7 πράγματα που ΔΕΝ χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένη

Την τέλεια σχέση ας πούμεν υπήρχε μαθηματικός τύπος που να ορίζει την ευτυχία ή κάποια χημική εξίσωση που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να την συλλάβουμε σαν φυσικό φαινόμενο όλα θα ήταν πολύ πιο απλά.

Η ευτυχία, (ή -πιο σωστά- το κυνήγι της), αν και ανυπολόγιστη αξία όμως, συνεχίζει να κινεί τα νήματα της ζωής, είναι η απάντηση στα παγκόσμια προβλήματα, στα δυσβάσταχτα άγχη, δίνει ώθηση στους ανθρώπους να ονειρεύονται αυτά τα μεγάλα για τα οποία γεννήθηκαν και θα μετονομαστούν σε πράξεις (όπως θα έλεγε ο Σαίξπηρ), να παίρνουν ρίσκα, να ερωτεύονται, να πεταλουδίζουν (δικός μας όρος), να διατυπώνουν όμορφες φράσεις. 
Εκτός από επιλογή, η ευτυχία είναι σχετική. Για κάθε άνθρωπο οι ψηφίδες που θα φτιάξουν το το μωσαϊκό της ευτυχίας του είναι διαφορετικές. Τα μέσα και τα εργαλεία που θα σε οδηγήσουν εκεί, τα ξέρεις εσύ για τον εαυτό σου, αλλά για να διευκολύνουμε την κατάσταση σου έχουμε 8 πράγματα που  πραγματικά δεν χρειάζεσαι για να δηλώσεις ευτυχισμένη.Μην τα αφήσεις λοιπόν να σου στερήσουν ένα από τα ισχυρότερα συναισθήματα.
1.   Την αποδοχή των άλλων Σίγουρα οι άλλοι εμπλουτίζουν την αντίληψη του κόσμου σου, πολλές φορές καθορίζουν το χαρακτήρα και τις αντιδράσεις σου. Το να σε νοιάζει, όμως, τι θα σκεφτούν για τις πράξεις σου είναι ανυπόστατο, από την στιγμή που πίσω από κάθε μία, υπάρχει μία σκέψη, προσδοκία, όνειρο που την δικαιολογεί. Με λίγα λόγια, μην φοβάσαι να είσαι ελεύθερη, όσο υψηλό και να είναι το τίμημα. 

2. Μία ζωή χωρίς άγχος
Μοιάζει με το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να σου κάνει κάποιος, αλλά, επίτρεψε μας να διαφωνήσουμε. Λέμε ευτυχία το να μην έχουμε άγχος, ανησυχίες, προβλήματα, έγνοιες, τρέξιματα ή πράγματα που δεν υπάγονται στον έλεγχο μας ενώ ευτυχία μπορεί να είναι μία ζωή με όλα αυτά μαζί αρκεί να βρεις ένα τρόπο να τα διαχειρίζεσαι και να μη τα αφήνεις να σου απομυζούν την ψυχή. Πως; Αρχικά με το να μην αγχώνεσαια γι’ αυτά που δεν μπορείς να αλλάξεις και να μην περιμένεις κάποια επουράνια δύναμη να το κάνει. Και δεύτερον, με την διαπίστωση, πως οι προκλήσεις είναι που κάνουν τη ζωή ενδιαφέρουσα (έχει αποδειχτεί ότι ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να αντέξει μία ζωή σε κατάσταση μόνιμης ηρεμίας). Η λύτρωση είναι να μάθεις να απολαμβάνεις την ανταμοιβή του να τις ξεπερνάς.
3. Την τέλεια σχέση
Ή την ύπαρξη μίας σχέσης, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. Καταλαβαίνουμε. Μία σχέση, σίγουρα φωτίζει με χρώματα την εξαιρετικά συνηθισμένη ζωή μας. Παρόλα αυτά, οι καταστάσεις που σου δίνουν μία αίσθηση πληρότητας δεν εξαντλούνται εκεί. 
Αν, πάλι, είσαι ήδη σε μία σχέση που δεν σε ικανοποιεί απόλυτα, μην ξεχνάς πως πρόκειται για την συνάντηση δύο διαφορετικών ανθρώπων και αυτό σημαίνει διαφωνίες, συγκρούσεις και σκαμπανεβάσματα. Δες τι μπορείς να κάνεις για να τη φέρεις στα μέτρα σας, αλλιώς σκέψου μήπως εσύ η ίδια επιλέγεις να βασανίζεσαι με λάθος επιλογές.
4. Ένα διαφορετικό παρελθόν 

