ΘΡΟΜΒΟΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θα αναλύσουμε πιο κάτω ποιες απλές τροφές μπορούν να λειτουργήσουν σαν αποτελεσματικά θρομβολυτικά .


ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ!!!! Όσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η υψηλή πηκτικότητα του αίματος, άλλο τόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί και η πολύ χαμηλή πηκτικότηττα. Για τον λόγο αυτό, συνιστούμε να μην προβαίνετε σε υπερβολές και να κάνετε συχνά έλεγχο των δεικτών πήξεως του αίματός σας.

Σκόρδο : Το σκόρδο βελτιώνει τα ρεολογικά χαρακτηριστικά του αίματος και εμποδίζει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων

Κρεμμύδι : Η κουερκετίνη, αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα κρεμμύδια, αναστέλλει τους μηχανισμούς που οδηγούν στην απόφραξη των αρτηριών και αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων, ακόμη και όταν τα κρεμμύδια καταναλώνονται σε ένα λιπαρό γεύμα

Λιπαρά : ψάρια, Ω3  λιπαρά οξέα  Το ιχθυέλαιο που περιέχεται στα ψάρια μειώνει την πυκνότητα του αίματος, καταστέλλοντας τη συσσωμάτευση αιμοπεταλίων, μειώνοντας τα επίπεδα του ινωδογόνου και αυξάνοντας τη θρομβολυτική δραστηριότητα. Όταν κάποιος καταναλώνει ιχθυέλαιο, τα αιμοπετάλιά του απελευθερώνουν πολύ μικρότερη ποσότητα θρομβαξάνης, μίας ουσίας που ωθεί τα αιμοπετάλια να κολλάνε μεταξύ τους, δημιουργώντας θρόμβους.

Κόκκινο κρασί : Το κόκκινο κρασί παρέχει αντιθρομβωτική προστασία χάρη τόσο στη ρεσβερατρόλη (χημική ένωση του φλοιού των σταφυλιών), όσο και στο μονοξείδιο του αζώτου και τις πολυφαινόλες.

Tσάι : Το τσάι, τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο, μειώνει την κροκίδωση του αίματος (ενεργοποίηση αιμοπεταλίων) ενώ συγκεκριμένες τανίνες που βρίσκονται μόνο στο πράσινο τσάι, οι κατεχίνες, είναι εξίσου αποτελεσματικές με την ασπιρίνη στην αραίωση των αιμοπεταλίων.

Kόκκινη καυτερή πιπεριά

Μπαχαρικά

Μαύρα μανιτάρια : Τα μαύρα μανιτάρια επιδρούν άμεσα στη σωρευτική συμπεριφορά των αιμοπεταλίων χάρη στην αδενοσίνη, ουσία που αραιώνει το αίμα

Ελαιόλαδο : Το ελαιόλαδο καταπολεμά τους θρόμβους όταν καταναλώνεται καθημερινά, γιατί τότε οι μεβράνες των αιμοπεταλίων περιέχουν περισσότερο ελαικό οξύ και λιγότερο αραχιδονικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη συγκέντρωση αιμοπεταλίων.

Φρούτα και λαχανικά με βιταμίνη C (πορτοκάλια, φράουλες, ακτινίδια, πιπεριές κλπ.)

Το γαρίφαλο, το τζίντζερ, το κύμινο και η κουρκούμη.  Το γαρίφαλο είναι το πιο δραστικό καθώς, χάρη στην ευγενόλη, συμβάλλει στη διατήρηση της στερεοχημικής δομής των αιμοπεταλίων ακόμη και αφού αυτά έχουν συσσωρευθεί.

Επιλέξτε τρόφιμα που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, αλλά «υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, όπως  φουντούκια, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια. Μπορείτε επίσης να βρείτε βιταμίνη Ε στο ρύζι, βρώμη, ρεβίθια και φακές.diatrofologiki.gr

Comments