Τροφές που δεν είναι όσο υγιεινές νομίζουμε

Ακριβώς όπως η βιομηχανία της μόδας, έτσι και η βιομηχανία των τροφίμων έχει τις δικές της τάσεις που πρέπει να ακολουθήσει και να δημιουργήσει, προκειμένου να πουλήσει περισσότερα προϊόντα. Γι’ αυτό βλέπουμε κατά καιρούς διαφορετικές διάσημες τάσεις υγιεινής διατροφής. Κάποτε τρώγαμε τόφου, ωμές τροφές, μούσλι , διαιτητικά προϊόντα... Ουσιαστικά κάναμε τα πάντα για να
παραμείνουμε υγιείς και σε φόρμα. Ωστόσο, καθώς οι εν λόγω τάσεις έχουν αλλάξει, μάθαμε ότι ορισμένες από αυτές τις τροφές δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο υγιεινές. Κάποιες, μάλιστα, ήταν τόσο επικίνδυνες, που, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό, κάναμε μια λίστα με 15 υγιεινά τρόφιμα που δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο υγιεινά.

Της Έλενας Τζαλακώστα

1. Τα τσιπς αποξηραμένης μπανάνας είχαν προωθηθεί ως τέλειο υποκατάστατο των γλυκών. Γιατί να τρώμε 300 γραμμάρια σοκολάτα, όταν μπορούμε να απολαύσουμε ένα υγιεινό σνακ μπανάνας. Η μπανάνα είναι υγιεινή στο κάτω κάτω, έτσι δεν είναι;  Το θέμα είναι, τα τσιπς μπανάνας γίνονται με τηγάνισμα της μπανάνας. Μόλις μία μερίδα τσιπς μπανάνας περιέχει περίπου 10 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, το οποίο έχει φοβερό αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης μας. Προτιμήστε καλύτερα μια φρέσκια μπανάνα!

2. Το σούσι τόνου είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του πόσο μπορεί να είναι επικίνδυνη η υγιεινή διατροφή, αν τρώτε μεγάλες ποσότητες. Ακόμα κι αν το σούσι τόνου είναι ακατέργαστο και, ως εκ τούτου, δεν περιέχει πολλές θερμίδες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το σούσι που σερβίρεται στα εστιατόρια περιέχει περισσότερο υδράργυρο από το ωμό ψάρι που αγοράζετε στο  ψαράδικο. Εάν φάτε πάρα πολύ υδράργυρο, μπορείτε να δηλητηριαστείτε από τη συγκεκριμένη ουσία. Οι συνέπειες; Αϋπνία, εμετοί, απώλεια μαλλιών, υψηλή αρτηριακή πίεση και πολλά ακόμα.

3. Τα μούσλι έχουν γίνει συνώνυμο του υγιεινού πρωινού. Πολλοί άνθρωποι έχουν κόψει τα αυγά με μπέικον προκειμένου να ξεκινήσουν με κάτι πιο υγιεινό την ημέρα τους. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο ψέμα κρυμμένο σε κάθε σακουλάκι μούσλι που αγοράζετε στα μαγαζιά. Μούσλι έχουν περίπου 500  θερμίδες ανά μερίδα και ανεξήγητα μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Εάν, λοιπόν, θέλετε πραγματικά να φάτε μούσλι, μπορείτε να αγοράσετε λίγη βρώμη, αποξηραμένα φρούτα, ηλιόσπορους, και να απολαύσετε ένα πραγματικά υγιεινό πρωινό κι όχι προσκευασμένα πράγματα.

4. Οι μπάρες ενέργειας συχνά τοποθετούνται σε διαδρόμους με υγιεινά τρόφιμα και τρόφιμα που βοηθούν στην απώλεια βάρους . Ωστόσο , ενεργειακές μπάρες δεν είναι για την απώλεια βάρους. Όχι μόνο δεν είναι υγιεινές, αλλά μπορεί να είναι χειρότερες και από τις σοκολάτες ή άλλα γλυκίσματα. Κι αυτό γιατί ενθαρρύνουν τον οργανισμό σας να αποθηκεύει λίπος και θερμίδες στο σώμα σας. Μια ενεργειακή μπάρα έχει περίπου 500 θερμίδες, ποσότητα θερμίδων που αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο γεύμα ή δείπνο. Κρατήστε αυτό κατά νου την επόμενη φορά που θα πάρετε μια ενεργειακή μπάρα.

5. Όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, συχνά αναζητάμε προϊόντα που περιέχουν λιγότερα λιπαρά, το οποίο είναι φυσιολογικό. Έτσι, επιλέγουμε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και πιστεύουμε ότι κάνουμε καλό στο σώμα μας. Αυτό δεν  είναι απολύτως αληθές. Όταν μειώνεται σημαντικά το λίπος σε ένα προϊόν, το προϊόν αυτό γίνεται αρκετά άγευστο. Προκειμένου να αποκαταστήσουν τη χαμένη γεύση, οι κατασκευαστές γιαουρτιών προσθέτουν σάκχαρα και γεμίζουν με ζάχαρη ένα, κατά τα άλλα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γιαούρτι.

6. Αν έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, τότε πρέπει να καταναλώνετε αποκλειστικά προϊόντα χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, οι υπόλοιπο, που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τη γλουτένη σπαταλάνε άσκοπα τα χρήματά τους σε προϊόντα χωρίς γλουτένη. Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και ραφιναρισμένα και, συχνά, δεν περιέχουν ολόκληρους κόκκους. Γι’ αυτό, έχουν μικρή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Αν, λοιπόν, δε σας είναι άκρως απαραίτητα, μην τα αγοράζετε.

7. Τα αθλητικά ποτά δεν είναι υγιεινά. Αλλά πραγματικά, τίποτα που να περιείχε αυτές τις χρωστικές ουσίες δεν θα μπορούσε να είναι υγιεινό. Ο κόσμος συνήθως λέει ότι είναι υγιεινά, επειδή είναι καλύτερα από τη σόδα. Αυτό, όμως, δεν τα κάνει υγιεινά λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σόδες είναι απόλυτα ανθυγιεινές, αφού αποτελούνται μόνο από ζάχαρη και χημικά. Εκτός από τη ζάχαρη , τα αθλητικά ποτά περιέχουν πολλές χρωστικές ουσίες και συντηρητικά, εξαιτίας των οποίων έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

8. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι υγιεινά για μας, διότι περιέχουν ίνες και βιταμίνη Β. Ωστόσο, προσέξτε τα «πολύσπορα» και «σταρένια» προϊόντα που βλέπετε στα καταστήματα, επειδή οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες ονομασίες για προϊόντα που δεν περιέχουν στην πραγματικότητα τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Η διαφορά είναι πως τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν όλη την ψίχα του καρπού. Τα επεξεργασμένα δημητριακά έχουν λεπτότερη υφή, διαρκούν περισσότερο, αλλά έχουν επίσης λιγότερες ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας.

9. Αν φτιάχνετε σπιτικούς χυμούς, πολύ καλά κάνετε. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα καλύτερο για το σώμα σας από τους φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών. Στο σπίτι, εσείς καθορίζετε τι θα βάλετε στο χυμό σας. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε το χρόνο να φτιάξουμε χυμούς ή απλά το ξεχνάμε. Κι αυτό, μέχρι να τους δούμε σ’ ένα μαγαζί. Προσοχή όμως, οι χυμοί αυτοί μπορεί να έχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη απ’ όσο νομίζετε.

10. Θυμάστε τις δίαιτες των ποπ κορν; Ήταν πολύ δημοφιλείς και δικαιολογημένα, αφού όλοι αγαπούν τα ποπ κορν! Ωστόσο, τα ποπ κορν μικροκυμάτων δεν είναι κι η καλύτερη λύση. Τα ποπ κορν μικροκυμάτων περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται διακετύλιο, το οποίο προστίθεται σε όλα σχεδόν τα τεχνητά βούτυρα. Είναι νόστιμο, αλλά, δυστυχώς, και πολύ επικίνδυνο. Το διακετύλιο είναι ασφαλές όταν το τρώμε, αλλά είναι επικίνδυνο όταν το εισπνέουμε. Έτσι, όταν ζεσταίνουμε μια σακούλα ποπ κορν, εύκολα εισπνέουμε διακετύλιο.

