Φινλανδία;Στη χώρα με τις 188.000 λίμνες

Σκεφτήκατε ποτέ πώς να είναι η Φινλανδία; Ποίοι είναι οι Φιλανδοί και πώς μοιάζουν; Πώς ζουν, πώς η χώρα αυτή εξελίσσεται καθημερινά στον επαγγελματικό στίβο, ποία είναι τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων της;

Τότε διαβάστε όλα τα παρακάτω για να πάρετε απαντήσεις σε τέτοιου είδους ερωτήσεις.
Για να συμβουλευτείτε σχετικά με το ταξίδι σας στη Φινλανδία και γύρω από αυτήν, επιλέξτε τον Φινλανδικό Ταξιδιωτικό Οδηγό.
Η Φινλανδία με λίγα λόγια
Η Φινλανδία είναι ίσως η πιο διάσημη χώρα για τη γαλήνια και όμορφη φύση της.
Τα απέραντα δάση, ένα μοναδικό αρχιπέλαγος και χιλιάδες λίμνες δημιουργούν έναν εντυπωσιακό συνδυασμό πλούσιων σε βλάστηση λόφων και νερών.

Εκτός από τη μυστηριακό βόρειο φυσικό της περιβάλλον, η Φινλανδία δεν παύει να είναι μία σύγχρονη σκανδιναβική χώρα με υψηλό βιοτικό επίπεδο, προηγμένη οικονομία και τεχνολογία.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για την Φινλανδία:
Έκταση
Συνολική έκταση: 338.145 χλμ² (130.558 τετρ. μίλια). Η Φινλανδία είναι η έβδομη μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη (μετά από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία).
Μέγιστες αποστάσεις: 1157 χλμ (719 μίλια) από το βορρά στο νότο, 542 χλμ (336 μίλια) από την ανατολή στη δύση.
Συνοριακή γραμμή με τη Σουηδία 614 χλμ (381μίλια), με τη Νορβηγία 736 χλμ (457 μίλια) και με τη Ρωσία 1340 χλμ (833 μίλια).
Μήκος ακτογραμμής 4600 χλμ (2859 μίλια), 1100 χλμ (684 μίλια) αποκλείοντας τους κολπίσκους.
Από τη συνολική περιοχή: 10% είναι νερό, δάσος 69%, καλλιεργημένο έδαφος 8% και 13% κάτι άλλο.
188.000 λίμνες, 5100 ποτάμια και 179.584 νησιά, από τα οποία 98.050 στις λίμνες.
Το μεγαλύτερο αρχιπέλαγος της Ευρώπης είναι στα ανοικτά της νοτιοδυτικής ακτής της Φινλανδίας.
Τα νησιά Aland, μια αυτόνομη επαρχία της Φινλανδίας, είναι μέρος του αρχιπελάγους.

Η Φινλανδία είναι γνωστή ως "Χώρα των χιλίων λιμνών", αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν συνολικά 187.888 λίμνες. Οι λίμνες είναι ένας πραγματικός λαβύρινθος με πολλούς κόλπους, ακρωτήρια και νησιά. Μερικές φορές είναι ανοιχτές προς το πέλαγος. Συνδέονται μεταξύ τους με τους ποταμούς, τα στενά και τα κανάλια. Οι υδάτινες οδοί προσφέρουν την ευκαιρία για ποικίλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο οι άνθρωποι κολυμπούν ή κάνουν κωπηλασία στις λίμνες και τους ποταμούς. Τα ταξίδια με πλοία που φεύγουν από όλες τις μεγάλες πόλεις στις ακτές των λιμνών προσφέρουν μια αξέχαστη εμπειρία.
Το χειμώνα, όταν ο πάγος καλύπτει την επιφάνεια των λιμνών, οι άνθρωποι χαίρονται το σκι ή το πατινάζ.
Η Ιστορία της Φινλανδίας

Γλώσσες
Η Φινλανδία είναι, επίσημα, δίγλωσση χώρα: τα φιλανδικά μιλιούνται κατά 92,3% και τα σουηδικά κατά 5,6%. Περίπου 1.700 άνθρωποι στη Λαπωνία μιλούν τις γλώσσες SAMI.
Οι περίπου 300.000 σουηδόφωνοι Φιλανδοί ζουν κατά κύριο λόγο στην ακτογραμμή του αρχιπελάγους και στην Ostrobothia (στον κόλπο Bothia).

Δεδομένου ότι τα φιλανδικά είναι η μητρική γλώσσα μόνο για πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, οι Φιλανδοί επιβάλλεται να μιλούν ξένες γλώσσες. Αυτό είναι πλεονέκτημα για τους ξένους επισκέπτες. Πολλοί είναι οι Φιλανδοί που μιλούν αγγλικά, άλλοι πάλι γερμανικά και ορισμένοι κάποια άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα. Ακόμα και στην αρκετά απίθανη περίπτωση που κάποιος δε μιλά μία ξένη γλώσσα, η παροιμιώδης φιλοξενία και η εξυπηρέτηση των Φιλανδών, ή μία φανταστική νοηματική γλώσσα φέρνουν τη λύση.
Σε αντίθεση με τη σουηδική, τη ρωσική και την αγγλική γλώσσα, η φιλανδική δεν ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή οικογένεια. Μαζί με τα κάπως κοντινά εσθονικά και πολύ διαφορετικά ουγγρικά ανήκουν στη φινοουγγρική ομάδα γλωσσών, οι οποίες μιλιούνται μόνο από είκοσι εκατομμύρια ανθρώπους συνολικά.

Η χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα των φιλανδικών- που έχει δημιουργήσει την εντύπωση στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι είναι δύσκολη γλώσσα γα να την μάθει κανείς- είναι η απουσία άρθρων, η αδυναμία διάκρισης μεταξύ αρσενικών και θηλυκών αντωνυμιών («han» σημαίνει ταυτόχρονα «αυτός» και «αυτή»), καθώς και η σπανιότητα προθέσεων, οι οποίες αντικαθίστανται συνήθως από συντετμημένα ουσιαστικά, π.χ. «auto» = αυτοκίνητο, «autossa»=σε ένα (στο) αυτοκίνητο, «autoon»= μέσα σε ένα (στο) αυτοκίνητο.

Πληθυσμός
Κάτοικοι: 5.206.295 (31/12/2002 Κέντρο Καταλόγων Πληθυσμού, Vestrekisterikeskus)
Πρωτεύουσα: Ελσίνκι (πληθυσμός 559.716, 31/12/2002 Κέντρο Καταλόγων Πληθυσμού)
Πυκνότητα πληθυσμού: 17 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, 65% ζουν στις πόλεις ή γενικά σε αστικές περιοχές, 35% στις αγροτικές περιοχές
Περίπου 1.000.000 άνθρωποι ζουν στη μητροπολιτική περιοχή του Ελσίνκι που αποτελείται από τις Helsinki, Espoo, Vantaa και Kauniainen. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι οι Tampere, Turku, Oulu και Lahti.

Η Φινλανδία έχει έναν πληθυσμό 6.500 Sami, από τους οποίους οι 4.000 ζουν στη Λαπωνία (Inari, Enontekio, Utsjoki και νότιοι δήμοι Sodankyla).

Θρησκεία
Ο χριστιανισμός ήρθε στη Φινλανδία περίπου 1000 χρόνια πριν, και έφθασε σχεδόν ταυτόχρονα τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση. Για το λόγο αυτό η Ευαγγελική-Λουθηρανική και η Ορθόδοξη είναι οι δύο επίσημες θρησκείες. Περίπου το 86% του πληθυσμού ασπάζεται την πρώτη, ενώ 1% τη δεύτερη.
Περίπου 85.7% των Φιλανδών είναι λουθηρανοί και 1% ορθόδοξοι. Το σύνταγμα εγγυάται την ανεξιθρησκία.

Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Φινλανδίας

Αρχιτεκτονική και αρχιτεκτονική κληρονομιά

Το φινλανδικό οικοδομικό περιβάλλον έχει επηρεαστεί από την αραιή κατανομή του πληθυσμού και από την οικονομία, που είναι βασικά γεωργική ακόμα και
αυτόν τον αιώνα.

Με τη μεγάλη διανομή εδάφους που εφαρμόστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, το σχέδιο των πυκνά αναπτυγμένων μεσαιωνικών χωριών, άρχισε να αλλάζει, με συνέπεια το σημερινό οικιστικό σχεδιασμό με τις αγροικίες που περιβάλλονται από τα χωράφια και σε κάποια απόσταση η μία από την άλλη. Μια πανοραμική θέα αποκαλύπτει τα δάση, τα έλη και τις λίμνες που καλύπτουν τη χώρα. Το καλλιεργημένο έδαφος και οι οικιστικές εγκαταστάσεις αποτελούν κάπου κάπου ένα μόνο κομμάτι γης.
Το 1900 υπήρξαν μόνο 33 πόλεις, οι περισσότερες από αυτές ήταν κοντά στη θάλασσα και σπάνια με πληθυσμό περισσότερο από μερικές χιλιάδες. Οι ποταμοί και οι λίμνες χρησιμοποιήθηκαν για τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, και οι οικιστικές εγκαταστάσεις ξεφύτρωσαν κατά μήκος των υδάτινων οδών. Οι εργασίες για τον πρώτο σιδηρόδρομο άρχισε το 1862. Τα κανάλια χτίστηκαν για να συνδέσουν τις λίμνες και να παρέχουν στα σκάφη μια διαδρομή προς τη θάλασσα.

Το ξύλο, που είναι άφθονο στη Φινλανδία, ήταν πάντα ένα φυσικό οικοδομικό υλικό. Μόνο τα δημόσια κτήρια και τα κάστρα, τα παλιά χρόνια, κατασκευάζονταν από πέτρα. Έτσι τα περισσότερα από τα ιστορικά κτήρια της Φινλανδίας είναι ξύλινα. Αυτός είναι και ένας λόγος που το Φινλανδικό οικοδομικό απόθεμα είναι τόσο νέο. Οι πόλεις και τα κτήρια καταστράφηκαν από πυρκαγιές ή αποσυντέθηκαν προτού να φθάσουν σε μεγάλη ηλικία. Δεν έχει χαθεί βέβαια όλο, εντούτοις: πάρτε για παράδειγμα τις ξύλινες συνοικίες μερικών μικρών πόλεων, τα βιομηχανικά περιβάλλοντα του 17ου αιώνα, τα κόκκινα σπίτια από ακατέργαστους κορμούς δένδρων της Ostrobothnia και τα αρμονικά νεοκλασικά σπίτια των φέουδων. Δίνοντας μια απτή έκφραση των αισθημάτων των Φιλανδών για τη φύση, τα θερινά εξοχικά σπίτια, που είναι διάσπαρτα γύρω από τις λίμνες και κατά μήκος της ακτογραμμής, αντιπροσωπεύουν μια εντελώς νέα κουλτούρα ξύλινων κτιρίων.

