Ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν τη χρονιά που γεννήθηκες στην Ελλάδα και εξωτερικό

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 2005
Ο Τυφώνας Κατρίνα ήταν από τα θλιβερότερα γεγονότα που σημάδεψαν τις ΗΠΑ και σόκαραν τον κόσμο, προκαλώντας ζημιές 100 δισ. δολ.



Στην Ελλάδα από την άλλη, η χρονιά που γεννήθηκες, έφερε θριάμβους με την Εθνική μας ομάδα μπάσκετ να κατακτά στο Βελιγράδι το χρυσό μετάλλιο του Eurobasket.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 2004
Σεισμός μεγέθους 9,1 στις ακτές της Ινδονησίας προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό πλήττοντας την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Σρι Λάνκα και την Ινδία στις 26 Δεκεμβρίου στοιχίζοντας τη ζωή σε 220.000 ανθρώπους.

Στην Ελλάδα, έπειτα από 108 χρόνια οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες επιστρέφουν στην χώρα που τους γέννησε. 202 χώρες από όλον τον κόσμο σε σύνολο 11.099 αθλητών. Η Ελλάδα κατακτά 16 μετάλλια (6 χρυσά, 6 αργυρά, 4 χάλκινα). Παράλληλα η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου κερδίζει την διοργανώτρια ομάδα της Πορτογαλίας με 1-0 και ανακηρύσσεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 2003
Αν γεννήθηκες αυτή τη χρονιά, πρέπει να ξέρεις ότι μετά από μήνες αναφορών σχετικά με το Ιράκ και τα πυρηνικά του όπλα. οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές τους δυνάμεις επιτίθενται στην Βαγδάτη τον Μάρτιο. Ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσείν συλλαμβάνεται τον Δεκέμβριο.

Η Ελλάδα συγκλονίζεται από τον τραγικό θάνατο 21 μαθητών στο ύψος των Τεμπών καθώς επέστρεφαν από την 3ήμερη εκδρομή, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε για το Μακροχώρι της Ημαθίας συγκρούστηκε σφοδρά με νταλίκα που μετέφερε νοβοπάν στο 388ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Tι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 2002
Στην Αγγλία πεθαίνει η βασιλομήτωρ στα 101 της χρόνια στον ύπνο της, μια από τις μακροβιότερες βασίλισσες της χώρας.
Στην Ελλάδα, τη χρονιά που γεννήθηκες, ήρθε το ευρώ.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 2001
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ σημάδεψαν όλο τον κόσμο και στοίχισαν τη ζωή σε 3000 άτομα.

Η Ελλάδα γίνεται μέλος της Ευρωζώνης και ξεκινά να λειτουργεί το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 2000
To 2000 στην Ευρώπη σημαδεύεται από το μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα του Κονκόρντ της Air France το οποίο αμέσως μετά την απογείωση από το Παρίσι κατέπεσε φλεγόμενο παρασύροντας στο θάνατο τους 109 επιβάτες καθώς και 4 κατοίκους στο σημείο της πτώσης.

Στην Ελλάδα, έχουμε άλλο ένα τραγικό γεγονός όταν το επιβατηγό πλοίο Εξπρές Σάμινα βυθίζεται λίγο πριν το λιμάνι της Πάρου με αποτέλεσμα να έχουμε 80 νεκρούς επιβάτες.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1999
Το 1999 η Πορτογαλία παραδίδει το Μακάο στην Κίνα, στις ΗΠΑ έχουμε το μεγάλο σκάνδαλο του Κλίντον με την Μόνικα Λεβίνσκι και το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ επιτίθεται σε κυρίαρχο κράτος.

Στην Ελλάδα, άλλο ένα τραγικό συμβάν συγκλονίζει τη χώρα με τον σεισμό 5,9 Ρίχτερ στην Αθήνα. Το εργοστάσιο της εταιρείας Ρικομέξ καταρρέει, με 39 νεκρούς εργαζόμενους.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1998
Στον κόσμο ξεκινά ο Δεύτερος Πόλεμος του Κονγκό (γνωστός και ως «Μεγάλος Πόλεμος της Αφρικής»), με 9 Αφρικανικά κράτη και περίπου 20 στρατιωτικές ομάδες να συγκρούονται μεταξύ τους και ιδρύεται η Google από τον Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν.