11. Τα κατεψυγμένα γεύματα είναι συχνά η καλύτερη λύση για όσους δεν έχουν το χρόνο ή τα χρήματα για να μαγειρεύουν κάθε μέρα. Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, πως τα κατεψυγμένα γεύματα δεν είναι υγιεινά. Έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είναι καθόλου νόστιμα. Για να γίνουν νόστιμα, οι κατασκευαστές προσθέτουν αλάτι, ζάχαρη και λίπος. Τα κατεψυγμένα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά και σχεδόν ποτέ δεν περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως.

12. Τα μάφινς είναι αναμφισβήτητα στη μόδα. Όλοι σκέφτονται πως είναικαλύτερη λύση από ένα γλυκό ή ένα ντόνατ. Θα πρέπει να ξέρετε, όμως, ότι έχουν περίπου 400 θερμίδες (κάποια μέχρι 800!). Ωστόσο, αν θέλετε πραγματικά να φάτε μάφινς, δοκιμάστε κάποια που περιέχουν λιγότερα συστατικά. Όσο λιγότερα συστατικά, τόσο λιγότερη πιθανότητα υπάρχει για κρυμμένα σάκχαρα, λίπη και θερμίδες.

13. Η granola είναι όρος που χρησιμοποιείται ως σύμβολο των υγιεινώνγευμάτων που τρώμε συνήθως για πρωινό. Όπως η μανιώδης προώθηση των προϊόντων υγιεινής διατροφής, έτσι και η διαφημιστική εκστρατεία της granola είναι κυρίως θέμα μάρκετινγκ. Η αλήθεια είναι ότι, πολλά προϊόντα με βάση τη  granola είναι γεμάτα ζάχαρη. Μερικά από αυτά έχουν περισσότερη ζάχαρη από ίνες, γεγονός που καθιστά την παρουσία της granola εντελώς άχρηστη. Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι ένα μπολ μούσλι περιέχει μέχρι και 600 θερμίδες. Αν σας αρέσει η granola, προσπαθήστε να επιλέξετε προϊόντα με περισσότερες ίνες και λιγότερη ζάχαρη.

14. Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, ευεργετικά για την υγεία μας και βοηθούν καταπολέμηση της αύξηση βάρους. Όταν, μετατρέπονται σε βούτυρο, οι ιδιότητες αυτές, δυστυχώς, χάνονται τελείως. Μέσω επεξεργασίας, τα βούτυρα ξηρών καρπών χάνουν τα φυσικά τους λίπη  και τους προστίθενται ορισμένα ανθυγιεινά λίπη, καθώς και περισσότερο αλάτι και ζάχαρη, αλλά και συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Αν πραγματικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε βούτυρο ξηρών καρπών, χρησιμοποιήστε καλύτερα βούτυρο αμυγδάλου.

15. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι υπέροχα – όταν τα αποξηραίνετε στο σπίτι. Αν το κάνετε αυτό, τα αποξηραμένα φρούτα διατηρούν όλες τις βιταμίνες, τις φυτικές ίνες και τα μέταλλά τους. Ωστόσο, όταν τα αγοράζετε από μαγαζιά, στην ουσία, αγοράζετε ένα μάτσο ζάχαρη. Προκειμένου να γίνουν πιο νόστιμα τα αποξηραμένα φρούτα, οι κατασκευαστές προσθέτουν σακχαρόζη ή επιτραπέζια ζάχαρη. Επίσης, προσθέτουν θείο για την αποφυγή του μαυρίσματος των καρπών. Αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα και μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας και, σίγουρα, δεν μας βοηθάνε να χάσουμε βάρος.

Comments