Επίσης, τουλάχιστον (70) εβδομήντα κομψές μεσαιωνικές εκκλησίες από γκρίζα πέτρα έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα. Οι παλαιότερες ξύλινες εκκλησίες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Η εκκλησία στο Kerimaki, που χτίστηκε το 1849 είναι βεβαίως ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα κτήρια παγκοσμίως, και ένας τόπος συνάντησης για θερινές συναυλίες.

Παλαιά κάστρα, όπως το κάστρο στο Τurku, το κάστρο στο Haumlme και το Olavinlinna - η περιοχή του φεστιβάλ Όπερας Savonlinna, συναρπάζουν τους ανθρώπους που έχουν ένα ενδιαφέρον για το Μεσαίωνα.
Το μεγαλύτερο δε κτιριακό πρόγραμμα στο Βορρά, το γραφικό φρούριο του 18ου-αιώνα, το Suomenlinna, ή Viapori, απέχει μόνο ένα σύντομο ταξίδι με πλοίο από το κέντρο του Ελσίνκι.

Σημαντικές ευρωπαϊκές αρχιτεκτονικές τάσεις άφησαν το σημάδι τους στη Φιλανδική αρχιτεκτονική πριν από το 18ο αιώνα, όταν ο διεθνισμός απέκτησε δύναμη. Τα κυριώτερα γνωρίσματα της Φιλανδικής αρχιτεκτονικής είναι ο νεο-κλασικισμός των αρχών του 19ου αιώνα, ο εθνικός ρομαντισμός της στροφής του αιώνα, ο φονξιοναλισμός της δεκαετίας του '30 και ο μοντερνισμός της δεκαετίας του '60. Μαζί με την ιδιωματική οικοδομική παράδοση, οι Φιλανδικές παραλλαγές αυτών των διεθνών μορφών έχουν καταθέσει τα δικά τους στοιχεία στην παγκόσμια ιστορία της αρχιτεκτονικής.

Η ομοιογένεια του νεοκλασικού τετραγώνου της Γερουσίας στο Ελσίνκι, με τον Καθεδρικό ναό, το Πανεπιστήμιο και το Συμβούλιο του Κράτους, όλα υπογεγραμμένα από τον Carl Ludvig Engel (1776-1840), είναι αξεπέραστα στην Ευρώπη.
Η περιοχή Katajanokka στο Ελσίνκι, οι ελκυστικές οδοί του που ευθυγραμμίζονται από τα κτήρια της Art Nouveau, είναι ένας προμαχώνας του εθνικού ρομαντισμού. Ένα από τα ανεκτίμητα μαργαριτάρια της Art Nouveau είναι το Hvittraumlsk, μια βίλα κοντά στο Ελσίνκι.

Ένα νέο και δυναμικό έθνος παρείχε εύφορο έδαφος για τις νέες ιδέες, και ο Eliel Saarinen (1873-1950) και οι συνάδελφοι του οδήγησαν την αρχιτεκτονική της χώρας στην πραγμάτωσή της. Ο Alvar Aalto (1898-1976), που μίλησε για την κοινή αίσθηση, το φως, και τη στενή σχέση με τη φύση και την υγεία, με μια λέξη, για το Φονξιοναλισμό, τους ακολούθησε. Στη δεκαετία του '30, πολλοί άνθρωποι ήλθαν από μακριά να θαυμάσουν το σχέδιο του σανατορίου Paimio και άλλων δημιουργιών του Aalto.
Η Φιλανδική αρχιτεκτονική δοκίμασε μια ακόμα αφύπνιση κατά τη δεκαετία του '50 όταν η χώρα ξεπρόβαλε μέσα από τη σκιά που την σκέπασε τα χρόνια του πολέμου. Ένας κτιριακός παροξυσμός που συνοδεύθηκε από την εκβιομηχάνιση και την αστικοποίηση, δόνησε τη χώρα. Οι εκκλησίες, τα σχολεία, οι βιβλιοθήκες και οι μεγάλες αίθουσες στις πόλεις ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια. Ένας νέος τύπος προαστίου - π.χ. η πόλη του Tapiola - παρείχε ένα πρότυπο για το μέλλον. Οι ευρύχωρες και ελαφριές φόρμες παρέμειναν και βρήκαν μια κομψή απεικόνιση στις εργασίες πολλών σύγχρονων αρχιτεκτόνων, μεταξύ των οποίων και του Juha Leiviskauml;.

Η αστικοποίηση και η εκτενής μεταπολεμική κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη προκάλεσαν μια υπερμεγέθη κατεδάφιση, καθώς και την επανοικοδόμηση των παλαιών πόλεων και των χωριών της Φινλανδίας. Κύριοι δρόμοι κτίστηκαν δεδομένου ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε παρακάμψει γενικά τους οικισμούς, οι οποίοι ήταν προσιτοί μόνο μέσω αγροτικών δρόμων με πολλές στροφές.
Τα τρία τέταρτα των κτηρίων της Φινλανδίας κτίστηκαν την εποχή του πολέμου. Χρειάστηκε λίγος χρόνο προτού βρει αυτή η νέα αρχιτεκτονική τη φυσική θέση της στο Φινλανδικό τοπίο. Εντούτοις, η κλασική αρμονία έδωσε τόπο στην καινοτομία και τον θάρρος, μάρτυρες το Reima και το Raili Pietilauml΄s Metso, η νέα δημόσια βιβλιοθήκη στο Tampere.
Οι παραδόσεις αναβίωσαν αν και συχνά αυτό έγινε με το πρόσχημα του Μεταμοντερνισμού.
Η συντήρηση των ιστορικών κτιρίων εντάθηκε σημαντικά από τη δεκαετία του '60, και σήμερα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια στη διατήρηση των καταλοίπων της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Φινλανδίας.
Μουσική
Ελάτε καλοκαίρι, και με μια τέτοια ποικιλομορφία στα φεστιβάλ που γεμίζουν το πολιτιστικό ημερολόγιο θα είναι δύσκολο να τα αποφύγετε - άλλωστε υπάρχει λόγος; Τα εισιτήρια έχουν λογικές τιμές και οι καλλιτέχνες κατατάσσονται στους καλύτερους του κόσμου.
Μουσική δωματίου, όπερα, τανγκό και ροκ - όλο το φάσμα της μουσικής είναι εκεί - για να τα δείτε και να τα ακούσετε. Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας εγκαίρως, γιατί οι εκδηλώσεις προσελκύουν το ενδιαφέρον περισσότερων από ένα εκατομμύριο επισκεπτών ετησίως, εκτός από σας.

Τέχνη & Design
Η Φινλανδία είναι γεμάτη μουσεία και εκθέσεις, υπάρχει μία τουλάχιστον σε κάθε χωριό.
Αλλά δεν είναι απαραίτητο να βγείτε έξω για να ψάξετε και να απολαύσετε τη Φιλανδική τέχνη και το Design. Ο σεβασμός μας στη σαφήνεια της φόρμας και στα φυσικά υλικά σας περιβάλλει. Μπορούμε να είμαστε πολύ πρακτικοί άνθρωποι, αλλά συμπαθούμε και την κομψότητα - ακόμη και στα πιο απλά αντικείμενα. Ρίξτε απλά μια ματιά στα ψαλίδια ή τα κινητά σας τηλέφωνα, για παράδειγμα.

Αρχιτεκτονική
Η φήμη της Φινλανδίας ως υπόδειγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής, επικράτησε από τα τέλη του τελευταίου αιώνα. Ένα νέο και δυναμικό έθνος παρείχε εύφορο χώμα για τις νέες ιδέες, και ο Eliel Saarinen (1873-1950) και οι συνεργάτες του έφεραν την αρχιτεκτονική της χώρας στην πραγμάτωσή της.
Το πιο γνωστό όνομα στη φινλανδική αρχιτεκτονική είναι του Alvar Aalto (1989-1976), ο οποίος μίλησε για την κοινή αίσθηση, το φως, τη στενή σχέση με τη φύση και την υγεία, με μια λέξη, τον Φονξιοναλισμό.

Φινλανδία a la carte
Τα Φιλανδικά πιάτα προετοιμάζονται με περισσή αγάπη από αγνά φυσικά προϊόντα. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της παραδοσιακά πιάτα, που υπαγορεύονται από τις τοπικές προτιμήσεις και βασίζονται από τον τύπο προϊόντων που βρίσκονται ευκολότερα.
Για να τα γευτείτε, συστήνουμε να δοκιμάζετε το a la carte μενού που έχουν δημιουργήσει οι εκάστοτε περιοχές, έχοντας στο μυαλό τους ειδικά τους επισκέπτες τους. Στα νησιά Αland που μιλούν σουηδικά έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά μενού. 'Όπως είναι φυσικό το ψάρι χαρακτηρίζει τις επιλογές.
Το a la carte της Karelia ενθαρρύνει τις καρελιανές παραδόσεις μπουφέδων με θρεπτικά φαγητά κατσαρόλας, όπως το καρελιανό κρέας με χορταρικά. Το Λαπωνικό μενού δείχνει προτίμηση στο κρέας ταράνδων, τα πολλά είδη τοπικών ψαριών, τη λεπτή πατάτα που πηγαίνει, εννοείται, με μούρα.

