Φάρμακο κατά του αλκοολισμού εντοπίζει και ξετρυπώσει το HIV στο σώμα

Η δραστική ουσία δισουλφιράμη που χορηγείται σε ασθενείς με προβλήματα αλκοολισμού, δείχνει να είναι ικανή να «ξετρυπώσει» τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, από διάφορα σημεία του σώματος όπου κρύβεται, κάνοντας δύσκολη την αντιμετώπισή του.



Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Lancet HIV, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, με επικεφαλής την Δρ Σάρον Λιούιν, χορήγησε σε 30 φορείς του ιού HIV για τρεις ημέρες δισουλφιράμη, οι οποίοι υποβάλλονταν παράλληλα σε αντιρετροϊκή αγωγή. Η χορηγηση της δραστικής ουσίας στη μέγιστη δυνατή δοσολογία είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της αντιρετροϊκής αγωγής.

Οι αντιρετροϊκές αγωγές σήμερα, ενώ εκριζώνουν τον ιό HIV από το αίμα, δεν είναι ικανές να κάνουν το ίδιο και στην περίπτωση που ο ιός κρύβεται σε άλλα κύτταρα του σώματος. Έτσι, παραμένει εκεί σε κατάσταση ύπνωσης και όταν ο ασθενής σταματήσει την αντιρετροϊκή θεραπεία, επανεμφανίζεται καταλαμβάνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του.

Αν και, διάφορες επιστημονικές ομάδες έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει διάφορες φαρμακευτικές αγωγές ικανές να ανακαλύπτουν τις κρυψώνες του HIV στον ανθρώπινο οργανισμό, οι περισσότερες έχουν σοβαρές παρενέργειες. Ωστόσο, η δισουλφιράμη μπορεί να χροηγείται ακίνδυνα στους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, επί εβδομάδες ή και μήνες, χωρίς τοξικές παρενέργειες, αρκεί να μην κάνουν παράλληλη χρήση αλκοοόλ.
health.in.gr

Comments