Ερευνα 100 εκατ. δολαρίων για εξωγήινους

Με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να... κρυφακούσει τους «θορύβους» της ζωής σε άλλους πλανήτες του Σύμπαντος, ξεκίνησε η 10ετής έρευνα Breakthrough Listen που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γιούρι Μίλνερ και στην οποία συμμετέχουν διάσημα ονόματα της αστρονομίας, της φυσικής και των μαθηματικών, όπως ο Στίβεν Χόκινγκ.



Οι άνθρωποι που θα συμμετάσχουν στην έρευνα, η οποία θα κοστίσει συνολικά 100 εκατομμύρια δολάρια στον μεγιστάνα του Ιντερνετ Μίλνερ, θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα πιο ευαίσθητα και πιο αξιόπιστα ραδιοτηλεσκόπια σε ΗΠΑ και Αυστραλία για να ψάξουν για ραδιοκύματα που προέρχονται από πλανήτες μακριά από το ηλιακό μας σύστημα τα οποία να αποτελούν σημάδια για την παρουσία νοήμονων εξωγήινων όντων.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές θα έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες ώρες παρατηρήσεων που θα γίνουν από το τηλεσκόπιο του παρατηρητηρίου Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια και του παρατηρητηρίου Parkes στη Νέα Νότια Ουαλία. Παράλληλα, παρατηρήσεις για το πρόγραμμα θα κάνει και το τηλεσκόπιο του παρατηρητηρίου Lick της Καλιφόρνια το οποίο θα ψάχνει για σήματα λέιζερ που πιθανώς να εκπέμπονται από άλλους πλανήτες.

Παρατηρήσεις

Η φάση των παρατηρήσεων θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2016, όπως ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας, στην οποία εκτός από τον Στίβεν Χόκινγκ θα συμμετάσχει ο βασιλικός αστρονόμος λόρδος Μάρτιν Ρις, ο Τζεφ Μάρσι, που έχει ανακαλύψει τους περισσότερους εξωπλανήτες από κάθε άλλον αστρονόμο μέχρι σήμερα, και ο βετεράνος Αμερικανός αστρονόμος Φρανκ Ντρέικ του SETI.

Στην ομιλία του για τα εγκαίνια του προγράμματος, ο Στίβεν Χόκινγκ ανέφερε συγκεκριμένα: «Σε ένα απέραντο σύμπαν, θα πρέπει να υπάρχουν ίχνη ζωής. Ισως σε κάποιο σημείο του σύμπαντος μια έξυπνη ζωή μάς παρακολουθεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένα μεγαλύτερο ερώτημα. Ηρθε ο καιρός να βρούμε την απάντηση, να αναζητήσουμε ζωή πέρα από τη Γη. Η ανθρωπότητα έχει μια βαθύτερη ανάγκη να εξερευνά, να μαθαίνει, να γνωρίζει. Επίσης συμβαίνει να είμαστε και κοινωνικά όντα. Είναι σημαντικό για εμάς να ξέρουμε εάν είμαστε μόνοι μας στο σκοτάδι».

Comments