Κολοκυθοκεφτέδες ασυνήθιστοι

Μερίδες 4 μερίδες
Συνολικός χρόνος 51 λεπτά
Χρόνος προετ. 20 λεπτά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Μια έξοχη συνταγή για τους καλοκαιρινούς κεφτέδες από τα Πουλάτα Σάμης της Κεφαλονιάς.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 κιλό μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια, πλυμένα και καθαρισμένα
200 γρ. πικάντικη κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (για το αλεύρωμα των κεφτέδων)
ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
1Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα βράζουμε για περίπου 8 – 10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν.
2Τα αδειάζουμε σε ένα ψιλό σουρωτήρι και τα αφήνουμε για περίπου 20 λεπτά, να στραγγίξουν καλά από τα υγρά.
3Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τα πολτοποιούμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε, μέχρι να αναμειχθούν. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα, μέχρι το μείγμα να σφίξει.
4Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες, μεγέθους μικρού καρυδιού. Σε ένα πιάτο βάζουμε το αλεύρι και αλευρώνουμε τους κεφτέδες.
5Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο, τόσο ελαιόλαδο, ώστε να καλύψει το 1/4 περίπου του σκεύους και το βάζουμε να ζεσταθεί καλά σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζουμε τους κολοκυθοκεφτέδες, σε δόσεις, για περίπου 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από το περιττό λάδι.

Comments