1Password-Συγκεντρώσει όλους τους κωδικούς που χρησιμοποιείς και να τους διαφυλάξει για σένα

Λένε ότι προκειμένου να διατηρήσεις μια σχετική ασφάλεια στο διαδίκτυο θα πρέπει να δημιουργείς κωδικούς-«σιδηρόδρομους», να συμπεριλαμβάνεις αριθμούς, σύμβολα, να μην χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό για πολλές ιστοσελίδες και να αλλάζεις κωδικούς κάθε μερικούς μήνες, για να αποτρέψεις τυχόν επίθεση από κάποια μαζική παραβίαση δεδομένων. Και αν δεν κάνεις όλα τα παραπάνω για κάθε διαφορετική ιστοσελίδα που
διαθέτεις τότε είναι σαν να προσκαλείς κάθε επίδοξο χάκερ να κλέψει τα χρήματά σου και να σου καταστρέψει τη ζωή.
Το θέμα των κωδικών είναι πραγματικός εφιάλτης, και η αλήθεια είναι πως αν όχι όλοι, τότε οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε τις οδηγίες ασφαλείας και ελπίζουμε να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα πέσουν θύμα των χάκερ. Πέρα όμως από το άγχος, είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλους τους διαφορετικούς κωδικούς για κάθε μια από τις ιστοσελίδες μας.

Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα ήρθαν να δώσουν οι υπηρεσίες διαχείρισης κωδικών. Όπως ακριβώς φαίνεται από την ονομασία, πρόκειται για μια υπηρεσία που αναλαμβάνει να συγκεντρώσει όλους τους κωδικούς που χρησιμοποιείς και να τους διαφυλάξει για σένα. Το σκεπτικό μια ιστοσελίδα να διαχειρίζεται όλα τα προσωπικά σου δεδομένα σίγουρα είναι κάτι που δεν μπορεί ο καθένας να εμπιστευτεί άμεσα. Εκτός αυτού, μερικές από αυτές τις υπηρεσίες κοστίζουν αρκετά χρήματα, αλλά όσοι τις χρησιμοποιούν δηλώνουν ότι πραγματικά αξίζουν.

 Εφιάλτης τέλος!

Υπάρχουν πολλές τέτοιες υπηρεσίες με διαφορετική δομή, αλλά σε τελική ανάλυση όλες κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα: απορροφούν όλους τους κωδικούς που είναι αποθηκευμένοι στον browser σας ή σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή εσείς επιλέξετε και τις φυλάει σε ένα υπερ-κρυπτογραφημένο φυλάκιο που μπορεί να ξεκλειδώσει μόνο με έναν βασικό κωδικό. Όταν αλλάζετε κωδικό ή θέτετε έναν νέο σε οποιαδήποτε εφαρμογή αλλάζει αυτόματα και στο φυλάκιό σας. Από τη στιγμή λοιπόν που το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να θυμάστε μόνο έναν κωδικό, μπορείτε να κάνετε τους κωδικούς της κάθε σελίδας που χρησιμοποιείτε όσο πιο περίπλοκο γίνεται.

Το να τοποθετήσετε όλους τους κωδικούς σας σε ένα μόνο μέρος ίσως ακούγεται επικίνδυνο, αλλά οι ειδικοί σε ψηφιακά θέματα ασφαλείας δηλώνουν ομόφωνα πως είναι πολύ ασφαλέστερο από το να μην χρησιμοποιείς την υπηρεσία, καθώς με αυτόν τον τρόπο παρέχετε μια επιπλέον ασφάλεια στα προσωπικά σας δεδομένα και είναι σχεδόν ακατόρθωτο για έναν χάκερ να «σπάσει» δύο κωδικούς-«σιδηροδρόμους».

Στην αρχή η χρήση ενός τέτοιου συστήματος ίσως φαντάζει πολύπλοκη αλλά για κάποιον που ξέρει να χειρίζεται έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή σίγουρα θα είναι «παιχνιδάκι». Εκτός αυτού, κάθε υπηρεσία έχει διαφορετικό βαθμό δυσκολίας οπότε ο καθένας μπορεί να επιλέξει εκείνη που του ταιριάζει περισσότερο.

Παρακάτω βλέπουμε πώς λειτουργεί η υπηρεσία 1Password:

Αντικαταστήστε όλους τους κωδικούς σας με κωδικούς του στυλ  zL7ByFgYJDQ9aGh για να είστε πιο ήσυχοι ότι κανένας δεν πρόκειται ποτέ να τον μαντέψει.

Όταν επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα στην οποία έχετε να μπείτε καιρό δεν χρειάζεται να μαντέψετε τον κωδικό, διότι μπορείτε απλά να εισάγετε τον βασικό κωδικό του φυλακίου σας και το 1Password θα κάνει τα υπόλοιπα. Αλλά ακόμα και σε ιστοσελίδες που επισκέπτεστε συχνά, το 1Password θα σας βοηθήσει να κάνει το loggin  σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Για τους χρήστες του iPhone, μπορείτε να ξεκλειδώσετε το 1Password χρησιμοποιώντας το δακτυλικό σας αποτύπωμα.

Αναμφισβήτητα το σύστημα δεν είναι αλάνθαστο και υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης, αλλά το σίγουρο είναι πως είναι η αρχή του τέλους στο συνονθύλευμα των κωδικών.

Comments