Τρόποι για γρήγορο ίντερνετ

5 τρόποι για γρήγορο ίντερνετ
Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε μάθει πως να καθαρίσουμε τον υπολογιστή μας, για να λειτουργεί καλύτερα και ταχύτερα.
Όμως, γρήγορος υπολογιστής χωρίς γρήγορο ίντερνετ, είναι σαν γρήγορο αυτοκίνητο χωρίς βενζίνη.

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε 5 τρόπους για γρήγορο Ίντερνετ.
Οι λόγοι που μπορεί ο υπολογιστής σου να είναι αργός στο ίντερνετ είναι αμέτρητοι.
Ωστόσο, αν βγάλουμε από τη μέση τα κολλήματα που μπορεί να έχει ο υπολογιστής σου (κάτι που θα έπρεπε ήδη να αποτελεί παρελθον, και αν όχι διάβασε το άρθρο Καθαρισμός του Υπολογιστή με το CCleaner) τότε μας μένουν λίγα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε.

Για αρχή, και πριν δούμε έναν-εναν τους τρόπους για γρήγορο ίντερνετ, ας βγάλουμε από τη μέση τον ελέφαντα στο δωμάτιο, ελέγχοντας την ταχύτητα ίντερνετ που φτάνει στον υπολογιστή σου.

Κάνε λοιπόν, ένα SpeedTest στην αρχική μας σελίδα. Το ελάχιστο που θα πρέπει να βλέπεις στη μέτρηση που θα κάνεις για να έχεις μία ομαλή ιντερνετική εμπειρία, είναι 4-5 Mbps.
Αυτό για να κατεβάζεις αρχεία με αξιοπρεπή ταχύτατα, να είσαι στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά να και να βλέπεις βίντεο σε Full HD.

Τώρα που ξέρουμε την ταχύτητα, πάμε να τη βελτιώσουμε ή και να τη φτιάξουμε αν είναι σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.

1. Μείωση της απόστασης από το Router
Το router σου λειτουργεί σαν ραδιόφωνο, όταν είσαι συνδεδεμένος σε αυτό μέσω WiFi. Όσο πιο κοντά βρίσκεσαι στην κεραία του router σου, τόσο πιο σταθερό και με λιγότερες απώλειες, θα είναι το σήμα σου.
Οπότε πήγαινε όσο πιο κοντά στο Router μπορείς ή φέρε αυτό κοντά στον υπολογιστή σου.

Αν δεν μπορείς να μειώσεις την απόσταση, δοκίμασε να έχουν τουλάχιστον οπτική επαφή το router με τον υπολογιστή σου. Ακόμα και μια πόρτα αν είναι ενδιάμεσα καλύτερα να είναι ανοιχτή.

Αν πάλι είσαι συνδεδεμένος μέσω Ethernet, τότε το καλώδιο ΔΕΝ πρέπει να είναι πιο μακρύ από όσο χρειάζεσαι. Αν χρειάζεσαι ένα πιο κοντό, μπορείς να βρεις σε καταστήματα με ηλεκτρικά είδη και συνήθως κοστίζουν μόνο λίγα ευρώ.

* Ότι ισχύει με το καλώδιο του Ethernet, ισχύει και με το καλώδιο του τηλεφώνου που συνδέεται στο Router. Όσο πιο κοντό το καλώδιο, τόσο το καλύτερο.speedtest.gr

2. Αποσύνδεση περιττών συσκευών από το Router
Αν μέσω Wi-Fi ή ακόμα και Ethernet, υπάρχουν άλλες συσκευές συνδεδεμένες, τότε η ταχύτητα του ίντερνετ θα πρέπει να μοιραστεί και σε αυτές. Αποσύνδεσε όποιες συσκευές δε χρειάζεσαι (Κινητά,Tablet,Τηλεοράσεις) και ξεφορτώσου συσκευές που μπορεί να έχουν τον κωδικό του Wi-Fi σου (όπως π.χ γείτονες και άλλοι) αλλάζοντας τον κωδικό Wi-Fi.

3.Αλλαγή από Wi-fi σε Ethernet, χρήση homeplug ή Wi-Fi extender
Εαν το σημα απο το Wi-fi σου δεν ειναι δυνατό, κάνε μετάβαση σε Ethernet ή αγόρασε ενα ζευγαρι homeplug, ή ένα Wi-Fi extender. Είναι ένας από τους πιο εύκολους και αποδοτικούς τρόπους για γρήγοροτερο Ίντερνετ.

4. Ψύξη και κυκλοφορία αέρα γύρω από το Router
Η καλή κυκλοφορία του αέρα για την αποτροπή της υπερθέρμανσης του router, είναι επίσης από τους βασικούς τρόπους για γρήγορο Ίντερνετ.
Είναι εύκολο να ξεχαστεί δίπλα σε θερμές εστίες όπως καλοριφέρ και σόμπες ή και δίπλα από παράθυρα και κάτω από τον ήλιο. Βάλε το Router σου σε ανοιχτό σημείο μακριά από από τη ζέστη και τον ήλιο.

5. Αναβάθμισή υλικολογισμικού (firmware) του router
Ελέγξε την επίσημη σελίδα του κατασκευαστή για διαθέσιμες αναβαθμίσεις υλικολογισμικού. Εαν υπάρχουν, διαβάσε το change-log για να μάθεις τι βελτιωσεις προσφερει το νεο υλικολογισμικο. Επειτα ανέτρεξε στις οδηγιες χρησης και εφάρμοσε την αναβαθμιση στη συσκευη σου.

Συμπέρασμα:
Όπως προείπαμε στην αρχή, οι λόγοι που μπορεί να φταίνε όταν έχουμε αργή σύνδεση στο ίντερνετ, μπορεί είναι πολλοί. Όμως, συνήθως περιτριγυρίζονται γύρω από τα πράγματα που είπαμε και αν ακολουθήσεις αυτούς τους τρόπους για γρήγορο Ίντερνετ, θα έχεις καλύτερη απόδοση.

Αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείς να έχεις πρόβλημα με την ταχύτητα του ίντερνετ και η μέτρηση του Speedtest εξακολουθεί να είναι μικρή, τότε το πιθανότερο είναι να μη λαμβάνεις γρήγορο ίντερνετ από τον πάροχό σου.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να επικοινωνήσεις μαζί τους. Έργα στην περιοχή, καιρικές συνθήκες, βλάβες στο δίκτυο, είναι προβλήματα που μόνο ο πάροχος μπορεί να σε ενημερώσει ή να διορθώσει.

Comments