Η κατανάλωση σαμπάνιας βελτιώνει την χωρική μνήμη

Τρία ποτήρια σαμπάνιας μπορεί να αποτρέψουν την εκδήλωση άνοιας, ισχυρίζεται μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Reading και είδε το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η κατανάλωση σαμπάνιας βελτιώνει την χωρική μνήμη – την ικανότητα προσανατολισμού του ανθρώπου. Η σαμπάνια περιέχει δύο ποικιλίες μαύρων σταφυλιών, το Pinot Noir και Pinot Meunier, τα οποία περιέχουν φαινολικά οξέα, που πιστεύεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Guardian, η μελέτη διεξήχθη σε 24 ώριμους αρουραίους. Οι αρουραίοι χωρίστηκαν σε ομάδες των οκτώ και είτε κατανάλωσαν σαμπάνια, είτε ανθρακούχα αναψυκτικά είτε ανθρακούχα αλκοολούχα ποτά. Μετά από έξι εβδομάδες, οι ερευνητές παρατήρησαν την ικανότητα των αρουραίων να βγουν από ένα λαβύρινθο εντοπίζοντας το φαγητό τους, διαπιστώνοντας πως όσοι κατανάλωνα σαμπάνια κατέγραφαν και καλύτερες επιδόσεις.
Παράλληλα, εξετάζοντας τους εγκεφάλους των αρουραίων με ένα μικροσκόπιο, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι είχαν καταναλώσει σαμπάνια είχαν και αυξημένες ποσότητες πρωτεϊνών που διεγείρουν το σχηματισμό δικτύων των νευρικών κυττάρων και εμπλέκονται στη μνήμη και τη μάθηση. Ειδικότερα, αυτοί οι αρουραίοι είχαν αυξημένη μία πρωτεΐνη που ονομάζεται δυστροφίνη, στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να προστατεύσει από την απώλεια της συλλογιστικής ικανότητας και της χωρικής μνήμης.
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε η μελέτη εστίασε στη λειτουργία ποντικιών. Συνεπώς είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τον άνθρωπο. Αν καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά, μπορείτε έτσι και αλλιώς, να λάβετε αρκετό φαινολικό οξύ, που βρίσκεται στο μάνγκο, τα μούρα, τα μήλα και τα εσπεριδοειδή.

Comments