Στην Ελλάδα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου ανακοίνωσε την υποτίμηση της δραχμής κατά 14% έναντι των ξένων νομισμάτων.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1997
Όταν γεννήθηκες συνέβη το εξής: Η Βρετανία πενθεί τη χαμένη της πριγκίπισσα Νταιάνα όταν σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό στο Παρίσι μαζί με τον σύντροφό της Ντότι Αλ Φαγιέντ, ενώ στη Σκωτία Βρετανοί επιστήμονες ανακοινώνουν την ύπαρξη της Ντόλι, ενός κλωνοποιημένου ενήλικου προβάτου.

Στην Ελλάδα πάλι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ζητάει την απόσυρση του νόμου περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Συνθήκη Σένγκεν), ο Άκης Πάνου δολοφονεί τον αρραβωνιαστικό της κόρης του και αεροσκάφος τύπου Γιάκοβλεφ της Aerosvit Airlines, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, συντρίβεται στα Πιέρια Όρη.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1996
Τον Ιούλιο του 1996 στη Σκωτία Βρετανοί επιστήμονες ανακοινώνουν την ύπαρξη της Ντόλι, ενός κλωνοποιημένου ενήλικου προβάτου ενώ τερματίζεται επίσημα η πολιορκία του Σαράγεβο.

Στην Ελλάδα πάλι έχουμε τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Επίσης τη χρονιά που γεννήθηκαν συνέβησαν ακόμη τα ακόλουθα: Η 18χρονη Μις Ελλάς Ειρήνη Σκλήβα στέφεται Μις Κόσμος στην πόλη Μπαγκαλόρ της Ινδίας και ο Γιώργος Βυθούλκας παραλαμβάνει στη Σουηδία το Νόμπελ εναλλακτικής ιατρικής.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1995
Κατά τη διάρκεια μιας πολύκροτης δίκης ο πρώην ποδοσφαιριστής O.J. Simpson (φωτ.) αθωώνεται για το θάνατο της πρώην γυναίκας του Nicole Brown Simpson και του φίλου της Ronald Goldman. Δολοφονείται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν.

Στην Ελλάδα ο Δημήτρης Τσοβόλας ιδρύει το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.).

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1994
Εκλέγεται στη Νότια Αφρική ο Νέλσον Μαντέλα και αποτελεί τον πρώτο μαύρο ηγέτη της χώρας.
Ανοίγει επίσης μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας η σήραγγα της Μάγχης, για την ολοκλήρωση της οποίας χρειάστηκαν 15.000 εργάτες για περισσότερα από επτά χρόνια, επιτρέποντας στους επιβάτες να ταξιδέψουν μεταξύ των δύο χωρών σε 35 λεπτά, ενώ ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα 1 Άιρτον Σένα σκοτώνεται σε ατύχημα στο Γκραν Πρι που διεξάγεται στην Ίμολα.

Στην Ελλάδα πεθαίνει ο μεγάλος συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1993
Η Κίνα πραγματοποιεί πυρηνική δοκιμή αγνοώντας την εθελοντική παγκόσμια απαγόρευση. Την ίδια χρονιά στην Ευρώπη έχουμε τη Συμφωνία του Μάαστριχτ.

Στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1992
Ο δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα καταδικάζεται σε 40 χρόνια κάθειρξη από αμερικανικό δικαστήριο. Στη Νότια Αφρική πραγματοποιείται δημοψήφισμα για τον τερματισμό του απαρτχάιντ. Υπέρ του τερματισμού του απαρτχάιντ ψήφισε το 68,73% έναντι του 31,27% που ψήφισε κατά.