Η θλίψη που μπορεί να σου προκαλούν οι λάθος επιλογές του παρελθόντος είναι λογική αν κάτσεις να υπολογίσεις τις μυριάδες εφικτές εξελίξεις που θα μπορούσε να είχε τώρα η ζωή σου, αλλά το καταλαβαίνεις κι από μόνη ότι το να διαιωνίζεις το παρελθόν είναι το πιο μάταιο πράγμα στο οποίο μπορείς να αναλωθείς. 
Με αφορμή το νέο έτος που έρχεται μπορείς να τα αφήσεις όλα πίσω και να γράψεις την πρώτη, πεντακάθαρη λευκή σελίδα στο ημερολόγιο σου. Να σχεδιάσεις τις επόμενες 365 μέρες σου στη γη, χαράσσοντας ολότελα νέες γραμμές και κατευθύνσεις και να πάρεις χρώματα και να τη ζωγραφίσεις όπως θέλεις βγαίνοντας έξω από τα περιθώρια και τις διαχωριστικές γραμμές.
5. Πολλά χρήματα
Ναι, με βάση τον αιώνα και τις ανάγκες που καλώς ή κακώς έχουμε, τα χρήματα είναι πανάκεια για να εκπληρώσεις μικρά ή μεγάλα όνειρα. Με την ίδια βεβαιότητα, όμως, θα σου πούμε πως αυτό που δεν έχεις ανάγκη είναι τα πολλά χρήματα. 
Πολλά χρήματα μπορεί και να σημαίνει ότι θα ξοδέψεις τα πολυτιμότερα χρόνια της ζωής σου για να τα αποκτήσεις αφήνοντας αφήνεις στην άκρη προτεραιότητες πολύ πιο σημαντικές, όπως τους ανθρώπους που αγαπάς. Αρκεί να σκεφτείς πως ακόμα και η πιο συναρπαστική εμπειρία χάνει όλη της την αξία αν δεν μπορείς να τη μοιραστείς ή μιλήσεις γι΄ αυτή σε κάποιον. 

dancing animated GIF


6. Τις ιδανικές συνθήκες
Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η καλύτερη στιγμή είναι αυτή ανάμεσα στο «όχι ακόμα» και στο «όχι πια». Θέλεις τις ιδανικές συνθήκες για να κάνεις πραγματικότητα ένα σχέδιο; Τις έχεις. Είναι το τώρα, η στιγμή που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, με τα δεδομένα που έχεις. Ξεκίνα. 
7. Όλα όσα δεν έχεις (αλλά θα ήθελες να έχεις)
Παραδέξου το. Εκτός από τις περιπτώσεις που πρόκειται για έλλειψη βασικών αγαθών (τροφή, νερό, στέγη, ρούχα), τα περισσότερα τα έχεις απλώς χάρη σε μία  από τις ισχυρότερες ανθρώπινες αδυναμίες, τη ματαιοδοξία, θέλεις να τα πολλαπλασιάσεις. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι μία αλλαγή στον τρόπο σκέψης αλλά για να διαβάζεις αυτές τις γραμμές μάλλον το έχεις ήδη κάνει. 

Disney animated GIF
H ευτυχία δεν είναι για όλους το μέγιστο αγαθό που σου περιγράφουμε. Στο παρελθόν, πολλοί προσπάθησαν να υποτιμήσουν την αξία της. Όπως ο Σοπενχάουερ που έλεγε πως όλα είναι τυπική ικανοποίηση μίας δυσφορίας που έχει προηγηθεί, συνεπώς δεν υπάρχει πραγματική ευτυχία. Παρά τον αφοριστικό χαρακτήρα αυτής της άποψης, μία μεγάλη αλήθεια φωλιάζει μέσα της. Όπως συμβαίνει με όλες τις αντίθετες δυνάμεις στο σύμπαν, για να συνειδητοποιήσεις την ευτυχία είναι προϋπόθεση η αίσθηση της δυστυχίας.

Comments