Σαλάτα με σύκα, μπέικον και χαλούμι

Μερίδες 4 μερίδες
Συνολικός χρόνος 30 λεπτά
Χρόνος προετ. 20 λεπτά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Παντρεύουμε τη γλύκα των σύκων με τραγανό μπέικον και τυρί για σαγανάκι σε μια χορταστική και λαχταριστή σαλάτα.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 μεγάλο μαρούλι, καθαρισμένο, πλυμένο, στεγωμένο και χοντροκομμένο
1 σαλάτα, καθαρισμένη, πλυμένη, στεγωμένη και χοντροκομμένη (ή ένα ματσάκι ρόκα)
12 λεπτές φέτες μπείκον
360 γρ. χαλούμι (ή ταλαγάνι ή μαστέλο Χίου ή άλλο μαστιχωτό τυρί για σαγανάκι), κομμένο σε 8 κομμάτια
60 ml ελαιόλαδο για τη σαλάτα + 1 κουτ. σούπας για το «ψήσιμο» του τυριού
2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
6 σύκα της αρεσκείας μας, καλά πλυμένα και κομμένα στη μέση
φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι (με μέτρο)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
1Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι, κατά προτίμηση αντικολλητικό σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τις φέτες του μπέικον στο τηγάνι χωρίς λάδι και τις ψήνουμε στο λίπος που θα βγάλουν μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
2Βάζουμε στο τηγάνι 1 κουτ. σούπας λάδι και ψήνουμε τα κομμάτια του τυριού για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς από όλες τις πλευρές.
3Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα σαλατικά με το λάδι, το βαλσαμικό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι (γιατί το τυρί και το μπέικον είναι αλμυρά). Στρώνουμε τα σαλατικά σε μια πιατέλα, «γαρνίρουμε» με το μπέικον, το τυρί, και τα σύκα και σερβίρουμε με ψωμί φρυγανισμένο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
Σε μια εορταστική περίσταση στολίζουμε τη σαλάτα με σπόρους ροδιού.

Comments