόνια τυπικής εκπαίδευσης για τα παιδιά, δεν αποτελεί έκπληξη που η Ισλανδία είναι η τρίτη καλύτερη χώρα στον κόσμο για μια μητέρα. 
 2. ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Η Φινλανδία τα πάει πολύ καλά σε παραμέτρους όπως ο κίνδυνος μητρικής θνησιμότητας (1  στις 15.100) και στο ποσοστό των κυβερνητικών θέσεων που κατέχουν γυναίκες (42.5%).
 1. ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Η Νορβηγία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις πιο ευτυχισμένες μητέρες στον κόσμο. Η παιδική θνησιμότητα εδώ είναι μόλις 2,8 παιδια ανά 1.000.
 ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΑ ΜΗΤΕΡΑ
Εάν η κορυφαία δεκάδα κυριαρχείται από ευρωπαϊκές χώρες, δεν αποτελεί έκπληξη που οι δέκα χειρότερες βρίσκονται κυρίως στην αφρικανική ήπειρο.
 10. ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ
Παρά το καλύτερο σύστημα εκπαίδευσης σε σχέση με άλλες χώρες στον πάτο της λίστας, η Σιέρα Λεόνε μαστίζεται από χαμηλού επιπέδου εγκαταστάσεις υγείας για τις γυναίκες και τα παιδιά.
 10. ΑΙΤΗ
Η μόνη μη αφρικανική χώρα στη λίστα με τις 10 χειρότερες χώρες για μια μητέρα, βρίσκεται στην Καραϊβική. Με τις γυναίκες να κατέχουν μόλις το 3,5% των κυβερνητικών αξιωμάτων, δεν αποτελεί έκπληξη που η χώρα αυτή βρίσκεται τόσο χαμηλά στη λίστα.
 9. ΓΟΥΙΝΕΑ- ΜΠΙΣΑΟΥ
Με ιστορία πολιτικής αστάθειας, η δυτικοαφρικανική χώρα είναι μια από τις πιο δύσκολες περιοχές για μια γυναίκα που θέλει να αποκτήσει παιδά. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της έκθεσης, υστερεί σε κάθε παράμετρο που λαμβάνει υπόψιν η μελέτη.
 8. ΤΣΑΝΤ
Το κράτος αυτό της Κεντρικής Αφρικής είνα ανάμεσα στα χειρότερα όσον αφορά στην επιβίωση μιας μητέρας, καθώς 1 στις 15 πεθαίνει κατά ή μετά τον τοκετό.
 7. ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Η χώρα αυτή απολαμβάνει ένα υψηλότερο ακαθάριστο κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με τις άλλες χώρες της λίστας με τις 10 χειρότερες, αλλά χρειάζεται μεγάλες αλλαγές στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η θνησιμότητα στα παιδιά κάτω των 5 ετών είναι σοκαριστική καθώς πεθαίνουν 100 παιδιά στα 1.000 που γεννιούνται,
 6. ΓΚΑΜΠΙΑ
Βρισκόμενη στη δυτική ακτή, η Γκάμπια είναι η μικρότερη χώρα στην ηπειρωτική Αφρική. Έχει επίσης μικρό αριθμό γυναικών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, καθώς το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 10%.
 5. ΝΙΓΗΡΑΣ
Ένα παιδί στον Νίγηρα πηγαίνει για λίγοτερα από έξι χρόνια στο σχολείο, κατά μέσο όρο.
 4. ΜΑΛΙ
Ο εμφύλιος πόλεμος το 2012 μετέτρεψε την κατάσταση στο Μάλι από κακή σε χειρότερη. Η χώρα υποφέρει από υψηλή παιδική θνησιμότητα καθώς πεθαίνουν τα 122 από τα 1.000 παιδιά που γεννιούνται, προτού κλείσουν τα πέντε τους χρόνια.
 3. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Με ούτε 12,5% ποσοστό γυναικείας εκπροσώπησης στην κυβέρνηση και πολύ χαμηλά επίπεδα υποχρεωτικής εκπαίδευσης (7,2 χρόνια) βρίσκεται στην 177η θέση της λίστας.
 2. ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΓΚΟ
Η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην αφρικανική ήπειρο, με πληθυσμό άνω των 75 εκατομμυρίων, έχει αμαυρωθεί από τον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους από το  1998. Η χώρα υποφέρει από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης και υπηρεσιών υγείας για τις γυναίκες και τα παιδιά..
1. ΣΟΜΑΛΙΑ
Μια στις 18 Σομαλές κινδινεύουν να πεθάνουν κατά τον τοκετό και 145 παιδιά στα 1.000 που γεννιούνται στη χώρα δεν καταφέρνουν να φτάσουν στην ηλικία των πέντε ετών.

Comments