Σε ηλικία 45 ετών η πρώτη μαστογραφία, σύμφωνα με νέα κατευθυντήρια οδηγία


Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να διενεργείται σε ηλικία 45 ετών και όχι νωρίτερα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα οδηγία που εξέδωσε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η σύσταση δεν αφορά τις γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του μαστού. 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA, όπου δημοσιεύονται οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες, η νέα σύσταση αναμένεται να οδηγήσει σε λιγότερες μαστογραφίες. 

«Η προηγούμενη σύσταση ίσχυε από το 2003, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να αναθεωρηθεί» εξηγεί η επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής Νάνσι Κίτινγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Για τη σύνταξη των νέων κατευθυντήριων οδηγιών οι επιστήμονες συνεκτίμησαν όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, όπως το γεγονός ότι ο κίνδυνος καρκίνου είναι μικρότερος για τις γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών από ό,τι είχε θεωρηθεί στο παρελθον, καθώς και ότι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για ψευδώς θετικά αποτελέσματα από τις μαστογραφίες (με συνέπεια οι γυναίκες στη συνέχεια να κάνουν περιττές βιοψίες).

Πηγή

Comments