Όλα όσα δεν ξέρετε για τον Mark Zuckerberg

31 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ MARK ZUCKERBERG
Ο πρόεδρος και CEO της Facebook, Mark Zuckerberg γεννήθηκε στις 31 Μαίου στα White Plains της Νέας Υόρκης. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια γεγονότα που μπορεί να μην ξέρετε για τον νεαρό δισεκατομμυριούχο, ο οποίος ίδρυσε μαζί με άλλους τη μεγαλύτερη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, όταν ήταν έφηβος.

*Όλα τα ποσά είναι σε δολάρια ΗΠΑ.

Δημιούργησε ένα λογισμικό αποστολής μηνυμάτων το οποίο ονομαζόταν Zucknet όταν ήταν μόλις 12 ετών. Το λογισμικό ειδοποιούσε τον πατέρα του, που ήταν οδοντίατρος, όταν έμπαινε πελάτης στο χώρο αναμονής των ασθενών.

Όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο Harvard, το 2003, ο Zuckerberg δημιούργησε ένα ιστοχώρο ‘hot or not’, τον οποίο ονόμασε FaceMash, και στον οποίο ο χρήστης μπορούσε να ψηφίσει για το ομορφότερο άτομο από μια επιλογή φωτογραφιών των φοιτητών της εστίας του Harvard. Το κολλέγιο την έκλεισε μέσα σε λίγες ημέρες, ισχυριζόμενοι παραβίαση κανόνων ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων. Ο Zuckerberg αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγνώμη για το περιστατικό.

Το FaceMash.com πουλήθηκε αργότερα για 30.201 δολάρια το 2010 στην Flippa marketplace.

Το αγαπημένο του χρώμα είναι το μπλε, κι αυτό γιατί δεν βλέπει το κόκκινο και το πράσινο. Δεν μας κάνει εντύπωση που το βασικό χρώμα του Facebook είναι το μπλε.

Ο Zuckerberg ξεκίνησε το thefacebook.com από το δωμάτιο στην εστία του Harvard, τον Φεβρουάριο του 2004, με τη  μορφή πλατφόρμας που θα συνέδεε τους φοιτητές του κολλεγίου. Στη συνέχεια αφαίρεσε το "the" από την ονομασία αφού μετακόμισε στο Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια.

Ο Zuckerberg έχει εμπλακεί κατά καιρούς σε πολλές δικαστικές διαμάχες για το Facebook, αλλά η μακροβιότερη διαμάχη του ήταν με τους δίδυμους αδελφούς Cameron και Tyler Winklevoss. Τον κατηγόρησαν ότι έκλεψε την ιδέα τους για το Facebook. Ωστόσο, το 2009 η διαμάχη έληξε εξωδικαστικά όταν συμβιβάστηκαν σε αποζημίωση που υπερέβαινε τα 60 εκατομμύρια δολάρια.
(φωτο) Ο Cameron (αριστερά) και ο Tyler Winklevoss φεύγουν από το δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, στις 11 Ιανουαρίου 2011.

Όταν ήταν στο σχολείο, δημιούργησε μια μουσική εφαρμογή που λεγόταν Synapse Media Player η οποία ήταν σε θέση να κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσει τις μουσικές προτιμήσεις του χρήστη. Τόσο η Microsoft όσο και η AOL του προσέφεραν εκατομμύρια δολάρια για να εξελίξει περαιτέρω την εφαρμογή αλλά εκείνος προτίμησε το  Harvard.

Ο Zuckerberg παντρεύτηκε την από καιρό σύντροφό του Priscilla Chan (αριστερά) το 2012. Η Chan που ήταν κι εκείνη απόφοιτος του Harvard, ήταν από τα πρώτα άτομα που γράφτηκαν στο Facebook το 2004.

Κι εκείνος έκανε μέχρι και μαθήματα κινεζικών για να μπορεί να συνεννοείται με την οικογένεια της γυναίκας του.

Πιστεύει στη φιλανθρωπία και γι' αυτό το λόγο υπέγραψε το Giving Pledge το 2010, μαζί με τον Bill Gates και τον Warren Buffet. Σύμφωνα με το υποσχετήριο αυτό, το άτομο δεσμεύεται να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Παρόλο που στο προφίλ του ο Zuckerberg έχει δηλώσει σαν αγαπημένο του βιβλίο το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Orson Scott Card, "Ender's Game" σε συνέντευξή του στο The New Yorker το 2010 δήλωσε ότι το αγαπημένο του βιβλίο είναι το Η Αινειάδα του Βιργίλιου.

