Ο "ρομαντικός" αστακός του Γιώργου Λάνθιμου

«Ένα από τα σπουδαιότερα δώρα στη ζωή είναι να επιλέγεις τον σύντροφό σου και να σε επιλέγουν για σύντροφο. Είναι δύσκολο, αλλά τόσο αρμονικό να μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποιον άλλο άνθρωπο», δηλώνει ο Κόλιν Φάρελ, σε συνέντευξή του στην βρετανική Guardian, λίγο πριν την προβολή του Αστακού στις μεγάλες οθόνες. 

Ο Αστακός, η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, εκτυλίσσεται σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι που δεν έχουν ταίρι, πρέπει να βρουν οπωσδήποτε, αλλιώς θα μεταμορφωθούν σε ζώα. Οι πρωταγωνιστές, Κόλιν Φάρελ και Ρέιτσελ Βάις, αλλά και ο ίδιος ο σκηνοθέτης τοποθετούνται σχετικά με σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως είναι η πίεση στην οποία υπόκειται ο άνθρωπος προκειμένου να βρει σύντροφο, στις επιταγές της κοινωνίας και στο κατά πόσον αυτές ορίζουν τη ζωή μας, ενώ πιστεύουν ότι, τελικά, η ταινία είναι ρομαντική. 
Η Ρέιτσελ Βάις εξηγεί ότι βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από τις «τέλειες» εικόνες των διαφημίσεων. Εικόνες όπου όλα φαίνονται ιδανικά- Ιδανικές καταστάσεις, ειδυλλιακές σχέσεις και επισημαίνει ότι όλο αυτό είναι πλασματικό. Παράλληλα, δηλώνει ότι η ταινία αντικατοπτρίζει την πλευρά της ζωής που ζούμε ως «πρόβατα». Ακολουθώντας, δηλαδή, τους μαζικούς κανόνες, χωρίς να τους αμφισβητούμε καθόλου. 
«Η ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: Πώς είναι η ζωή του καθενός από εμάς, χωρίς κανόνες, πως είναι η ζωή μας αυθεντικά; Όλοι ακολουθούμε κανόνες για να ζούμε πολιτισμένα. Η ταινία, ωστόσο, διερωτάται, πως συμπεριφερόμαστε εκτός όλων αυτών». 
Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Λάνθιμος αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι δέχονται ισχυρές πιέσεις για να «ζευγαρώσουν» με κάποιον. «Είναι κατακριτέο κατά κάποιον τρόπο το να είναι κανείς μόνος. Έρχεται από την κοινωνία όλο αυτό, πάντα έτσι ήταν και θα είναι για καιρό ακόμη». 
Σχετικά με τα ραντεβού μέσω ίντερνετ, η Ρέιτσελ Βάις παραδέχεται ότι δεν έχει κάποια σχετική εμπειρία, αφού άλλωστε, είναι και εντελώς εκτός από το θέμα της τεχνολογίας. «Δεν ήμουν και δεν είμαι σε κοινωνικά δίκτυα και δεν έχω ιδέα από τις τεχνολογικές εξελίξεις, είναι κάτι σαν εξωγήινο για μένα όλο αυτό, ούτε αγορές δεν μπορώ να κάνω ηλεκτρονικά. Η δική μου ιδέα για το πώς μπορείς να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους είναι το να βγεις για ένα ποτό. Έτσι δεν είναι;» 
«Τα ραντεβού μέσω ίντερνετ βασίζονται στο ναρκισσισμό», αναφέρει ο Κόλι Φάρελ. «Επιλέγεις κάποιον βασισμένος στην δική σου εικόνα. Εσύ επιλέγεις πως θέλεις να είναι ο άλλος, ποια θέλεις να είναι τα ενδιαφέροντά του. Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν αυτό, να τα γνωρίζουν όλα από πριν, γιατί έτσι αισθάνονται άνετα». 
Είναι ο Αστακός ρομαντικός; Οι δυο πρωταγωνιστές φαίνεται να συμφωνούν, ότι ναι, είναι. Συγκεκριμένα, η Ρέιτσελ Βάις, θεωρεί ότι η ταινία είναι ο ορισμός του ρομαντισμού. «Δυο άνθρωποι που βρίσκουν ο ένας τον άλλον και προσπαθούν να είναι μαζί, παρά τα τεράστια εμπόδια που υψώνονται μπροστά τους. Αυτό είναι ρομαντισμός για εμένα». 
Τέλος, ο Γιώργος Λάνθιμος τονίζει ότι το πιο δύσκολο επίτευγμα στον κόσμο είναι να βρεις τη θέση σου σε αυτόν και να μην αφήσεις τον περίγυρό σου να σου υποδείξει το πώς πρέπει να είναι αυτή η θέση. 
Ο Αστακός θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 22 Οκτωβρίου.

Comments