Στο δρόμο στη Φινλανδία
Εκεί έξω στο δρόμο, αφεθείτε να μαγευτείτε από το τραχύ, όμορφο έδαφός μας, ή να παρασυρθείτε από τις απολαύσεις της πλούσιας πολιτιστικής σκηνής μας. Στη δυτική Φινλανδία η σουηδική πολιτιστική κληρονομιά είναι ισχυρή και η σουηδική γλώσσα μιλιέται ακόμα σε πολλές περιοχές. Στην ανατολική πλευρά τής χώρας αντίθετα, η ορθόδοξη πίστη και η επιρροή του Βυζαντίου έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι. Και προς το Βορρά, στη Λαπωνία, ο πολιτισμός των Sami προστατεύεται στοργικά, όσο βορειότερα κινείστε.
Στο δρόμο μπορείτε να ακούσετε για τους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα σε διάφορες πόλεις και θρησκείες. Ο σύγχρονος ταξιδιώτης είναι σε θέση να ακολουθήσει τις ίδιες διαδρομές, απολαμβάνοντας τον πλούτο αξιοθέατων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, κατά μήκος του δρόμου.

Σάουνα
Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι η σάουνα είναι μία από τις καλύτερες μορφές χαλάρωσης. Σήμερα σάουνες υπάρχουν σχεδόν σε κάθε χώρα, αλλά δε μπορούν να συγκριθούν με αυτές της Φινλανδίας, η οποία διαθέτει περίπου 1,6 εκατομμύριο – κατά προσέγγιση αντιστοιχεί μια σε κάθε τρεις κατοίκους. Η σάουνα είναι ένα ξύλινο ευθυγραμμισμένο δωμάτιο με τους πάγκους σε διαφορετικά ύψη, με μιαειδική σόμπα για σάουνες. Πάνω από τη θερμάστρα υπάρχει ένα στρώμα από θερμομονωτικές πέτρες. Όταν ρίχνεται νερό πάνω τους ένα κύμα loumlyly ή ατμός εκπέμπεται που αρχίζει την εφίδρωση. Για να αυξηθεί η εφίδρωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια δέσμη από μαλακά ευωδιαστά κλαδιά σημύδας για να κτυπήσει ελαφρά το σώμα.
Μια καλή σόμπα, εντούτοις, δεν είναι αρκετή. Η κυκλοφορία του αέρα και η υγρασία πρέπει επίσης να είναι οι σωστές. Για τους περισσότερους ανθρώπους μια θερμοκρασία 80° - 100° C (170° -212° F) είναι η ιδανική. Ο εξαερισμός, επίσης, πρέπει να είναι καλός. Ο αέρας στο καυτό δωμάτιο πρέπει να αλλάζει τουλάχιστον έξι φορές ανά ώρα. Έρευνες απέδειξαν ότι η ικανοποιητική υγρασία και η μέτρια θερμότητα είναι υγιέστερες από τον καυτό, ξηρό αέρα στις σάουνες.

Ο ιδανικότερος τρόπος για να δροσιστείτε είναι να πάτε για κολύμπι. Οι σάουνες στην επαρχία χτίζονται συχνά κοντά σε νερά. Το χειμώνα όταν παγώνουν οι λίμνες, το avanto, μερικές φορές γίνεται μια τρύπα στον πάγο, μέσα στην οποία βουτούν οι πιο φανατικοί. Ένα ντους στην πόλη και ένα κολύμπι σε μια λίμνη μοιάζουν να είναι επαρκή. Μετά από ένα πλύσιμο και ένα βαθμιαίο δρόσισμα έρχεται το συναίσθημα της πλήρους χαλάρωσης και ευεξίας.

Μπορείτε να απολαύσετε μια σάουνα στα περισσότερα ξενοδοχεία, μοτέλ, χωριά διακοπών και τόπους κατασκήνωσης, όπου υπάρχουν χωριστές για τους άνδρες και τις γυναίκες. Μερικές σάουνες ξενοδοχείων είναι επίσης ανοικτές στους μη μόνιμους κατοίκους.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα:
http://cankar.org/sauna/index.html
Finnish Sauna Society

Χριστούγεννα στη Φινλανδία
Γιατί δεν απολαμβάνετε τα Χριστούγεννα στη Φινλανδία;
Μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών που σας ταιριάζει:
Φιλανδική Λαπωνία με υπαίθριες δραστηριότητες με ταράνδους, σκύλους huskies και snowmobiles
ή Αρκτική Χώρα των Θαυμάτων στο Kainuu με τη γεύση του αυθεντικού χωριού Kalevala
ή Kuopio με το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο στον κόσμο
ή Turku με τις πλούσιες μουσικές παραδόσεις.
Όλοι - παιδιά και μεγάλοι - γνωρίζουν ότι Άι Βασίλης ζει στη Φιλανδική Λαπωνία.
Ο πιο σίγουρος τρόπος να τον συναντήσετε είναι να επισκεφτείτε το εργαστήρι του στο Rovaniemi ή ακόμη και το Santapark στον Αρκτικό Κύκλο. Αλλά το αληθινό σπίτι του Αι Βασίλη στο βουνό βρίσκεται στο Korvatunturi, ένα μυστικό κρησφύγετο στην ανατολική Λαπωνία, κοντά στα σύνορα.

Αλλά ο Αι Βασίλης δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο πρέπει να περάσετε τα Χριστούγεννα στη Φινλανδία. Εδώ στο Βορρά θα βρείτε επίσης το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων. Η σιωπή, το χιόνι και το πολικό σκοτάδι, όλα τονίζουν την εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.
Τα Χριστούγεννα στη Φινλανδία είναι ο κατάλληλος χρόνος για χαλάρωση και ηρεμία, μέσα στην ατμόσφαιρα των σκοτεινών χιονισμένων τοπίων, στο φως των κεριών, στη μυρωδιά των κούτσουρων και της πίτας των Χριστουγέννων, με εξορμήσεις στο δάσος προς ανεύρεση του χριστουγεννιάτικου δέντρου και γλίστρημα με τα έλκηθρα προς στην εκκλησία το πρωί των Χριστουγέννων.
Ο εορτασμός του Νέου Έτους στη Φινλανδία είναι τόσο διασκεδαστικός όσο σε οποιοδήποτε άλλο μέρος. Εντούτοις, το Φινλανδικό τοπίο, το χιόνι και ο αρκτικός καιρός προσθέτουν κάτι παραπάνω στους εορτασμούς. Με λίγη τύχη, οι εκδρομείς θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την λαμπρή επίδειξη των φυσικών πυροτεχνημάτων - του Βόρειου Σέλας.

Νέο Έτος: Διασκέδαση και ενθουσιασμός
Ο ερχομός του Νέου Έτους είναι η τέλεια ευκαιρία για γιορτή και ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος τόπος συνάντησης από την όμορφη, συναρπαστική, χειμερινή χώρα των θαυμάτων - τη Φινλανδία; Μέσα στο χειμώνα οι ώρες με φως είναι πιο λίγες και οι θερμοκρασίες χαμηλές, αλλά οι δραστηριότητες με σκι, καθώς και κάθε είδους σαφάρι μέσα στη σιωπή του δάσους, το μυστηριακό μπλε της πολικής νύχτας και το παρατεταμένο ρόδινο του σούρουπου, θα σας αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις.
Είναι, επίσης, μια καλή ευκαιρία να δείτε το Βόρειο Σέλας - ένα φωτεινό φαινόμενο που πραγματοποιείται στον ουρανό στην Αρκτική σε διαυγείς σκοτεινές νύχτες.
Καλοδεχθείτε ένα θεαματικό Νέο Έτος - στη Φινλανδία.

Παραμονή θερινού ηλιοστάσιου
Όπως και σε άλλες Σκανδιναβικές χώρες, οι Φιλανδοί γιορτάζουν το θερινό ηλιοστάσιο στις 2 Ιουνίου.
Καθένας έχει τον τρόπο του να γιορτάσει την παραμονή του θερινού ηλιοστάσιου. Το αρχιπέλαγος, οι όχθες των λιμνών, τα θερινά εξοχικά σπίτια και τα διάφορα φεστιβάλ μουσικής τους βάζουν όλους σε πειρασμό. Μερικοί, εν τούτοις, παραμένουν στις πόλεις. Στις περισσότερες περιοχές υπάρχουν μεγάλοι σωροί από ξύλα για να ανάψουν φωτιές τα μεσάνυχτα. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας γίνεται ένα μεγάλο πάρτι, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, φαγητό και ποτό. Ο καθένας διακοσμεί τις πόρτες και τους φράκτες, τα αυτοκίνητα και τις αγελάδες με κλαδιά και λουλούδια σημύδας. Μερικοί έχουν ραβδιά διακοσμημένα με λουλούδια, ειδικά στην περιοχή του αρχιπελάγους. Είναι επίσης μια παλαιά παράδοση για να κάνουν μαγικές επικλήσεις.
Μία από τις πιο γνωστές γίνεται όταν τα νέα κορίτσια μαζεύουν επτά διαφορετικά λουλούδια και τα οποία βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους όταν πάνε για ύπνο, για να φανερωθεί στα όνειρά τους ο μέλλοντας σύζυγός τους. Μερικά πάρτι έχουν και ειδικά θέματα:
Παραμονή του θερινού ηλιοστάσιου είναι πολύ δημοφιλής εποχή για γάμους δεδομένου ότι όλα είναι πράσινα, τα τριαντάφυλλα ανθίζουν και η ημέρα διαρκεί περισσότερο.
Στο Turkansaari, ανοικτό μουσείο στο Oulu, ένα γιγαντιαίος λάκκος με πίσσα ανάβεται παραδοσιακά την παραμονή του θερινού ηλιοστάσιου. Τα μεσάνυχτα επίσης διοργανώνονται τουρνουά γκολφ, ιστιοπλοΐας και κωπηλασίας. Το πιο εξωτικό θέμα λαμβάνει χώρα στο Kilpisjrvi, όπου πραγματοποιείται ο ετήσιος αγώνας σκι. Αλλά οτιδήποτε και αν κάνετε στις διακοπές σας την παραμονή του θερινού ηλιοστασίου, όλα είναι γιορτή.

