Σαουδική Αραβία: Νόμοι και περιορισμοί

Η Σαουδική Αραβία ασκεί σε πολλούς από εμάς μια γοητεία, την γοητεία του μυστηριώδους, του αγνώστου και του εξωτικού. Η ζωή εκεί διαφέρει πολύ από τη δική μας και ειδικά για τις γυναίκες. Υπάρχουν πράγματα που παίρνουμε για
δεδομένα και δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι κάπου άλλου είναι απλώς απαγορευμένα. Το σινεμά, το ποτό, το ανέμελο ντύσιμο, τα Χριστούγεννα και ο Άγιος Βαλεντίνος είναι απαγορευμένα και άγνωστα για τις γυναίκες αλλά και τους άντρες. Ανακαλύψτε την Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Η χώρα
Η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα της Μέσης Ανατολής η οποία συνορεύει με το Ομάν, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, την Υεμένη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ίδρυση του κράτους
Η Σαουδική Αραβία ιδρύθηκε από τον Ίμπν Σαούντ στις 23 Σεπτεμβρίου του 1923 και εξακολουθεί να διοικείται από τους απογόνους του.

Η σημαία
Η φράση που αναγράφεται στη σημαία της χώρας λέει: "Ο Αλλάχ είναι ο μοναδικός Θεός και ο Μωάμεθ ο προφήτης του".

Η πολιτική
Η χώρα έχει απόλυτη μοναρχία και κυβερνάται από τον βασιλιά Σαλμάν μπεν Αμπντελαζίζ Αλ Σαούντ από το 2015. Δεν υφίσταται κοινοβούλιο.

Η έρημος
Το 95% της επικράτειας της χώρας αποτελείται από έρημο και δεν έχει ούτε ποτάμια ούτε βρέχεται από τη θάλασσα.

Οι νόμοι
Δεν υφίσταται σύνταγμα. Η χώρα κυβερνάται βάσει της Σαρίας η οποία σύμφωνα με το Ισλάμ είναι ο νόμος του Θεού. Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί το ισλαμικό ημερολόγιο το οποίο διαφέρει πολύ από το γρηγοριανό.

Η μητρόπολη
Παρόλο που η Μέκκα είναι η πιο δημοφιλής πόλη για τους τουρίστες, η πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας είναι το Ριάντ.

Πετρέλαιο
Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο. Τα πετρέλαια συμβάλλουν κατά ποσοστό 75% στην οικονομία της χώρας.

Θρησκεία
Η χώρα ονομάζεται "η γη των δύο ιερών τεμένων" και αναφέρεται στη Μέκκα και στη Μεδίνα.

Απαγορεύσεις
Υπάρχουν αυστηρότατοι νόμοι που επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Παραδείγματος χάρη μέχρι πρότινος οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα να οδηγούν.

Τα Χριστούγεννα
Τα Χριστούγεννα φυσικά δεν γιορτάζονται καθώς δεν περιλαμβάνονται στο ισλαμικό ημερολόγιο.

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου
Ούτε η γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου γιορτάζεται στη χώρα. Το κόκκινο χρώμα και κάθε αντικείμενο που συνδέεται με τον έρωτα είναι απαγορευμένο στα καταστήματα.

Η διατροφή
Το χοιρινό επίσης απαγορεύεται.

Το αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ απαγορεύεται. Εάν σας συλλάβουν να καταναλώνετε αλκοόλ σε δημόσιο χώρο θα τιμωρηθείτε αυστηρότατα. Ξεχάστε τις μπύρες και τα σουβλάκια παρακολουθώντας αγώνα.

Το μεγαλύτερο ρολόι του κόσμου
Το μεγαλύτερο ρολόι του κόσμου βρίσκεται στον πύργο Αμπράζ Αλ Μπέιτ, έναν ουρανοξύστη ύψους 601 μέτρων.

Οι παιδικές κούκλες
Η Barbie απαγορεύτηκε το 2003 επειδή θεωρείται άσεμνη και αντίθετη στους ισλαμικούς νόμους. Αντ' αυτής υπάρχει η Fulla η οποία φοράει μαντήλα.

Η εκπαίδευση
Οι φυλετικές διακρίσεις υπάρχουν και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Μετά τα 12 τους χρόνια, τα αγόρια και τα κορίτσια φοιτούν σε διαφορετικά σχολεία.

Πολιτισμός
Το να βάζεις το ένα πόδι επάνω στο άλλο ή να δείχνεις τη σόλα των παπουτσιών σου θεωρείται αγένεια και τιμωρείται.

Η θρησκεία
Η εισαγωγή θρησκευτικών αντικειμένων που δεν συνδέονται με το Ισλάμ συνιστά αδίκημα.

Η τιμωρία
Οι τιμωρίες στη χώρα είναι πολύ αυστηρές και αμείλικτες. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που τα ποσοστά εγκληματικότητας στην Σαουδική Αραβία είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Το Ραμαζάνι
Το Ραμαζάνι γιορτάζεται τον ένατο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου. Κατά την περίοδο αυτή οι μουσουλμάνοι νηστεύουν μέχρι την δύση του ηλίου.

Το Ραμαζάνι
Για το λόγο αυτό οι μη μουσουλμάνοι που επισκέπτονται τη χώρα αποφεύγουν να τρώνε σε δημόσιο χώρο πριν να δύσει ο ήλιος. Εάν το τολμήσουν κινδυνεύουν να συλληφθούν και να τιμωρηθούν.

Τα ρούχα των γυναικών
Οι γυναίκες φορούν την παραδοσιακή αμπάγια, ένα ρούχο που καλύπτει όλο το σώμα. Οι μη μουσουλμάνες το φορούν επίσης από σεβασμό στις παραδόσεις της χώρας.

Τα ρούχα των αντρών
Οι άνδρες φορούν το λεγόμενο τομπ, έναν μακρύ χιτώνα και στο κεφάλι ένα μαντίλι (μιντίλ) το οποίο δένουν με το ακάλ. 

Τα καταστήματα
Τα καταστήματα και τα εστιατόρια κλείνουν σε γενικές γραμμές επί μισή ώρα πέντε φορές την ημέρα για προσευχή.

Οι περιορισμοί
Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να μιλούν σε άνδρες πέρα από τον άντρα τους, τον γιο τους ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας. Η μπούργκα είναι ένας τρόπος για να "προστατεύεται" η γυναίκα.

Τα σινεμά
Οι γυναίκες απαγορεύεται να μπουν στον κινηματογράφο. Σύμφωνα με το νόμο, τα σκοτεινά αυτά μέρη ευνοούν τις ανήθικες συμπεριφορές ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες.

Τα νεκροταφεία
Οι γυναίκες επίσης δεν έχουν δικαίωμα να επισκέπτονται τα νεκροταφεία επειδή είναι πολύ ευσυγκίνητες. Οι κάτοικοι εδώ πιστεύουν ότι οι νεκροί ακούν τα δάκρυα και τα μοιρολόγια τους.

Οι ουρανοξύστες
Οι Σαουδάραβες θέλουν να κατασκευάσουν το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Θα ονομάζεται Μπουργκ Αλ-Μαμλάκα και θα έχει ύψος τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο.

Οι καμήλες
Οι καμήλες χρησιμοποιούνται είτε για μεταφορικό μέσο είτε για συντροφιά.


Comments