Το tetris διώχνει τις κακές αναμνήσεις

Αμερικανοί επιστήμονες με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση PsychologicalScience, αναφέρουν πως αν άνθρωποι με αναμνήσεις από κάποιο δραματικό γεγονός παίξουν Tetris αμέσως μετά από αυτό, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις αναμνήσεις που θα έχουν από αυτό στο μέλλον.
Συγκεκριμένα, ερευνητές από την Μονάδα Νόησης & Επιστημών Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Cambridge μελέτησαν 52 εθελοντές, ηλικίας από 18 έως 51 ετών, οι οποίοι παρακολούθησαν μία 12λεπτη τραυματική ταινία, η οποία περιέχει 11 σκηνές με θανάτους.

Στις σκηνές αυτές συμπεριλαμβανόταν ένα παιδί χτυπημένο από αυτοκίνητο με την κάμερα να ζουμάρει στο αίμα που έτρεχε από το αυτί του, ο πνιγμός ενός άντρα στη θάλασσα και ο θανάσιμος τραυματισμός από ένα κλειστό βανάκι ενός εφήβου την ώρα που διέσχιζε τον δρόμο μιλώντας στο κινητό του.
Την επομένη ημέρα, οι μισοί εθελοντές είδαν 11 στατικά καρέ από την ταινία για να ενεργοποιηθούν οι αναμνήσεις τους, μετά πέρασαν 10 λεπτά βαθμολογώντας κάποια κομμάτια κλασικής μουσικής και στο τέλος έπαιξαν Tetris για 12 λεπτά ενώ οι υπόλοιποι απλά άκουσαν την κλασική μουσική και μετά χαλάρωσαν για 12 λεπτά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όσοι είχαν παίξει Tetris ανέφεραν κατά μέσον όρο 51% λιγότερα flashback των τραυματικών σκηνών της ταινίας, παρότι είχαν ξαναδεί τα τραυματικά καρέ.
Μάλιστα η προστατευτική δράση του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού παιχνιδιού είναι τόσο μεγάλη, ώστε αποδίδει ακόμα και μία μέρα μετά το συμβάν.

Comments