Ο Zuckerberg (κέντρο) πρωτομπήκε στη λίστα των δισεκατομμυριούχων Forbes το 2008. Στα 23 του χρόνια, ήταν ο νεαρότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος που μπήκε στη λίστα, 785ος.

Το 2011, με περιουσία που υπολογιζόταν στα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια, μπήκε στη λίστα των 20 πλουσιότερων ανθρώπων στις ΗΠΑ. Σήμερα είναι ο 16ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία που υπολογίζεται στα 34,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα Forbes 2015.

Ο Zuckerberg  οδηγεί ένα μαύρο Acura TSX το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του είναι "ασφαλές, άνετο και καθόλου επιδεικτικό".

Όταν πληκτρολογείς @[4:0] στα σχόλια στο Facebook εμφανίζεται αυτόματα το όνομα του Zuckerberg. Δοκιμάστε το!

Ο δισεκατομμυριούχος CEO σχεδίασε μόνος του τη βέρα της γυναίκας του η οποία του στοίχισε 25.000 δολάρια. Το δαχτυλίδι έχει ένα ρουμπίνι στη μέση και διαμάντια και στις δύο πλευρές.

Το ξέρατε ότι δεν μπορείς να μπλοκάρεις τον Zuckerberg στο Facebook; Αλήθεια είναι.

Έχει ένα σκύλο, ένα ουγγρικό τσομπανόσκυλο που λέγεται Beast. Το τυχερό τετράποδο έχει δική του σελίδα στο Facebook και έχει δύο εκατομμύρια 'likes'!

Το 2013, ο Zuckerberg και η γυναίκα του δώρισαν 18 εκατομμύρια μετοχές του Facebook στο Κοινωνικό Ίδρυμα της  Silicon Valley. Οι μετοχές είχαν αξία περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του στο Facebook ορισμένοι από τους αγαπημένους του μουσικούς είναι οι Daft Punk, Lady Gaga, Rihanna και η Shakira.

Έχει πάνω από 50 ευρεσιτεχνίες στο όνομά του.

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα του στο Facebook μια από τις αγαπημένες του ρήσεις είναι του Άινσταιν: "Κάνε τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται αλλά όχι πιο απλά από αυτό".

Το 2011, είχε τους περισσότερους followers στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Google+, ξεπερνώντας ακόμη και τους ιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin

Είναι και στο Twitter από το 2009 ως @finkd. Παρόλο που έχε πάνω από 335.000 followers στο Twitter, εκείνος ακολουθεί 823 άτομα κι έχει μόλις 19 tweets.

Το 2014, ο Zuckerberg δώρισε 25 εκατομμύρια δολάρια στο Ίδρυμα Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών για την καταπολέμηση του Ebola στη Δυτική Αφρική.

Από το 2013, ο δισεκατομμυριούχος παίρνει ετήσιο μισθό μόλις 1 δολάριο, ως CEO του Facebook, κι είναι ο χαμηλότερα αμειβόμενος υπάλληλος της εταιρείας.

Το 2010, ο Zuckerberg ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Time ως ο Άνθρωπος της Χρονιάς.

Η ταινία "The Social Network," που βασίστηκε στη ζωή του Zuckerberg’s (αριστερά) και αφορά στην ίδρυση του Facebook, βγήκε στις αίθουσες το 2010. Ο Jesse Eisenberg (δεξιά) υποδύθηκε τον Zuckerberg στην ταινία η οποία κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας το 2011.

Το 2011, έγινε χορτοφάγος λέγοντας πως θα τρώει κρέας μόνο από ζώα που σκοτώνει ο ίδιος.

Καθώς κυκλοφορεί μονίμως σχεδόν με τζιν και μπλουζάκι, ο Zuckerberg φιγουράρει από τους πρώτους στη λίστα του περιοδικού GQ με τους πιο άσχημα ντυμένους άντρες στην Silicon Valley το 2011.

Ωστόσο, για να δείξει πόσο σοβαρό και σημαντικό ήταν το 2009, δεδομένης της ύφεσης που ξεκίνησε το 2008 στις ΗΠΑ, φορούσε γραβάτα ολόκληρο τον χρόνο.


Comments