Η Ελλάδα υπογράφει τη Συνθήκη του Σένγκεν ενώ τον Νοέμβριο σημειώνεται ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ με επίκεντρο το Γαλαξίδι.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1991
Όταν γεννήθηκες συνέβησαν τα ακόλουθα: Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν το Ιράκ και διώχνουν τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσείν από το Κουβέιτ ενώ ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραιτείται, η ΕΣΣΔ διαλύεται βάζοντας τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Ελλάδα θρηνεί τους 36 Έλληνες τουρίστες που σκοτώνονται στην Κωνσταντινούπολη, καθώς σημειώνεται φωτιά στο τουριστικό λεωφορείο που τους μεταφέρει.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1990
Μετά από 27 χρόνια βγαίνει από τη φυλακή ο ακτιβιστής Νέλσον Μαντέλα ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ χάνει την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος μετά από 11 χρόνια.

Στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας ενώ ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στη χώρα μας.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1989
Στην Κίνα έχουμε το μακελειό της πλατείας Τιάνανμεν όπου χάνουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι. Στη Γερμανία πέφτει το τείχος του Βερολίνου και το τάνκερ της Exxon Valdez προσκρούει σε ύφαλο στην Αλάσκα και 11 εκατομμύρια γαλόνια πετρέλαιο χύνονται στη θάλασσα.

Τη χρονιά που γεννήθηκες στην Ελλάδα ξεκινά τις εκπομπές του το Mega Channel, ο πρώτος ελληνικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας και τον Δεκέμβριο Βγαίνει στον αέρα και το δεύτερο κατά σειρά πανελλαδικής εμβέλειας μη κρατικό κανάλι, ο ANT1.

Αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας συντρίβεται στη Σάμο.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1988
Εκρηκτικός μηχανισμός εκρήγνυται στην πτήση 103 της Pan-Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας σκοτώνοντας 259 επιβάτες και πλήρωμα αλλά και 11 άτομα στο έδαφος. Ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ λαμβάνει τέλος με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

Στην Ελλάδα ξεσπά το σκάνδαλο Κοσκωτά, όταν ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου καταγγέλλει τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Γιώργο Κοσκωτά για παράνομες συναλλαγές με την τράπεζα Μέριλ Λιντς.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1987
Ο δείκτης Dow Jones έπεσε 22,6 % στις 19 Οκτωβρίου όπου οι αγορές σε όλο τον κόσμο έπεσαν κατακόρυφα. Μέχρι το κλείσιμο των αγορών ο Dow είχε πέσει στις 508 μονάδες.

Στην Ελλάδα η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ κατακτά το Ευρωμπάσκετ 1987, νικώντας στον τελικό την Ε.Σ.Σ.Δ. με 103-101 στην παράταση. Το καλοκαίρι ο μεγάλος καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.300 νεκρούς.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1986
To διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ εκρήγνυται ένα λεπτό μετά την εκτόξευση ενώ και οι επτά αστροναύτες βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Στη Ρωσία έχουμε και το ατύχημα στο Τσερνομπίλ (φωτ.) με τεράστιες περιβαλλοντικές συνέπειες σε μια ακτίνα που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της χώρας.

Στην Ελλάδα ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ χτυπά την Καλαμάτα, με απολογισμό 20 νεκρούς και 80 τραυματίες.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1985
Όταν γεννήθηκες ανέβηκε στην εξουσία ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ο οποίος έμελλε να είναι ο τελευταίος γενικός γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης.

Στην Ελλάδα εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η 17 Νοέμβρη δολοφονεί τον εκδότη της Απογευματινής Νικόλαο Μομφεράτο ενώ κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην επέτειο του Πολυτεχνείου πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού ο μαθητής Μιχάλης Καλτεζάς.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1984
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Μπλε Αστέρι, ο ινδικός στρατός εισέβαλλε στον Χρυσό Ναό στο Άμριτσαρ στον οποίο βρίσκονταν εξτρεμιστές Σιχ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι. Έξι μήνες αργότερα δολοφονείται σε αντίποινα η πρωθυπουργός Ίντιρα Γκάντι από τους Σιχ σωματοφύλακές της.