Κύριες περιοχές και Κέντρα Πληροφόρησης Τουριστών
- Lapland - Λαπωνία – Ήλιος του Μεσονυχτίου και περιπέτεια - Φύση, παρθένα και άγρια – Ένα μέρος για μια μοναδική και συναρπαστική αρκτική εμπειρία
- Western Finland - Δυτική Φινλανδία – Θάλασσα, παρελθόν και ποικιλία στη δράση
- Lakeland - Οι Χίλιες Λίμνες - Η μεγαλύτερη περιοχή λιμνών στην Ευρώπη, ένας λαβύρινθος από λίμνες και νησιά
- WesternLakeland - Δυτική Χώρα των Λιμνών - Οι λίμνες Pyhajarvi, Nasijarviκαι Paijanneσυνιστούν τη δυτική περιοχή των λιμνών
- SouthernFinland - Νότια Φινλανδία - Ο δρόμος του βασιλιά στη Νότια Φινλανδία
- Aringland - Νησιά Αland– Το αδάμαστο θαλάσσιο κέντρο της Βαλτικής
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Λαπωνία - η Εμπειρία
Λαπωνία - φύση, παρθένα και άγρια, ένα μέρος για μια μοναδική και συναρπαστική

Αρκτική εμπειρία
Η Λαπωνία είναι χώρος συνάντησης ποικίλων φυσικών φαινομένων και πολιτισμών. Στη Λαπωνία, υπάρχει ακόμα αρκετός χώρος για ήρεμες διακοπές, χρόνος για σας και την οικογένειά σας.

Θέση και περιοχή
Η γεωγραφική θέση της Λαπωνίας είναι ενδιαφέρουσα. Είναι το τμήμα της βορειότερης περιοχής της Σκανδιναβίας και της Φινλανδίας που καλείται Αρκτική, τα νότια σύνορα της οποίας τρέχουν κοντά στον αρκτικό κύκλο. Η Λαπωνία καταλαμβάνει 98.937 τετραγωνικά χιλιόμετρα, που αποτελούν περίπου το 39% ολόκληρης της περιοχής της Φινλανδίας.

Πληθυσμός, πόλεις και χωριά
Ο πληθυσμός της Λαπωνίας αριθμείται 203.000 με μια πληθυσμιακή πυκνότητα 2,2 ατόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (16,7 στο σύνολο της Φινλανδίας).

Στην περιοχή κυρίως επάνω από τον Αρκτικό Κύκλο υπάρχουν λίγο περισσότεροι τάρανδοι παρά άνθρωποι, δηλαδή περίπου 220.000. Οι Sami συνιστούν το γηγενή πληθυσμό της Λαπωνίας και αριθμούν περίπου 6.000 άτομα στην περιοχή. Η διοικητική πρωτεύουσα της Λαπωνίας είναι το Rovaniemi με έναν πληθυσμό 34.400 κατοίκων. Άλλες πόλεις είναι το Kemi (25.100 κάτοικοι), το Tornio (23.300 κάτοικοι) και το Kemijarvi (12,000 κάτοικοι).

Επιπλέον, υπάρχουνάλλοι 18 δήμοιστηΛαπωνία: Simo, Ranua, Posio, Keminmaa, Tervola, Rovaniemi, Salla, Pelkosenniemi, Savukoski, Sodankylauml;, Kittilauml;, Inari, Utsjoki, Ylitornio, Pello, Kolari, Muonio και Enontekio.

Χαρακτηριστικά της φύσης
Το τοπίο στη Λαπωνία με τους βραχώδεις λόφους και τις άγριες περιοχές είναι φανερά διαφορετικό από αυτό σε άλλα μέρη της Φινλανδίας.

- Αρχικά, υπάρχει η περιοχή Kemi- Tornio (θάλασσα Λαπωνίας) που περιβάλλει το βόρειο μέρος του Κόλπου της Βοτνίας, ο οποίος χαρακτηριστικά έχει μια ομαλή ακτογραμμή που ακολουθείται από τα δάση και τους λόφους με μία κατεύθυνση προς τα βόρεια.
- Έπειτα, η Νότιοδυτική Λαπωνία, ή Tornionlaakso (κοιλάδα Tornio), είναι γνωστή για την πλούσια παραποτάμια περιοχή της.
- Επίσης, η κεντρική, η δασώδης Λαπωνία, καταλαμβάνεται από εκτεταμένες άγριες περιοχές και έλη που τις διαπερνούν.
- Πιο βόρεια, αυτό μετατρέπεται σε θαυμάσιο υψίπεδο με βραχώδεις λόφους - η Ανατολική Λαπωνία έχει επίσης να επιδείξει σε μεγάλο βαθμό εκτάσεις τέτοιου τύπου.
- Μετά, οι περισσότεροι βραχώδεις λόφοι στη Φινλανδία βρίσκονται στη Βόρεια Λαπωνία.
- Η εντελώς γυμνή ζώνη, τούντρα, αρχίζει πέρα από αυτήν την περιοχή και προς το Βορρά.
- Ενώ τέλος, υπάρχει και το πιο άγονο και πιθανώς εντυπωσιακότερο μέρος της Λαπωνίας, η περιοχή Kδsivarsi (η στενόμακρη σε σχήμα βραχίονα περιοχή, στο βορειοδυτικό τμήμα της Λαπωνίας).

Παραλλαγές σε ένα ευρύ φάσμα είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του κλίματος στη Λαπωνία. Η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας, έχουν τα δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Η μέση θερμοκρασία στο πιο κρύο μήνα, που είναι ο Ιανουάριος, κυμαίνεται από -11 σε -14°C.

Οι λίμνες είναι παγωμένες τουλάχιστον για το μισό χρόνο, από το Νοέμβριο μέχρι το Μάιο, και στη βορειότερη Λαπωνία για τουλάχιστον 7 με 8 μήνες.

Η μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο είναι + 12-16°C.

Ο ήλιος εμφανίζεται λίγο το χειμώνα. Στον Αρκτικό Κύκλο ο ήλιος δεν ανατέλλει καθόλου στις 21 Δεκεμβρίου, την περίοδο του Χειμερινού Ηλιοστασίου. Όσο πιο βόρεια κινείται κανείς πέρα από τον Αρκτικό Κύκλο, τόσο περισσότερο ανήλια χειμερινή περίοδο συναντά. Στο βορειότερο μέρος της Λαπωνίας, ο ήλιος παραμένει κρυμμένος κάτω από τον ορίζοντα για δύο ολόκληρους μήνες.
Το καλοκαίρι, αντίθετα, δε δύει καθόλου για εξίσου μεγάλο διάστημα.

Συνδέσεις με Λαπωνία
Η Λαπωνία έχει ενταχθεί με επιτυχία στα αεροπορικά και οδικά δίκτυα της Φινλανδίας, μέσω των οποίων συνδέεται με κάθε μέρος του κόσμου. Υπάρχουν 8.000 χιλιόμετρα δημόσιων δρόμων, εκτός αυτών που κατασκευάζονται για ιδιωτικούς λόγους ή για να διευκολύνουν δασονομικές επεμβάσεις και είναι πολύ περισσότεροι.
Οι κύριες εθνικές οδοί διατηρούνται σε καλή κατάσταση και το χιόνι δεν αποτρέπει την κυκλοφορία ούτε στους δευτερεύοντες δρόμους, επειδή κρατούνται πάντα ανοικτές με την βοήθεια εκχιονιστικών μηχανών. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι κάτι άγνωστο για τη Λαπωνία.
Υπάρχουν έξι σημεία διασταύρωσης στα σουηδικά και νορβηγικά σύνορα και δύο στα ρωσικά.

Δύο κλάδοι του Φιλανδικού σιδηροδρομικού δικτύου φθάνουν στη Λαπωνία. Στη δύση μια γραμμή πηγαίνει μέχρι τα σουηδικά σύνορα και μία άλλη, ανατολικά προς τα ρωσικά σύνορα.

Τα βορειότερα λιμάνια της Φινλανδίας, Kemi και Tornio, είναι στη Βαλτική στο νότιο τμήμα της Λαπωνίας. Οι κύριοι αερολιμένες της Λαπωνίας είναι στο Rovaniemi, στο Kemi, στο Ivalo, στη Kittila και στο Enontekiouml;. Είναι σύγχρονοι και εξοπλισμένοι για να διευκολύνουν την εκτενή διεθνή κυκλοφορία, οποιεσδήποτε κι αν είναι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

Θερινές δραστηριότητες στη Λαπωνία
Όσοι ασχολούνται με το ψάρεμα έχουν πολλές επιλογές στη Λαπωνία. Οι λίμνες και τα ήρεμα ρεύματα προσφέρουν ήσυχα νερά. Τα ορμητικά rapids προσφέρουν ειδικές προκλήσεις για ψάρεμα με μύγες ή με δόλωμα σε αγκίστρι. Τα νερά της Λαπωνίας, για παράδειγμα, είναι γεμάτα πέρκες, σολομούς και πέστροφες.

Η Λαπωνία είναι το βασίλειο της ελεύθερης ροής υδάτων. Οι πολυάριθμοι ποταμοί, τα ρεύματα και οι λίμνες του παρέχουν πολλές επιλογές για όσους θέλουν να οδηγήσουν βάρκες ή για τους κωπηλάτες κανό.

Μια από τις πιο γνωστές διαδρομές κανό στη Λαπωνία και ολόκληρη τη Φινλανδία είναι η διαδρομή Muoniojoki-Torniojoki, η οποία εκτείνεται σε μία απόσταση πάνω από 500 χιλιόμετρα. Ο ποταμός Naruskajoki στη Salla, η λίμνη Inari, ο ποταμός Naatamojoki, ο ποταμός Lemmenjoki και ο ποταμός Nuorttijoki είναι επίσης δημοφιλή σημεία κωπηλασίας κανό.
Ο ευκολότερος τρόπος να ευχαριστηθείτε ράφτινγκ είναι να πάρετε μέρος σε μία από τις εξορμήσεις που οργανώνονται από τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις. Μπορείτε, επίσης, να κάνετε ποδήλατο βουνού σε κάθε μέρος της Λαπωνίας. Οι περισσότερες από τα χαραγμένες διαδρομές πεζοπορίας στα εθνικά πάρκα και τα κοντινά τουριστικά κέντρα είναι κατάλληλες για αυτή τη δραστηριότητα.
Μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τις διαδρομές, τα ποσά ενοικίου του εξοπλισμού και χάρτες, από τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τουριστικά γραφεία. Η Λαπωνία προσφέρει ποικίλες και ενδιαφέρουσες εκτάσεις για πεζοπορία. Υπάρχει πολύ λόφοι, διαφορετικές ζώνες βλάστησης και απέραντα δάση. Τα πολυάριθμα εθνικά της πάρκα έχουν χαραγμένα μονοπάτια και καλύβες κατάλληλες για διανυκτέρευση.

