Ανακάλυψαν έναν ουρανό με πέντε ήλιους

Φανταστείτε να υπήρχε ζωή σε πλανήτες του οποίου οι κάτοικοι θα βλέπουν πέντε ήλιους. Κι όμως. Μπορεί το ένα τρίτο των μέχρι σήμερα γνωστών αστρικών συστημάτων να διαθέτουν πάνω από ένα άστρο, αλλά Βρετανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα πολύ σπάνιο αστρικό σύστημα με πέντε άστρα-ήλιους.



Μάλιστα, τα πέντε άστρα είναι βαρυτικά «μπλεγμένα», έτσι ώστε να απαρτίζουν ένα ενιαίο αστρικό σύστημα σε απόσταση περίπου 250 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η πρώτη φορά που παρατήρησαν σύστημα να περιέχει δύο διπλά άστρα, δηλαδή δύο ζεύγη στα οποία το ένα άστρο περιοδικά επισκιάζει το άλλο δημιουργώντας έκλειψη μεταξύ άστρων.

Στην παρουσίαση της ανακάλυψης στο περιοδικό «Astronomy and Astrophysics» σημειώνεται ότι όλα τα άστρα είναι μικρότερα και πιο κρύα από τον Ήλιο μας, ενώ παραμένει άγνωστο, προς το παρόν, αν υπάρχουν πλανήτες σε αυτό το ασυνήθιστο αστρικό σύστημα, κάτι που δεν αποκλείεται.

Η ανακάλυψη, που έγινε από ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Μάρκους Λορ του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, ανακοινώθηκε σε συνέδριο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας στην Ουαλία.efsyn.gr

Comments