Στην Ελλάδα πεθαίνει ο μεγάλος δημιουργός Βασίλης Τσιτσάνης, ενώ το ελληνικό θέατρο χάνει τέσσερις μυθικές μορφές: τον Μάνο Κατράκη, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τον Κούλη Στολίγκα και τον Χρόνη Εξαρχάκο. Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου δίνουν την πρωτιά στο ΠΑΣΟΚ.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1983
Στη Βηρυτό του Λιβάνου σκοτώνονται 241 Αμερικανοί στρατιώτες από τη Χεζμπολά σε τρομοκρατική επίθεση. Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί επίθεση αυτοκτονίας στην αμερικανική πρεσβεία όπου βρήκαν τον θάνατο 49 άνθρωποι.

Στην Ελλάδα, αναγνωρίζονται ίσα δικαιώματα στις γυναίκες, ύστερα από αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1982
Δυνάμεις της Αργεντινής αποβιβάζονται στα Φόκλαντς, νησί της Νότιας Γεωργίας, επισπεύδοντας τον πόλεμο με το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ πραγματοποιείται απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν.

Στην Ελλάδα η ακοντίστρια Σοφία Σακοράφα καταρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ με βολή στα 74.20 εκ. και καταργείται το κούρεμα με την ψιλή στον στρατό.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1981
Μετά από 444 ημέρες ομηρίας, απελευθερώνονται οι εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία στη Τεχεράνη. Τη χρονιά αυτή πραγματοποιήθηκε και ο γάμος ου Καρόλου με την Νταιάνα.

Στην Ελλάδα  όταν γεννήθηκες συνέβησαν τα εξής: Έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, προδρόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες συγκλονίστηκαν από την είδηση ότι 21 οπαδοί του Ολυμπιακού ποδοποατήθηκαν μέχρι θανάτου στο στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ του Ολυμπιακού και της Α.Ε.Κ.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1980
Πραγματοποιούνται οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στη Ζιμπάμπουε πριν την απόσυρση των Βρετανών αποικιοκρατών. Ο Ρόμπερτ Μουκάμπε ορκίζεται πρωθυπουργός και αναγνωρίζεται διεθνώς.

Στην Ελλάδα δύο ιστορικά πολυκαταστήματα της Αθήνας, το «Μινιόν» και ο «Κατράντζος», τυλίγονται στις φλόγες και καταστρέφονται. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση Οκτώβρης 80 και τους επόμενους μήνες σημειώθηκαν νέες εμπρηστικές επιθέσεις στα πολυκαταστήματα «Κλαουδάτος», «Ατενέ», «Δραγώνας» και «Λαμπρόπουλος».

Ο Νίκος Αναστόπουλος πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της Εθνικής στην πρώτη της παρουσία σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με την ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια να χάνει από Ολλανδούς και Τσεχοσλοβάκους και να έρχεται ισόπαλη με τη Δυτική Γερμανία.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1979
Η αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος Μάργκαρετ Θάτσερ ορκίζεται πρωθυπουργός κερδίζοντας τις εκλογές με ποσοστό 43,9%.

Η Ελλάδα αισθάνεται υπερήφανη καθώς η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνει ότι το Νόμπελ Λογοτεχνίας θα απονεμηθεί στον Οδυσσέα Ελύτη.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1978
Γεννιέται στην Αγγλία το πρώτο παιδί του σωλήνα, η Louise Brown. Οι γονείς της προσπαθούσαν επί εννέα χρόνια μέχρι να καταφύγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Η Ελλάδα σοκάρεται από σεισμό 6,5 Ρίχτερ που χτυπά τη Θεσσαλονίκη, με απολογισμό 49 νεκρούς. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο Ζάππειο Μέγαρο τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1977
Τη χρονιά που γεννήθηκες ο κόσμος χτυπούσε στους ρυθμούς της επιτυχημένης σειράς “Star Wars.” Επίσης, το 1977 σημειώθηκε το τελευταίο περιστατικό ευλογιάς από φυσικά αίτια εξαλείφοντας ουσιαστικά την ασθένεια αυτή.

