Οσα δεν ξερατε για τα τατουάζ

 Ήξερες ότι η λέξη "τατουάζ" έχει ρίζες στο πολυνησιακό ουσιαστικό "tatau", το οποίο σημαίνει "διάτρηση", σημάδι στο δέρμα; Κάνε κλικ για να μάθεις γι' αυτή τη μορφή της body art. 

 Τα ινστιτούτα τατουάζ είναι κοινό θέαμα στις μέρες μας. Μεταξύ του 1961 και του 1997, ήταν παράνομο να κάνεις τατυοάζ στην Νέα Υόρκη μετά το ξέσπασμα της ηπατίτιδας B.
 Το κόκκινο αστέρι το οποίο έιναι ενσωματωμένο στο λογότυπο των Macy's, είναι μέρος του τατουάζ που έχει ο ιδρυτής τους, R.H. Macy. Ο Macy έβαλε μελάνι στο σώμα του ενώ εργαζόταν σε ένα φαλαινοθηρικό πλοίο, στην εφηβεία του.
 Για τις γυναίκες της φυλής Αϊνού στην Ιαπωνία, τα μεγάλα τατουάζ στα χείλη ήταν πατροπαράδοτα. Το τατουάζ στα χείλη θεωρείται ως σημάδι ωριμότητας και πιστεύεται ότι διώχνει τα κακά πνεύματα.
 Ο Samuel F. O’Reilley δημιούργησε την πρώτη μηχανή τατουάζ το 1891. Στην ουσία ήταν μια τροποποίηση μιας μηχανής που σχεδιάστηκε για αυτογραφική εκτύπωση, και πρώτη φορά παρουσιάστηκε από τον Τόμας Έντισον το 1876.
 Η μαύρη χένα, που χρησιμοποιείται για προσωρινά τατουάζ, περιέχει π-φαινυλενοδιαμίνη ή PPD. Ο αμερικανικός οργανισμός ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να προκαλέσει μόνιμο σημάδι και άλλες αντιδράσεις.
 Το δέρμα μπορεί να τρυπηθεί μεταξύ 50 και 3.000 φορών ανά λεπτό΄, ανάλογα με το σχέδιο και τα χρώματα που χρησιμοποιούνται στο τατουάζ.
 Η εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών Mattel είχε παρουσιάσει την Butterfly Art Barbie το 1999, που είχε ένα τατουάζ σε σχήμα πεταλούδας στο στομάχι της κούκλας. Προσωρινά τατουάζ παρέχονταν επίσης και για τους ιδιοκτήτες της κούκλας. Ωστόσο διακόπηκε μετά τα συνεχόμενα παράπονα από γονείς.
 Μια έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Επαγγελματικής Αριστείας στο Κολλέγιο της Πενσυλβάνια το 2012 έδειξε ότι το 61% των μάνατζερ διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού πιστεύουν ότι οι πιθανότητες ενός υποψηφίου περιορίζονται εάν έχει τατουάζ.
 Με την πάροδο των ετών τα τατουάζ των ναυτικών είχαν διαφορετικό νόημα. Για παράδειγμα μια χελώνα υποδείκνυε ότι είχε διασχίσει τον Ισημερινό, ένας δράκος σήμαινε ότι ο ναυτικός είχε υπηρετήσει στην Κίνα και μια άγκυρα έδειχνε ότι είχε διασχίσει τον Ατλαντικό.
 Ένα σαλόνι τατουάζ με την επωνυμία "Little Vinnie’s Tattoos" στη Βαλτιμόρη, στο Μέριλαντ, ΗΠΑ, είναι ευρέως γνωστό στις γυναίκες που έχουν ξεπεράσει τον καρκίνο του μαστού.  Ο αποκαλείται "ο Μικελάντζελο των τατουάζ στις ρώγες", καθώς ειδικεύεται στο να κάνει τέτοια τατουάζ στην περιοχή του στήθους σε γυναίκες που έχουν κάνει μαστεκτομή.
 Το μαύρο μελάνι για τα τατουάζ συνήθως φτιάχνεται από καμένα οστά ζώων και μερικές φορές τη ρητίνη των σκαθαριών. Για τους χορτοφάγους λάτρεις των τατουάζ δημιουργούνται τώρα κατάλληλα σαλόνια τατουάζ.
 Η αρχαιότερη φυσική μούμια στην Ευρώπη, ο Ötzi ο Άνθρωπος των Παγετώνων είχε πολλά τατουάζ στο σώμα του, τα οποία σύμφωνα με πολλούς ερευνητές είχαν ιατρική σημασία. Κάποια από τα τατουάζ περιλάμβαναν παράλληλες και κάθετες γραμμές κοντά στην οσφυική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ένα σταυροειδές σημάδι πίσω από το αριστερό γόνατο και σημάδια γύρω από τους αστραγάλους.
 Παρότι το τατουάζ είναι απαγορευμένο στις αμερικανικές φυλακές είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική.  Ενώ οι καλλιτέχνες τατουάζ μέσα στις φυλακε΄ς χρησιμοποιούν υλικά όπως στυλό, συνδετήρες, αιθάλη και χορδές από κιθάρες, τα σχέδια συνήθως σημαίνουν τη συμμορία στην οποία υπάγεται ο κρατούμενος.
 Ο S. Victor Whitmill, ο καλλιτέχνης που δημιούργησε το τατουάζ στο πρόσωπο του Mike Tyson το 2003, μήνυσε την ετιαρεία Warner Bros. για απομίμηση στο πρόσωπο του ηθοποιού Ed Helms για την ταινία "The Hangover Part II." Αργότερα ανακοινώθηκε ότι το θέμα "λύθηκε φιλικά".
Στα γυρίσματα του “xXx,” ο ηθοποιός Vin Diesel έκανε ένα ψεύτικο τατουάζ  – το όνομα Melkor – στο στομάχι του. Αποκαλύφθηκε ότι ήταν το όνομα ενός χαρακτήρα του Diesel σε ένα παιχνίδι, του οποίου ήταν μεγάλος θαυμαστής, του Dungeons & Dragons. 

Comments