Windows 10: 12 από τις σημαντικότερες βελτιώσεις

 WINDOWS 10: 12 ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ
Το launch των Windows 10 στις 29 Ιουλίου είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητο. Η νέα αυτή
έκδοση που αποτελεί το τολμηρό όραμα μιας Microsoft που φιλοδοξεί να επηρρεάσει άμεσα το μέλλον των υπόλογιστών, συνιστά σταθμό για τα Windows ως λειτουργικό σύστημα καθώς οι κατασκευαστές του μεταπηδούν σε μια πιο ολοκληρωμένη και σταδιακή πολιτική αναβάθμισης και επίσης λόγω του ότι περιέχει χαρακτηριστικά τα οποία θα σας βοηθήσουν να εκμεταλλευτείτε περισσότερο τις συσκευές που διαθέτετε.
 ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ ΑΦΗΣ ΣΤΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΑ
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Windows 8 ήταν ο άχαρος τρόπος που επιχειρούσαν να συνδυάσουν το περιβάλλον χρήσης ενός τάμπλετ με οθόνη αφής κι ενός παραδοσιακού desktop με ποντίκι και πληκτρολόγιο. Τα Windows 10 φέρνουν μαζί τους το Continuum, ένα νέο χαρακτηριστικό το οποίο ανιχνεύει εάν υπάρχει συνδεδεμένο πληκτρολόγιο και στη συνέχεια επαναρυθμίζει και βελτιώνει ανάλογα τo περιβάλλον του χρήστη. Στις "δύο σε ένα" υβριδικές συσκευές μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Continuum για να μεταπηδήσετε από τον έναν τρόπο λειτουργίας στον άλλον άμεσα. 
 H CORTANA ΣΤΑ DESKTOP
Η Cortana είναι ο ψηφιακός βοηθός της Microsoft, που έχει σχεδιαστεί με στόχο να πάρει τα ηνία από το Siri και το Google Now, προς το παρόν πάντως υπάρχει μόνο στα Windows Phone. Με τα Windows 10, η Cortana μεταφέρεται και στο desktop, και μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα όμοια χαρακτηριστικά τους - έξυπνες αναζητήσεις στον ιστό, έξυπνες απαντήσεις σε εντολές σε φυσική γλώσσα ("θύμισέ μου να στείλω email στη γυναίκα μου αύριο") και πολλά άλλα. Το γεγονός ότι τα Cortana apps έρχονται και για τις συσκευές iOS και Android, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον της Microsoft.
 H ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΕΝΟΥ ΕΝΑΡΞΗ
Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα για τα Windows 8 αφορούσαν στην κατάργηση του μενού Έναρξης, ή για να είμαστε πιο ακριβείς στην μετατροπή του σε οθόνη αφής Έναρξης. Η Microsoft αντέδρασε αποφασίζοντας να το επαναφέρει εμπλουτίζοντάς το με μικρά τετράγωνα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν και να καρφιτσωθούν μαζί με τα πιο παραδοσιακά shortcuts. Όταν τα Windows ανιχνεύουν ότι δεν χρησιμοποιείτε πληκτρολόγιο (βλ. την πρώτη βελτίωση που αναφέραμε), η οθόνη αφής Έναρξης επιστρέφει αυτόματα ως default. 
 ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ BROWSER ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ MICROSOFT EDGE
Φαίνεται πως η Microsoft επιχειρεί να ενδυναμώσει τη θέση της στους Web browsers αρκετό καιρό τώρα, καθώς οι Firefox και Chrome έκλεψαν χρήστες από τον Internet Explorer. Η εταιρεία επιχειρεί να το αλλάξει αυτό με τον Microsoft Edge, έναν νέο browser για τα Windows 10 (παρόλο που ο Internet Explorer θα εξακολουθεί να υπάρχει σε κάποια γωνιά για όλους εκείνους που τον χρειάζονται). Ο Microsoft Edge είναι γρήγορος, είναι εκσυγχρονισμένος και περιλαμβάνει επιπλέον δυνατότητες όπως είναι η επιλογή να σχολιάζετε και να μαρκάρετε σε ιστοσελίδες καθώς τις βλέπετε. 
 ΝΕΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ LOG IN
Δεν ξέρουμε εάν το μάθατε αλλά οι κωδικοί πρόσβασης έχουν ήδη αρχίσει να καταργούνται. Τα Windows 10 περιλαμβάνουν νέους τρόπους για να μπείτε στο λογαριασμό σας όταν ανοίγετε το κομπιούτερ σας, όπως την τεχνολογία ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων και την υποστήριξη αναγνώρισης προσώπου, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να αποδείξετε αυτός που λέτε ότι είστε. Οι επιλογές που θα έχετε στη διάθεσή σας θα εξαρτηθούν από τον τύπο του laptop, του desktop ή του tablet που θα αγοράσετε, παρόλα αυτά όλες αυτές οι δυνατότητες θα υπάρχουν στο λογισμικό σας. 
 ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ XBOX ONE ΚΑΙ OCULUS RIFT
Η Microsoft μπαίνει δυναμικά και στα παιχνίδια με τα Windows 10, καθώς θα δουλεύουν απρόσκοπτα με το Xbox One και το κιτ εικονικής πραγματικότητας που καταφθάνει, το Oculus Rift. Θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε stream και να γράφετε παιχνίδια live από το Xbox σε Windows 10 στο ίδιο δίκτυο, κι αυτό θα είναι μόνο η αρχή της ενσωμάτωσης της κονσόλας. Όσον αφορά στα VR, από το επόμενο έτος, οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέουν κιτ Rift σε κομπιούτερ Windows 10 και να μεταπηδούν σε έναν πλήρως ψηφιοποιημένο κόσμο. 
 ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ APPS ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ
Το μεγάλο μειονέκτημα του Windows Phone ήταν ανέκαθεν η επιλογή των εφαρμογών, κάτι που η Microsoft επιθυμεί να διορθώσει με τα Windows 10. Η έκδοση για Κινητά της πλατφόρμας θα κυκλοφορήσει σύντομα μετά την έκδοση για desktop. Οι εφαρμογές θα τρέχουν χωρίς πρόβλημα σε όλες τις συσκευές και η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κυκλοφορήσει εργαλεία που θα διευκολύνουν την εισαγωγή εφαρμογών από iOS και Android. Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, θα μπορείς να τρέχεις το Instagram, το Snapchat και το Gmail σε κάθε συσκευή Windows 10.
 ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ DESKTOP
Οι χρήστες desktop ενδεχομένως να αισθάνονταν ελαφρώς παραμελημένοι και παραγκωνισμένοι όταν βγήκαν τα Windows 8, το ενδιαφέρον όμως επέστρεψε στην παραδοσιακή διεπαφή των Windows με την επόμενη έκδοση. Σύγχρονες εφαρμογές που δουλεύουν παντού μπορούν πλέον να τρέξουν από windows στο desktop και είναι πλέον εφικτό να ανοιγοκλείσεις windows στις γωνίες καθώς και στις άκρες της οθόνης. Η Microsoft ανανέωσε και τις ειδοποιήσεις οι οποίες εμφανίζονται πλέον στη δεξιά πλευρά της οθόνης, εκεί που υπήρχαν παλαιότερα τα Charms. 
 ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ SETTINGS
Άλλο ένα μειονέκτημα των Windows 8 ήταν ο προβληματικός συνδυασμός του νέου και του παλιού στα settings. Ευτυχώς, η σύνδεση μεταξύ της νέας οθόνης επιλογών (options pane) και του παλαιότερου Control Panel είναι απλούστερη στα Windows 10, κι έτσι δεν θα έχετε πρόβλημα να βρείτε τα settings που ψάχνετε καθώς τα πιο σημαντικά έχουν προτεραιότητα και τα σκιώδη κρύβονται, και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτά. Με αποτέλεσμα να μπορείτε να διαμορφώσετε το PC σας πολύ πιο εύκολα. 
 Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟ SMARTPHONE ΣΑΣ
Η Microsoft γνωρίζει ότι πιθανότατα δεν τρέχετε τα Windows στο smartphone σας (τουλάχιστον όχι ακόμη) κι έτσι δημιούργησε μια νέα εφαρμογή Phone Companion για να συνδέει τον υπολογιστή σας με τα Windows 10 με μια φορητή συσκευή iOS ή Android και να μπορείτε να μεταφέρετε αρχεία, επαφές, μουσική και άλλα πολλά με ευκολία. Στόχος της Microsoft είναι να μπορείτε να ανεβάσετε όλο το διαθέσιμο λογισμικό της (OneDrive, Office, Outlook, Skype, Cortana) στο smartphone σας είτε χρησιμοποιείτε τα Windows 10 Mobile σε αυτό είτε όχι.
ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙΣ
Για πρώτη φορά οι χρήστες των Windows Home edition δεν θα έχουν επιλογή όσον αφορά στην εγκατάσταση αναβαθμίσεων λογισμικού κι αυτά είναι σίγουρα καλά νέα για όλους. Σημαίνει πως το λειτουργικό σας σύστημα θα βελτιώνεται και θα προστατεύεται σε μόνιμη βάση κι η πιθανότητα να παραμένει ανεπίλυτο ένα κενό ασφαλείας μειώνεται. Τα Windows 10 θα είναι δωρεάν καθόλη τη διάρκεια του έτους που θα κυκλοφορήσουν και η Microsoft επιβεβαίωσε ότι θα υποστηρίζει το λειτουργικό αυτό σύστημα για τα επόμενα πέντε έτη. 
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ONEDRIVE
Το OneDrive θα γίνει πιο σημαντικό από ποτέ για τα Windows 10 καθώς η Microsoft επιχειρεί να ανταγωνιστεί το Google Drive και το iCloud της Apple. Χάρη στις εφαρμογές που είναι διαθέσιμες για iOS και Android, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις φωτογραφίες σας και στα αρχεία σας από όπου κι αν βρίσκεστε και φυσικά, διατηρώντας τα αρχεία σας στο OneDrive, σημαίνει ότι έχετε εξασφαλισμένο ένα αυτόματο back up. Τα 15GB αποθηκευτικού χώρου είναι δωρεάν για όλους κι εάν επιθυμείτε περισσότερο χώρο μπορείτε να τον αγοράσετε (εγγραφείτε στο Office 365 και λαμβάνετε αυτομάτως απεριόριστο χώρο αποθήκευσης στο OneDrive).

Comments