Στην Ελλάδα οι λιμενικές αρχές εντοπίζουν και κατάσχουν 11 τόνους χασίς από το υπό κυπριακή σημαία Μ/S Γκλόρια στον Ισθμό της Κορίνθου. Η υπόθεση εμπνέει τον Βασίλη Τσιτσάνη να γράψει το τραγούδι «Το βαπόρι απ' την Περσία», ενώ ο Έλληνας αρχαιολόγος και καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας στη Βεργίνα.

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1976
Η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνιση του έμπολα στο χωριό Γιαμπούκου, κοντά στον ποταμό Έμπολα στο Κονγκό. Η προέλευση του ιού ήταν άγνωστη και εντοπίστηκε από τον Βέλγο επιστήμονα Peter Piot, ο οποίος συνεισέφερε και στον περιορισμό του.  Σε άλλο μέρος του πλανήτη, όταν γεννήθηκες συνέβη το εξής: Ένα 14χρονο κορίτσι από τη Ρουμανία σαρώνει τα χρυσά μετάλλια και τα «δεκάρια» στην ενόργανη γυμναστική κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ. Το όνομά της, Νάντια Κομανέτσι…

Στην Ελλάδα σκοτώνεται την Πρωτομαγιά σε «ύποπτο» τροχαίο δυστύχημα ο Αλέκος Παναγούλης, ξυπνώντας μνήμες από τη δολοφονία Λαμπράκη και τον Ιούλιο Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πάλι επί ποδός πολέμου μετά την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το τουρκικό σκάφος γεωλογικών ερευνών «Σισμίκ 1».

Τι συνέβη τη χρονιά που γεννήθηκες: 1975
Δύο μήνες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, το Νότιο Βιετνάμ έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Βόρειου Βιετνάμ. Ο πρόεδρος παραιταίται και η κυβέρνηση παραδίδεται άνευ όρων.

Στην Ελλάδα διεξάγεται η δίκη των πρωταιτίων της Χούντας από το πενταμελές εφετείο Αθηνών στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και λήγει η δίκη του Πολυτεχνείου. Καταδικάζονται σε ισόβια οι Δημήτριος Ιωαννίδης, Σταύρος Βαρνάβας και Νικόλαος Ντερτιλής.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1974
Ο Αμερικανός πρόεδρος Νίξον παραιτείται μετά το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ.

Η Ελλάδα σείεται με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη Νέα Δημοκρατία.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1973
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποιεί την άμβλωση και παραχωρεί στις γυναίκες το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αυτή θέτοντας παράλληλα όρους τους οποίους ελέγει το κράτος.

Στην Ελλάδα ο Γεώργιος Παπαδόπουλος διορίζει τον Σπύρο Μαρκεζίνη ως πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αρχίζει η εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, η οποία καταλήγει σε αιματοχυσία. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της χούντας των συνταγματαρχών, ανατρέπεται μετά από πραξικόπημα.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1972
Όταν γεννήθηκες συνέβησαν τα ακόλουθα: Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μόναχο, η τρομοκρατική ομάδα Μαύρος Σεπτέμβρης σκότωσε Ισραηλινούς αθλητές και προπονητές που κρατούσε ομήρους. Τον Δεκέμβριο εκτοξεύεται ο Απόλλων 17, η τελευταία αποστολή του προγράμματος Απόλλων στη Σελήνη.

Στην Ελλάδα ένας σεισμός 6,3 Ρίχτερ πλήττει την Κεφαλονιά.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1971
Δημιουργούνται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στις ΗΠΑ ξεσπά το σκάνδαλο των Φακέλλων του Πενταγώνου σχετικά με την παραπλάνηση των πολιτών για τον πόλεμο στο Βιετνάμ. Παράλληλα, τη χρονιά που γεννήθηκες, εκτοξεύτηκε το διαστημόπλοιο Απόλλων 14.