Η Λαπωνία το καλοκαίρι ακτινοβολεί και μπορείτε να ψάξετε για χρυσό σε πολλές τοποθεσίες της. Πολλοί είναι οι επαγγελματίες χρυσοθήρες που δραστηριοποιούνται στη Λαπωνία.
Το Tankavaara, κοντά στο Saariselkauml;, είναι η πιο γνωστή περιοχή της Λαπωνίας με κοιτάσματα χρυσού στο έδαφος.
Το μοναδικό ορυχείο αμέθυστου σε λειτουργία στην Ευρώπη βρίσκεται στο Lampivaara, κοντά στο Luosto. Οι επισκέπτες στο ορυχείο μπορούν να εξορύξουν οι ίδιοι το δικό τους αμέθυστο, που είναι μια λαμπυρίζουσα μοβ πέτρα.

Χειμώνας στη Λαπωνία
Ο χειμώνας στη Λαπωνία αρχίζει τον Οκτώβριο, όταν φθάνουν οι πιο ενθουσιώδεις σκιέρ για το πρώτο χιόνι. Κατόπιν, πολύ σύντομα έρχονται και οι βαριές χιονοπτώσεις του χειμώνα και μαζί τους εμφανίζονται τα snowmobiles, τα έλκηθρα σκύλων και τα έλκηθρα που σέρνουν τάρανδοι και εκτελούν διαδρομές.
Τα θέρετρα σκι γεμίζουν με επισκέπτες, που δοκιμάζουν σλάλομ , cross-country σκι, ή βόλτες με snowmobiles.
Για περισσότερες πληροφορίες:
- Lapland Marketing Ltd, Koskikatu 1, PL 8156, FIN-96100 ROVANIEMI.
Τηλέφωνο. +358-(0)16-3323 455, fax +358-(0)16-3323 466,
e-mail: information@laplandfinland.com, www.laplandfinland.com.

Τουριστικές πληροφορίες (ανα πόλη αλφαβητικά):
- Enontekiö, FIN-99400 ENONTEKIÖ. Τηλ. +358-(0)16-556 211, fax +358-(0)16-556 229,
matkailu.info@enontekio.fi
www.enontekio.fi.
- Inari Info, FIN-99870 INARI.
Τηλ. +358-(0)16-661 666, fax +358-(0)16-661 777,
inari.info@saariselka.fi
www.inarilapland.org
- Kemi, Kauppakatu 29, FIN-94100 KEMI.
Τηλ. +358-(0)16-259 467, fax +358-(0)16-259 708,
kemin.matkailu@kemi.fi
www.kemi.fi
-Kemijaumlrvi, Kuumaniemenkatu 2 A, FIN-98100 KEMIJÄRVI.
Τηλ. +358-(0)16-878 394, fax +358-(0)16-878 291,
matkailu.toimisto@kemijarvi.fi
www.kemijarvi.fi
- Kittilauml;, Levi Tourist Information, Myllyojantie 2, FIN-99130 SIRKKA.
Τηλ. +358-(0)16-644 555, fax +358-(0)16-643 469,
levi.info@levi.fi
www.levi.fi
- Kuusamo, Tourist Office, Tourist & Nature Centre Karhuntassu, Torangintaival 2, FIN-93600 Kuusamo,
Τηλ. + 358 (0)8 850 2910, fax. +358 (0)8 850 2901,
info@kuusamo.fi
www.kuusamo.fi
www.ruka.fi
- Muonio, Puthaanrannantie 15, PL 25, FIN-99301 MUONIO.
Τηλ. +358-(0)16-534 312, fax +358-(0)16-532 774,
matkailu.neuvonta@muonio.fi
www.muonio.fi
- Northern Lapland, Northern Lapland Travel Ltd., Saariselaumlntie 1, FIN-99830 SAARISELK Auml;.
Τηλ. +358-(0)16-668 402, fax +358-(0)16-668 403,
northern-lapland.tourism@co.inet.fi
www.saariselka.fi
www.utsjoki.fi
- Pello, Kunnantie 4, FIN-95700 PELLO.
Τηλ. +358-(0)16-512 489, fax +358-(0)16-513 373,
pellonkunta@pello.fi , www.pello.fi.
- Posio, Maaninkavaarantie 3 A, Pentikmauml;ki, PL 32, 97901 POSIO.
Τηλ. +358-(0)16-3721 412, fax +358-(0)16-3210 532,
matkailu.neuvonta@posio.fi
www.posio.fi
- Ranua-info, FIN-97700 RANUA.
Τηλ. +358-(0)16-355 1421, fax +358-(0)16-355 1034,
ranuan.zoo@ranua.fi
www.ranua.fi
- Rovaniemi, Koskikatu 1, FIN-96100 ROVANIEMI.
Τηλ. +358-(0)16-346 270, fax +358-(0)16-3424 650,
travel.info@rovaniemi.fi
www.rovaniemi.fi
- Salla, PL 59, FIN-98901 SALLA.
Τηλ. +358-(0)16-832 141, fax +358-(0)16-832 147,
sallan.poropuisto@jotos.inet.fi
www.salla.fi
- Savukoski, Kunnantalo, FIN-98800 SAVUKOSKI.
Τηλ. +358-(0)16-828 215, fax +358-(0)16-828 218,
matkailu@savukoski.fi
www.savukoski.fi
- Sodankylauml;, Jaumlaumlmerentie 3, FIN-99600 SODANKYLA uml;.
Τηλ. +358-(0)16-618 168, fax +358-(0)16-618 159,
matkailu.neuvonta@sodankyla.fi
www.sodankyla.fi.
- Tornio, Tornio & Haparanda Tourist Information, Green Line, FIN-95400 TORNIO.
Τηλ. +358-(0)16-432 733, fax +358-(0)16-480 048,
matkailu.tourist@tornio.fi
www.tornio.fi
- Utsjoki, Utsjoki Tourist Information, FIN-99981 UTSJOKI.
Τηλ. +358-(0)16-686 111, in summer: +358-(0)16-677 840, fax +358-(0)16-677 339,
kunnanvirasto@utsjoki.fi
www.utsjoki.fi
- Ylitornio, Ylitornio-Oumlvertornearing; Tourist Information, Tullitie 1, FIN-95620 AAVASAKSA.
Τηλ. +358-(0)-16-510 4651, fax. +358-(0)16-510 4667,
info@arctic-circle.net
www.arctic-circle.net
- Yllaumls, Sivulantie 8, FIN-95970 AumlK Auml;SLOMPOLO.
Τηλ. +358-(0)16-569 721, fax +358-(0)16-569 722,
yllaksen.matkailu@yllas.fi
www.yllasksenmatkailu.fi

Νότια Φινλανδία - Ο δρόμος του βασιλιά στη Νότια Φινλανδία

Ο ΔΡΟΜΟΣ του ΒΑΣΙΛΙΑ είναι ένας αρχαίος δρόμος ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος που ακολουθεί τη μεσαιωνική διαδρομή του ταχυδρομείου.

Συνδέει τις σκανδιναβικές πρωτεύουσες - το Όσλο και τη Στοκχόλμη με το Turku και το Ελσίνκι στη Φινλανδία και περαιτέρω με την Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία.

Ήδη σε χρήση από τον 14ο αιώνα, «το δρόμο του Βασιλιά» ακολουθούσαν τόσο οι ηγεμόνες-βασιλείς όσο και οι κοινοί θνητοί πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονταν τις εκκλησίες, τα κτήματα και τα πανδοχεία που βρίσκονταν κατά μήκος του.
Οι σημερινοί ταξιδιώτες ακολουθούν τα βήματα αυτών που προηγήθηκαν, στήνοντας σκηνές για μια νύχτα σε κάποιο από τα μαγευτικά φέουδα. Οι μεσαιωνικές εκκλησίες και οι κοινότητες του 18ου αιώνα αξίζουν πραγματικά να τις ανακαλύψει κανείς.

Ο ΔΡΟΜΟΣ του ΒΑΣΙΛΙΑ, παρόλα αυτά, δεν ζει εξολοκλήρου στο παρελθόν, δεδομένου ότι εστιάζει και στις σύγχρονες Φιλανδικές τέχνες και την επιστήμη. Πολυάριθμες είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά μήκος του δρόμου του βασιλιά.
Αυτό είναι αναμενόμενο, λαμβάνοντας υπόψιν σας ότι το περίπου 80% των Φιλανδών καλλιτεχνών ζουν σε αυτήν την περιοχή, καθώς επίσης και 40% ολόκληρου του πληθυσμού της Φινλανδίας (2 από 5 εκατομμύρια).

Οι δραστήριες πόλεις κατά μήκος του «δρόμου του βασιλιά» είναι σκορπισμένες από τη μια πλευρά στα, στερεωμένα στα νερά του κόλπου της Φινλανδίας, νησιά και απ' την άλλη στα γαλήνια δάση της ενδοχώρας. Η μακροχρόνια ιστορία της περιοχής που συνδυάζεται με τον πλούτο της σύγχρονης πολιτιστικής σκηνής υπόσχεται στον επισκέπτη ένα πλήθος επιλογών προς εξερεύνηση.

Το Turku είναι η παλαιότερη πόλη της Φινλανδίας, η προηγούμενη πρωτεύουσα ολόκληρης της χώρας και σήμερα πρωτεύουσα της περιοχής του, της νοτιοδυτικής Φινλανδίας ή της «κατάλληλης Φινλανδίας» όπως συνηθίζεται επίσης να λέγεται. Υπάρχουν θαυμάσια μέρη οικογενειακής διασκέδασης, όπως ο κόσμος του Moomin, ένα πάρκο θεάματος για τα παιδιά στο Naantali. Το μεσαιωνικό κάστρο και ο καθεδρικός ναός του Turku ανήκουν στα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Φινλανδίας. Το αρχιπέλαγος και οι γαλήνιες αγροτικές περιοχές προσφέρουν μοναδική ευκαιρία για διακοπές στους εραστές της φύσης.

Το Δυτικό Uusimaa έχει ακόμα πολλά σημάδια επιρροής από την ιστορία της Σουηδίας και της Φινλανδίας και της αύξησης ως έθνος. Το φέουδο Mustio ή η εκκλησία του αγίου Laurence στη Lohja είναι ιδιαίτερα ελκυστικά παραδείγματα. Το Raasepori κοντά στο Ekenaumls (Tammisaari) είναι διάσημο για τα ερείπια των κάστρων του, ενώ επίσης στην περιοχή υπάρχουν διάφορα σιδηρουργεία του 17ου αιώνα που αντιπροσωπεύουν τα συναρπαστικό περιβάλλον του παλαιού χωριού.

