Μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα αντζούγιας

Μερίδες 4 μερίδες
Συνολικός χρόνος 25 λεπτά
Χρόνος προετ. 15 λεπτά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Εκλεκτό κομμάτι, εξαίσια συνταγή διά χειρός Νένας Ισμυρνόγλου.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 φέτες φιλέτου, περίπου 180 - 200 γρ. η καθεμία και πάχους περίπου 3 - 4 εκ.
4 - 5 φιλέτα αντζούγιας (σε βαζάκια μέσα σε λάδι και χύμα σε σούπερ μάρκετ) ξεπλυμένα, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
100 ml ελαιόλαδο
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
1Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα και τα λαδώνουμε με 1 κουτ. σούπας από το μετρημένο ελαιόλαδο. Βάζουμε ένα αντικολλητικο τηγάνι στη φωτιά και το αφήνουμε να κάψει καλά. Ψήνουμε τα φιλέτα για 4 - 6 λεπτά από κάθε πλευρά ανάλογα με το επιθυμητό ψήσιμο. Βγάζουμε τα φιλέτα από το τηγάνι, τα βάζουμε σε μια πιατέλα, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να ξεκουραστούν μέχρι να φτιάξουμε τη σάλτσα.
2Ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το σκόρδο για 20 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες αντζούγιες και σοτάρουμε για άλλα 20 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε και το μαϊντανό και σοτάρουμε για 20 δευτερόλεπτα ακόμη. Προσθέτουμε το ξίδι και με μια ξύλινη κουτάλα «ξύνουμε» τον πυθμένα του τηγανιού για να ξεκολλήσουν τα καραμελωμένα υπολείμματα και να διαλυθούν μέσα στο υγρό. Αφήνουμε το ξίδι να εξατμιστεί και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε τη μικρή αυτή ποσότητα σάλτσας.
3Στην πιατέλα που έχουμε βάλει τα φιλέτα, αυτά θα έχουν βγάλει υγρά. Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε απαλά. Σερβίρουμε τα φιλέτα και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα το καθένα. Συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές.

Comments