Για να σερβίρετε το κρασί σαν επαγγελματίας

Το κρασί είναι ένα ευγενές ποτό, γι' αυτό πρέπει να έχει και την ανάλογη μεταχείριση. Το σερβίρισμα του είναι μία ιεροτελεστία. Ένα τελετουργικό που ακολουθεί ορισμένους κανόνες ώστε να ικανοποιούνται και οι πέντε αισθήσεις.


1. Τα ποτήρια πρέπει να είναι γυάλινα, διάφανα και κολονάτα. Τα χρωματιστά στερούν από την απόλαυση του κρασιού το οπτικό στοιχείο και την απόλαυση της όρασης.

2. Αν θέλετε να δροσίσετε το κρασί τόσο πριν όσο και μετά το άνοιγμά του, μην το βάλετε στο ψυγείο -μια παγωνιέρα είναι προτιμότερη και θα το κρυώσει στο μισό χρόνο (ιδιαίτερα αν προσθέσετε και αλάτι).

3. Για την ομοιόμορφη πτώση της θερμοκρασίας της φιάλης, εκτός από πάγο, προσθέστε στην παγωνιέρα και νερό. Υπάρχουν παγωνιέρες και για καράφες (στις οποίες μεταγγίζουμε απαραιτήτως τα παλαιωμένα ερυθρά, όπως και τα αξιόλογα νεαρά ερυθρά).

4. Αν δεν είστε εξπέρ στη χρήση τιρμπουσόν οινοχόου, προτιμήστε ανοιχτήρι με τις λαβές στο πλάι, που ανασύρει μόνο του το φελλό. 

5. Το σπάσιμο του φελλού δεν ισοδυναμεί με το τέλος του κόσμου. Τοποθετώντας το ανοιχτήρι πλαγιαστά, ξανατρυπήστε τον με πολύ αργές κινήσεις και για σιγουριά, προτού τον τραβήξετε απαλά, διαπεράστε τον. Παρότι το τελευταίο γενικώς δεν ενδείκνυται, σε αυτή την περίπτωση είναι μια κίνηση "ασφαλείας”. 

Comments