Η περιοχή του Ελσίνκι είναι ένα τρίγωνο τριών πόλεων: Ελσίνκι, Espoo και Vantaa.
Το Ελσίνκι βρίσκεταιστο κομψό νεοκλασικό κέντρο ή τις ισχυρές νησιωτικές οχυρώσεις του Suomenlinna. Η πολιτιστική ζωή αναπτύσσεται μέσα στα πολλά μουσεία της πόλης, το κτήριο της όπερας και την αίθουσα συναυλιών του Φινλανδικού Μεγάρου Μουσικής.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική αντιπροσωπεύεται από την "Εκκλησία των βράχων" και το Kiasma, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το Ελσίνκι παρουσιάζει ένα συναρπαστικό καλειδοσκόπιο πολιτιστικών, αθλητικών και υπαίθριων εκδηλώσεων.

Το Espoo η δεύτερη πόλη στο τρίγωνο είναι ευρύτερα γνωστή ως η πόλη των κήπων του Tapiola. Από εκεί σε μικρή απόσταση στο Tarvaspa, βρίσκεται το σπίτι στούντιο του πιο αγαπημένου ζωγράφου της Φινλανδίας, του Akseli Gallen-Kallela.
Σαν αντίδοτο στην πολυάσχολη ζωή της πόλης, υπάρχει η ηρεμία της νοτιότερης φιλανδικής φυσικά προστατευμένης περιοχής - το Εθνικό Πάρκο του Nuuksio, μόλις 30 λεπτά οδήγηση από το κέντρο της πόλης του Ελσίνκι. Τόσο κοντά στον αστικό τρόπο ζωής, όμως και τόσο μακριά με τα βραχώδη υψώματα, τα παρθένα δάση και τις καθαρές λίμνες του.

Vantaa, η περιοχή του κύριου διεθνούς αερολιμένα της Φινλανδίας, κλείνει το τρίγωνο-μόλις 30 λεπτά με το λεωφορείο από το κέντρο της πόλης του Ελσίνκι. Το Vantaa φιλοξενεί με υπερηφάνεια το Heureka, που κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα κέντρα επιστήμης στον κόσμο.

Η λίμνη Tuusulanjοrvi και ο γύρω χώρος της έχει ασκήσει μια ακαταμάχητη επιρροή στους καλλιτέχνες και τους μουσικούς από πολύ παλιά, και ακόμα και σήμερα στο κάλεσμα αυτού του μοναδικού πολιτιστικού περιβάλλοντος των Jaumlrvenpaumlauml;, Tuusula και Kerava είναι δύσκολο να αντισταθείς.
Πιο βόρεια στο Hyvinkaumlauml; μπορεί να βρείτε την αληθινή αγριότητα σε ένα μεγάλο φυσικό πάρκο που προσφέρει καλές συνεδριακές και υπαίθριες εγκαταστάσεις.
Το Riihimaumlki είναι υπερήφανο τόσο για το παρελθόν όσο και για το παρόν του στην τέχνη του φυσητού γυαλιού, που μπορείτε να γνωρίσετε στο Μουσείο Γυαλιού της Φινλανδίας, καθώς και σε διάφορα εργαστήρια χειροτεχνίας.
Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε τη μεγάλη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Riihimaumlki με έργα Φιλανδικής τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα.

Το παρελθόν βρίσκεται ολόγυρά σας στα ειδυλλιακά ξύλινα καταλύματα στο Porvoo και το Loviisa. Και βέβαια ο καλύτερος τρόπος για να έρθετε στο Porvoo, με τον επιβλητικό καθεδρικό ναό του 14ου αιώνα, είναι με ένα ρομαντικό ατμόπλοιο.
Το Loviisa ονομάστηκε από τη βασίλισσα της Σουηδίας, Lovisa Ulrika. Το οχυρωμένο νησί Svartholma γιόρτασε την 250η επέτειό του το 1998.

Όσο πιο ανατολικά κινηθείτε από το Ελσίνκι τόσο πιο έντονα θα διακρίνετε την επιρροή των ανατολικών γειτονικών χωρών της Φινλανδίας και της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.
Η Kotka, παραδείγματος χάριν, είναι η περιοχή του Langinkoski, του αυτοκρατορικού καταφυγίου αλιείας, το πάλαι ποτέ θερινό αναπαυτήριο για τον ρώσο τσάρο και την οικογένειά του. Σήμερα τα εξωτερικά νησιά της Kotka είναι ο παράδεισος του ψαρά.

Η Hamina έχει ενδιαφέρον για το μοναδικό κυκλικό σχεδιασμό της πόλης του.
Εσωτερικά προς τη Kouvola υπάρχουν άγρια τοπία που ο καλύτερος τρόπος για να τα επισκεφτείτε είναι η κρουαζιέρα με βάρκες κατά μήκος της Χρυσής Διαδρομής.

Η κωμόπολη Lappeenranta, η θερινή πόλη της Φινλανδίας, είναι η ιδανική αφετηρία για την αξιοσημείωτη κρουαζιέρα στο κανάλι Saimaa προς στη Ρωσία.

Γιαπερισσότερεςπληροφορίες: King's Road in Southern Finland, Aleksanterinkatu 48 A, 00100 Helsinki, + τηλ. +358-(0)9-4767 4324, 4767 4395, fax 47674302.
maritta.hiltunen@uudenmaanliitto.fi ή kirsi.ponni@uudenmaanliitto.fi
http://www.kuninkaantie.net

Οι Χίλιες Λίμνες - Η μεγαλύτερη περιοχή λιμνών στην Ευρώπη

Ένας γαλάζιος λαβύρινθος λιμνών, νησιών, ποταμών και καναλιών: Ελάτε και περάστε τις διακοπές σας στη μεγαλύτερη περιοχή λιμνών στην Ευρώπη.

Αυτή η περιοχή έδωσε στη Φινλανδία τον τίτλο της χώρας των χιλιάδων λίμνες, και είναι ένας ιδανικός προορισμός, εάν αναζητάτε πολύ την γαλήνη της επαρχίας και ενός καθαρού περιβάλλοντος, ή την περιπέτεια μεταξύ των λιμνών, των ποταμών και των δασών, ή θέλετε να γνωρίσετε έναν διαφορετικό ευρωπαϊκό πολιτισμό, την επαρχιακή ζωή και όμορφες μικρές πόλεις.
Νέες εμπειρίες σας περιμένουν στη Χώρα των Λιμνών - τη Φινλανδία! www.lakelandfinland.fi

Συμπληρωματικές πληροφορίες:
Iisalmi District Tourist Service, Kauppakatu 22, FIN-74100 IISALMI, tel. +358-(0)17-830 3391, fax +358-(0)17-826 760,
mailto:ysmry.tourism@iisalmi.fi
internet: www.iisalmi.fi
Imatra Tourist Service, P.O.Box 99, FIN- 55121 IMATRA, tel. +358-(0)5-681 2500, fax +358-(0)5-437 7727,
mailto:info@travel.imatra.fi
internet: http://travel.imatra.fi
Kuopio Tourist Service Ltd, Haapaniemenkatu 17, FIN-70110 KUOPIO, tel. +358-(0)17-182 584, 182 585, fax +358-(0)17-261 3538,
mailto:tourism@kuopio.fi
internet: www.kuopioinfo.fi
Lappeenranta Tourist Service, Market Place, Kievarinkatu 1, P.O.Box 113, FIN-53101 LAPPEENRANTA, tel. +358-(0)5-667 788,
fax +358-(0)5-667 7840,
mailto:matkailuoy@lappeenranta.fi
internet: www.lappeenranta.fi
Mikkeli District Tourist Service, Porrassalmenkatu 15, FIN-50100 MIKKELI, tel. +358-(0)15-194 3900, fax +358-(0)15-151 625,
mailto:info@travel.mikkeli.fi
internet: www.travel.mikkeli.fi
Savonlinna Tourist Service, Puistokatu 1, FIN-57100 SAVONLINNA, tel. +358-(0)15-517 510, fax +358-(0)15-517 5123,
mailto:savonlinna@touristservice-svl.fi
internet: www.savonlinna.fi
Varkaus Tourist Service, Kauppatori 6, FIN-78250 VARKAUS, tel. +358-(0)17-579 4944, fax +358-(0)17-579 4949,
mailto:kongressikeskus@vrk.varkaus.fi
internet: www.varkaus.fi

Client Managers of The Thousand Lakes for tour operators and travel agencies:
Jari.Virtanen@lakelandfinland.fi
Leena.Lokka@lakelandfinland.fi
Jaana.Keranen@lakelandfinland.fi
Δυτική Φινλανδία – Θάλασσα, παρελθόν και ποικιλία στη δράση

Απολαύστε με έναν μεγάλο παφλασμό!
Θα έχετε τις πιο συναρπαστικές και ευχάριστες διακοπές νότια Φινλανδία - το νοτιοδυτικό μέρος της Φινλανδίας. Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, η περιοχή του Turku προσφέρει μια ποικιλία δραστηριοτήτων για ολόκληρη την οικογένεια, είτε αυτή είναι μεγάλη, είτε μικρή.
Βουτήξτε σε ένα θαυμάσιo spa ή στο γλυκό αγκάλιασμα του αρχιπελάγους, απολαύστε την επιχείρηση Moomins και άλλα πολιτιστικά αξιοθέατα.
Φάτε, πιείτε και διασκεδάστε μέσα σε ένα ιστορικό περιβάλλον.

Ιστορία και τέχνη
Κτήματα φέουδων, εκκλησίες, παρεκκλήσια και πέτρινα κάστρα - η ιστορία είναι παρούσα σχεδόν σε κάθε πτυχή Νότιας Φινλανδίας Επισκεφτείτε τα φανταστικά μουσεία και αφήστε τις τέχνες να καταπραΰνουν τα πέλματά σας. Εκτός από τις περιοδικές εκθέσεις υπάρχει ένας πλούτος κλασικών αξιοθέατων, τόσο στα μουσεία όσο και στις στοές πόλεων.

