Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχτεί όλους τους όρους του ΔΝΤ

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχτεί όλους τους όρους της συμφωνίας που υπήρχαν στο τραπέζι από το περασμένο Σαββατοκύριακο, με λίγες και μικρές αλλαγές, σύμφωνα με την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού την Τρίτη το απόγευμα που έβαλε και πάλι σε κίνηση τις διεργασίες του eurogroup.



Η δισέλιδη επιστολή εστάλη στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και περιέχει μια αίτηση έκπληξη για παράταση του πλέον λήξαντος προγράμματος και τη σύναψη ενός νέου ύψους 29 δις ευρώ, όπως γράφει ο Peter Spiegel.

Παρά το γεγονός πως το πρόγραμμα έληξε τα μεσάνυχτα της Τρίτης και η παράτασή του δεν είναι πλέον στο τραπέζι, ο κ. Τσίπρας με τη νέα του επιστολή θα μπορούσε να βοηθήσει σαν βάση για ένα νέο πρόγραμμα μέσα στις επόμενες ημέρες. Στο κείμενό του ο Αλέξης Τσίπρας θα αποδεχτεί τις μεταρρυθμίσεις για τη χώρα του, για αύξηση του ΦΠΑ και μια ειδική έκπτωση 30% στα νησιά, για πολλά από τα οποία είναι δύσκολο να γίνουν οι προμήθειες.

Στο θέμα των συντάξεων ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει την αλλαγή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 από το 2022, να ξεκινήσει από τον Οκτώβρη και όχι άμεσα. Επίσης, επιθυμεί ένα ποσό αλληλεγγύης για τους φτωχότερους συνταξιούχους, το οποίο συμφωνεί να καταργηθεί από το Δεκέμβριο του 2019.

"Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχτεί μια συμφωνία σε επίπεδο draft, αντικείμενο των παρακάτω τροπολογιών, προσθηκών και διευκρινίσεων, ως μέρος μια παράτασης του προγράμματος που λήγει και μιας νέας δανειακής συμφωνίας την οποία αιτείται σήμερα, Τρίτη 20 Ιουνίου 2015" γράφει στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας. "Όπως θα παρατηρήσετε, οι τροποποιήσεις  μας είναι συμπαγείς και σέβονται πλήρως την αξιοπιστία και την ευρωστία του σχεδίου, του όλου προγράμματος".
Πηγή: FT

Comments