Το αρχιπέλαγος και η επαρχία
Εάν νοσταλγείτε το αρχιπέλαγος ή την επαρχία, δεν είναι ανάγκη να πάτε παραπέρα. Δραστηριότητες, τοπία και φανταστικές εμπειρίες περιμένουν να τις επιλέξετε. Ζωή στην ύπαιθρο, ψάρεμα, πεζοπορία, γκολφ – εσείς διαλέγετε!

Εστιατόρια, καταλύματα, ιαματικές πηγές (spas)
Φάτε, πιείτε, κοιμηθείτε καλά και ξυπνήστε αναζωογονημένοι. Τα εστιατόρια και τα καταλύματα θα σας πουν πού θα βρείτε τα μαλακότερα μαξιλάρια και τις πιο καλαίσθητες απολαύσεις.
Απολαύστε τις θεραπευτικές αγωγές ομορφιάς και ενδυνάμωσης, τα λουτρά (soft baths) και τις υδάτινες τσουλήθρες (wild water slides) στις τοπικές ιαματικές πηγές με μια διεθνή ατμόσφαιρα.

Οικογένειες με τα παιδιά
Τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με μια μέρα στο Moominworld, στο Ζωολογικό Κήπο (Zoolandia) του Lieto, με το γύρο του Dogshill με λεωφορείο ή με την επίσκεψη σε μια ιαματική πηγή. Οι οικογένειες θα βρουν επίσης να κάνουν άπειρα ενδιαφέροντα πράγματα στα πολλά μουσεία της πόλης.

Εκδηλώσεις
Οι πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, η πόλη των Χριστουγέννων της Φινλανδίας, το Paavo Nurmi Marathon, μια επιλογή των καλύτερων στιγμών του έτους στην κλασική και σύγχρονη μουσική σας προσκαλούν για να μείνετε.

Εξορμήσεις
Με το πλοίο, το αυτοκίνητο, το λεωφορείο, το ποδήλατο ή ακόμα και τα πόδια. Προετοιμασμένες περιηγήσεις και πακέτα για όλες τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες.

Το Turku TouRing θα φροντίσει τις διακοπές σας. Το Turku TouRing είναι ο οργανισμός τουρισμού ολόκληρης της περιοχής, που θα φροντίσει όλες τις σχετικές με το ταξίδι ανάγκες σας, από κρατήσεις μέχρι καλοφτιαγμένα σχέδια διακοπών.

ΔΥΤΙΚΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ - ΘΑΛΑΣΣΑ, ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ

Η δυτική Φινλανδία είναι μια μοναδική περιοχή, όπου η θάλασσα και μια μυριάδα νησιών, συχνά συναρπαστικά στην ακαμψία τους, προσαυξάνουν ένα πλούσιο τοπίο με πράσινα λιβάδια, πολύβλαστες εκβολές ποταμών, και μια ενδοχώρα με άθικτη αγριότητα. Είναι ένα τοπίο που έχει αναθρέψει έναν γόνιμο πολιτισμό, ο οποίος συγκεντρώνει όλα τα συστατικά για μεγάλο αριθμό ασχολιών, οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.

Τα ακόλουθα, περιγράφουν συνοπτικά τη γοητευτική, μερικές φορές και ρομαντική, δυτική Φινλανδία:

"Ταξίδι πέρα από την ιστορία – μέσα από το πέρασμα χιλιάδων ετών. Γευτείτε το παρελθόν της ναυτιλίας και του εμπορίου, δείτε ίχνη μαχών που κάποτε έγιναν εδώ. Ακούστε τους ήχους της τζαζ ή τη σιωπή των αμμόλοφων, αισθανθείτε τη μυρωδιά της πίσσας στη βάρκα και των φρέσκων ψαριών, που μόλις τηγανίστηκαν.

Πάρτε τα μονοπάτια των ειδυλλιακών πόλεων, βρείτε τις τοπικές αγορές. Υπάρχουν τόσα πολλά για να δείτε, διασχίζοντας τη δυτική Φινλανδία. Αλλάξτε δρόμο και πάρτε τις μικρότερες οδούς, σεργιανίστε στα στενά σοκάκια των ξύλινων πόλεων του Δυτικής Φινλανδίας, ανακαλύπτοντας έναν κόσμο – έναν χαμένο κόσμο.

Διανυκτερεύστε σε ένα μικρό αγροτόσπιτο στην καρδιά της πόλης. Ξεκινήστε το πρωί - χωρίς βιασύνη – απλώς εξοικονομείστε όσο χρόνο χρειάζεστε.

Ελάτε το καλοκαίρι όταν οι νύχτες είναι λευκές Και ο ήλιος «αρνείται» να δύσει.
Κατά μήκος αυτής της 700 χιλιομέτρων μακριάς «κορδέλας» φωλιάζουν διάσπαρτα μικροσκοπικά ξύλινα χωριουδάκια και πόλεις που φιλοξενούν μια αλυσίδα μουσικών φεστιβάλ και καλλιτεχνικών γεγονότων. Το πέπλο της ιστορίας απλώνεται μπροστά σας, καθώς εισέρχεστε στα συναρπαστικά σπίτια των φέουδων, στα κάστρα, στις εκκλησίες, στα χυτήρια σιδήρου και στα μουσεία.

Εάν θέλετε απλά να χαλαρώσετε, επισκεφτείτε μια ιαματική πηγή, ξαπλώστε στην παραλία, κατεβείτε σε μια από τις δελεαστικές αγορές χειροτεχνημάτων ή σκάψτε μέσα στην πηγή των καθαρών φυσικών προϊόντων, στο αγρόκτημα.

Συναντήστε τη θάλασσα παίρνοντας τους μικρότερους δρόμους κατά μήκος της ακτής, επισκεφτείτε τα ψαροχώρια στα νησιά Reposaari, Raippaluoto, Tankar, Maakalla και Hailuoto.

Σταθείτε το βράδυ για να παρακολουθήσετε το βύθισμα του ήλιου στη θάλασσα κατά τη δύση. Επισκεφτείτε τις γοητευτικές ξύλινες πόλεις κατά μήκος της ακτής. Το Uusikaupunki, το Rauma, το Pori, το Kristiinankaupunki, το Kaskinen, το Vaasa, το Uusikaupunki, το Pietarsaari, το Kokkola, το Raahe και το Oulu, όλες έχουν να μεταφέρουν ένα μήνυμα από το παρελθόν.
Όλο αυτό εσείς θα το ανακαλύψετε όταν επιλέξετε να ταξιδέψετε κατά μήκος του κύριου δρόμου με αριθμό 8 που οδηγεί σε δευτερεύοντες δρόμους και σε ενδιαφέροντα σημεία.

Επιπλέον, είναι επίσης μια εναλλακτική διαδρομή προς τη Λαπωνία ή ακόμη και προς το βόρειο Ακρωτήριο.

Σε κάθε πόλη, κωμόπολη και χωριό υπάρχει μια ποικιλία δραστηριοτήτων που μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Τα τουριστικά γραφεία είναι το καλύτερο μέρος για να βρείτε τι είναι επίκαιρο στις πόλεις ή στην επαρχία, πού να πάτε, πού να μείνετε, και τι να κάνετε.
Το κύριο φυλλάδιο για τη δυτικής Φινλανδία μπορείτε να το ζητήσετε, όπως και επιπρόσθετες πληροφορίες, από τα Τοπικά Τουριστικά Γραφεία της Δυτικής Φινλανδίας:
Satakunta Tourist στο Pori:satakunta.tourist@satakunta.fi
Botnia Tourist στο Vaasa: office@botniatourist.com
Nordbotnia Travel στο Oulu: nordbotniatravel@pohjois-pohjanmaa.fi

www.pori.fi
www.vaasa.fi
www.oulu.fi
Δυτική Χώρα των Λιμνών

Κεντρική Φινλανδία

Η επαρχία της κεντρικής Φινλανδίας βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Φιλανδικής περιοχής των λιμνών. Ο συνολικός πληθυσμός της κεντρικής Φινλανδίας είναι περίπου 270 000. Στην περιοχή υπάρχουν 30 δήμοι και πόλεις.

Η πρωτεύουσα της κεντρικής Φινλανδίας είναι η Jyvaumlskylauml;, με πληθυσμό 80.000 κατοίκων.
Το Jyvaumlskylauml; είναι μια πανεπιστημιούπολη και ένας δημοφιλής τόπος συνάντησης για τις εκθέσεις και τα συνέδρια που πραγματοποιούνται εκεί, τοπικά ή διεθνή.

Η Jyvaumlskylauml; ήταν η πόλη του διεθνώς διάσημου αρχιτέκτονα Alvar Aalto. Το Μουσείο του Alvar Aalto και τα πολυάριθμα κτήρια που σχεδιάστηκαν από αυτόν φέρνουν συνεχώς στο Jyvaumlskylauml; επαγγελματίες και ερασιτέχνες στον τομέα της αρχιτεκτονικής από όλο τον κόσμο.
Η ξύλινη εκκλησία Petaumljaumlvesi, που ολοκληρώθηκε το 1764, είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα των Φιλανδικών ξύλινων κατασκευών και έχει χαρακτηριστεί ως Περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Το Χωριό και το Μουσείο της Σάουνας στο Muurame είναι ένα θαυμάσιο και χαρακτηριστικό παράδειγμα της Φιλανδικής αυτής ειδικότητας.

Οι λίμνες εξουσιάζουν το τοπίο της κεντρικής Φινλανδίας. Πρόκειται για μια περιοχή ιδανική για διακοπές σε μία παρθένα φύση εμπλουτισμένη με εκατοντάδες ακτινοβολούσες λίμνες. Είναι μια θαυμάσια θέση για ενεργές διακοπές, είτε πρόκειται για κωπηλασία σε κανό, για ψάρεμα, για ποδηλασία ή για πεζοπορία. Εκτός από τις πολυάριθμες απολαύσεις της ζωής στους αγρούς, οι παραθεριστές απολαμβάνουν τις ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ Τεχνών του Jyvaumlskylauml; είναι το παλαιότερο και ακόμη και σήμερα το πιο σύγχρονο φεστιβάλ τεχνών στη Φινλανδία, ενώ ταυτόχρονα η μεγαλύτερη ετήσια αθλητική Εκδήλωση μοτοσυκλετιστών στη Σκανδιναβία και το Neste Rally Finland, προσελκύουν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες φανατικούς του είδους.

Η πρόσβαση στην κεντρική Φινλανδία είναι εύκολη αφού διαθέτει ένα εκτενές δίκτυο δρόμων, καθώς και σιδηροδρομικών ή αεροπορικών μέσων. Πολλές από τις κύριες εθνικές οδούς τρέχουν μέσω της επαρχίας.
Η απόσταση οδικώς από το Ελσίνκι στο Jyvaumlskylauml; είναι 280 χλμ. Αεροπορικώς, το Jyväskylä απέχει πτήση μισής μόνο ώρας από το Ελσίνκι.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Central Finland - Holiday Finland
Sepänkatu 4, FIN-40100 JYVÄSKYLÄ
Τηλ. +358-14-652 203
Fax +358-14-217 733
www.centralfinland.net

Η περιοχή του Lahti, οδικώς μόνο μία ώρα από το Ελσίνκι, χαρακτηρίζεται από τις καθαρές γαλάζιες λίμνες, τους καλλιεργημένους αγρούς και το καταπράσινο δάσος που ενισχύονται από τους κυματιστούς λόφους της κορυφογραμμής του Salpausselkauml;.
Ο πορθμός και οι εγκαταστάσεις αναψυχής κάνουν την περιοχή μία από τις μοναδικές οάσεις αναψυχής στην Ευρώπη.

Οι τρεις κύριες λίμνες είναι η Paumlijaumlnne, η μακρύτερη και δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Φινλανδίας, η Vesijaumlrvi και η Ruotsalainen. Διατεταγμένη από την Επιτροπή της ΕΕ, η πόσιμη νότια λίμνη Paumlijaumlnne φυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού από τους Φιλανδούς σύμφωνα με υγιείς οικολογικές αρχές που εξασφαλίζουν αυτήν την πολύτιμη πηγή καθαρού νερού για σχεδόν δύο εκατομμύριο ανθρώπους στο Ελσίνκι.
Ένα σύστημα ύδατος που αρχίζει από το Lahti και το Heinola περνά μέσω πολυάριθμων λιμνών για να ακολουθήσει μια ασταμάτητη διαδρομή για περισσότερα από 500 χλμ. Νερό, νερό παντού! Το νερό αποτελεί το 20% της επιφάνειας της ευρύτερης περιοχής.

Το Lahti είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας, και ένα από τα πιο γνωστά κέντρα χειμερινού αθλητισμού στην Ευρώπη. Παγκοσμίου φήμης άλματα με σκι και ένα κέντρο χειμερινού αθλητισμού είναι πάντα αξιοσημείωτοι πόλοι έλξης που κάνουν ένα μέρος δημοφιλή τόπο συναντήσεως τουριστών. Κάθε χειμώνα το Lahti είναι ο τόπος του μεγάλου χειμωνιάτικου καρναβαλιού.
Ο αγώνας σκι της Φινλανδίας και τα παιχνίδια σκι του Lahti πραγματοποιούνται στο τέλος του Φεβρουαρίου και την αρχή του Μάρτη. Κατοικία μόλις λιγότερων από 100.000 κατοίκων, το Lahti είναι επίσης μια αναπτυγμένη θερινή πόλη που ξεχειλίζει από ζωή γύρω από την ακτή της λίμνης. Στα ενδιαφέροντα αξιοθέατα συγκαταλέγονται το νέο επιβατικό λιμάνι και το ξύλινο κέντρο συναυλιών και συνεδρίων, το Sibelius Hall.
Κορυφαία πλεονεκτήματα του υδάτινου παράδεισου της νότιας περιοχής των λιμνών της Φινλανδίας είναι οι διακοπές στα εξοχικά σπίτια με τις σάουνες στην ακτή, καθώς και οι παρέχουσες δυνατότητες για κολύμπι, για ψάρεμα ή για μικρές διαδρομές στη λίμνη.

Οι γαλάζιες λίμνες μπορούν επίσης να εξερευνηθούν και με ποδήλατο. Επιπλέον χιλιάδες λάτρεις της βαρκάδας, καθώς και σχεδόν 100.000 ταχύπλοα σκάφη λιμνών απολαμβάνουν τα καθαρά τους νερά.

Η περιοχή του Lahti έχει καθιερωθεί ως ένα από το πιο ενεργά πολύπλευρα θέρετρα διακοπών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το χειμώνα οι κύριες δραστηριότητες είναι το σκι, το snowmobile, οι καταβάσεις με σκι, το ψάρεμα με καθετή, ποδοκίνητο έλκηθρο (kick- sledging), οδήγηση ελκήθρων με ομάδες σκυλιών husky.
Οι θερινές δραστηριότητες περιλαμβάνουν κωπηλασία, ταξίδια με βάρκα, ποδηλασία, ψάρεμα, γκολφ, ιππασία, κρουαζιέρες και πεζοπορικές περιηγήσεις στο δάσος. Δύο αθλητικά ιδρύματα κορυφαίας ποιότητας, το κέντρο slalom και το χειμερινών διακοπών στο Messilä, καθώς και δεκάδες επιχειρήσεις προγράμματος υπηρεσιών δημιουργούν τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για ευχάριστες διακοπές κοντά στη φύση.
Η περιοχή του Lahti είναι επίσης γνωστή για τη διεξαγωγή διεθνών εκδηλώσεων. Το φεστιβάλ Εκκλησιαστικών Οργάνων του Lahti, το φεστιβάλ Μουσικής του Sysmä, οι συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Lahti και η θερινή έκθεση Τέχνης στο Pyhaumlniemi στο Hollola συνιστούν το σημαντικότερο μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τα πιο σπουδαία κτήρια είναι η μεσαιωνική εκκλησία του Hollola και η εκκλησία του Σταυρού του Alvar Aalto στο Lahti. Τα πολυάριθμα ειδικά μουσεία, οι εκθέσεις τέχνης, τα παραδοσιακά γεγονότα, οι ανοικτές αγορές, τα παζάρια και τα τοπικά φεστιβάλ, αξίζουν επίσης την επίσκεψή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Lahti Travel
Aleksanterinkatu 13
PL 175
FIN -15111 LAHTI
τηλ.: +358-(0)3-877 677
fax: +358-(0)3-877 6700
info@lahtitravel.fi
www.lahtitravel.fi

Νησιά – Το αδάμαστο θαλάσσιο κέντρο της Βαλτικής

Τα Αland, 6.500 νησιά και βραχονησίδες, συνιστούν ένα μυθικό αρχιπέλαγος από το οποίο ο αρχαίος σουηδικός πολιτισμός ανακαλεί τις ρίζες του, πίσω στους ειδωλολατρικούς χρόνους.
Μέχρι το 1809 η περιοχή ήταν μέρος της Σουηδίας, όταν εκχωρήθηκε στην Τσαρική εξουσία έως το 1917.
Το 1921 τα Αland κέρδισε ένα μεγάλο βαθμό αυτονομίας και έγινε μια πλήρως αποστρατικοποιημένη ζώνη. Σαν αυτόνομη επαρχία της Φινλανδίας, τα Αland είχαν τη σημαία τους από το 1954 και τα γραμματόσημά τους από το 1984. Η επαρχία καμαρώνει για τουλάχιστον δέκα έξι δήμους, αλλά το Mariehamn, η πρωτεύουσα, είναι η μόνη πόλη. Οι 25.000 κάτοικοι μιλούν σχεδόν όλοι σουηδικά.

Το Mariehamn είναι μια σχετικά νέα πόλη, που ιδρύθηκε το 1861 από τον τσάρο Αλέξανδρο Β'. Συμπεριλαμβανομένων των προαστίων του, το Mariehamn έχει έναν πληθυσμό 11.000 κατοίκων. Με το πέρασμα των αιώνων, η ναυτιλία και η πλοιοκτησία είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για τους νησιώτες. Σήμερα, η ναυτιλία των νησιών Αland και ο τουρισμός είναι ανάμεσα στους πιο αναπτυσσόμενους στην Ευρώπη αναλογικά προς τον πληθυσμό τους. Πληθυσμός 25.000 κάτοικοι.
Τα νησιά Αland διαφέρουν σημαντικά από τη Φιλανδική ηπειρωτική χώρα τόσο στο τοπίο, όσο και στον πολιτισμό και τις λαϊκές παραδόσεις. Ανάμεσα στα μνημεία του παρελθόντος ξεχωρίζουν οι παλαιότερες εκκλησίες της Φινλανδίας, οι οποίες χρονολογούνται πίσω στα 1100.
Οι κάτοικοι των νησιών Αland είναι περήφανοι για την αρχαία ναυτική τους κληρονομιά. Τα Αland, με πάνω από 6.500 νησιά και βραχονησίδες έχουν χαρακτηρισθεί μια γέφυρα που συνδέει τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Αερολιμένας: Mariehamn (MHQ), 5 χλμ από την πόλη Mariehamn.

Πληροφορίεςτουριστών:

Aland Tourist Information Office, Storagatan 8, 22100 Mariehamn, τηλ. +358-(0)18-24000, telefax 24265, ανοικτά 18 Ιουν-17 Αυγ καθημερινά 9-18, 1 Ιουν-17 Ιουν και 18 Αυγ-31 Αυγ Δευτ-Παρ 9-17, Σαβ-Κυρ 9-16. 1 Σεπτ-31 Μάη Δευτ-Παρ 9-16.
www.goaland.net

Καθημερινές συνδέσεις με τα πορθμεία από το Τurku, το Ελσίνκι, τη Στοκχόλμη, το Kapellskar το Grisslehamn. Η European Executive Express και Finnair πετούν καθημερινά από το Ελσίνκι, το Τurku και τη Στοκχόλμη.
www.vikingline.fi

Πράγματα για να κάνετε και να δείτε
Η Φινλανδία παρέχει μια πολυμορφία δραστηριοτήτων φυσιολατρικών, περιπέτειας και πολιτισμού. Η φήμη της Φινλανδίας ως προορισμός χειμερινών διακοπών έχει αυξηθεί σημαντικά.
Οι κύριες δραστηριότητες είναι ανώμαλο και αλπικό σκι, snowboarding, snowmobile, σαφάρι και χρήση ελκήθρων που σύρονται από σκυλιά husky. Χιλιάδες είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια ενός χρόνου.travelstories.gr

Comments