Στην Ελλάδα όταν γεννήθηκες συνεχίστηκε από το καθεστώς το κυνήγι των μακρυμάλληδων, καθώς στο αστυνομικό τμήμα Περιστερίου κουρεύονται αυτή την ημέρα 40 νέοι που συλλαμβάνονται επειδή έχουν μακριά μαλλιά. Η χώρα μας διαγράφεται από την Ευρωπαϊκή Βουλή της ΕΟΚ.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1970
Η Συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων τίθεται σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από 43 κράτη, ενώ τον Ιούνιο εκτοξεύεται στο Διάστημα το διαστημόπλοιο Σογιούζ 9. Πεθαίνει στο Κάιρο από έμφραγμα του μυοκαρδίου ο πρόεδρος της Αιγύπτου Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Τον διαδέχεται ο Ανουάρ Σαντάτ.

Στην Ελλάδα ενώπιον δεκάδων κατοίκων του Μολύβου της Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εμβολίζει και βυθίζει ελληνικό αλιευτικό το οποίο έπλεε λίγα μίλια από τις ακτές της Λέσβου εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και αρνήθηκε να την ακολουθήσει, ενώ στη συνέχεια οδηγεί άλλο προς τα τουρκικά παράλια.

Αποφασίζεται η εκτόπιση στα Κύθηρα, τη Σαμοθράκη και τη Μακρακώμη 32 πρώην αξιωματικών και ιδιωτών, που κρατούνται χωρίς ένταλμα σύλληψης σε ξενοδοχεία της Βαρυπόμπης και της Δροσιάς
Ανακοινώνεται ότι εξετάζεται η προσθήκη φθορίου στο νερό της Λίμνης του Μαραθώνα ώστε να βελτιωθεί η στοματική υγιεινή των Αθηναίων.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1969
Ο αστροναύτης Νηλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά στη Σελήνη, ενώ πραγματοποιείται στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης το Φεστιβάλ Γούντστοκ, με μερικούς από τους κορυφαίους ροκ μουσικούς της εποχής.

Στην Ελλάδα ο αρχηγός ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Οδυσσέας Αγγελής, αναλαμβάνει υπουργός Άμυνας, θέση την οποία διατηρούσε ο ίδιος ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, ενώ η τηλεόραση του Ε.Ι.Ρ. συνδέεται μέσω ιταλικού δορυφόρου με το διαστημόπλοιο Απόλλων 10 και μεταδίδει την πρώτη ζωντανή εκπομπή από το Διάστημα.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1968
O Αμερικανός ηγέτης Martin Luther King, δολοφονήθηκε στο μπαλκόνι του δωματίου του στο μοτέλ Lorraine στο Μέμφις. Το ανεπανάληπτο ανθρωποκυνηγητό που πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί ο δολοφόνος, οδήγησε στον κατάδικο που είχε αποδράσει, τον James Earl Ray, ο οποίος συνελήφθη ενώ επιχειρούσε να το σκάσει στη Ζιμπάμπουε.

Ο Αμερικανός υποψήφιος πρόεδρος Ρόμπερτ Κένεντι πυροβολείται σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες από τον Παλαιστίνιο Σιρχάν Σιρχάν. Ο Κένεντι πεθαίνει την επόμενη μέρα.

Στην Ελλάδα ο Αλέξανδρος Παναγούλης αποπειράται να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο στη Βάρκιζα Αττικής ο οποίος καταδικάζεται δις εις θάνατον από το Έκτακτο Στρατοδικείο της Αθήνας. Σε ισόβια καταδικάζεται ο Λευτέρης Βερυβάκης και σε ποινές κάθειρξης δυόμισι μέχρι 24 ετών άλλοι 8 κατηγορούμενοι.

Πραγματοποιείται το δημοψήφισμα-παρωδία της χούντας για το σχέδιο Συντάγματος.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1967
Ο Τσε Γκεβάρα εκτελείται από Βολιβιανές δυνάμεις με την στήριξη των Αμερικανών. Θεωρούμενος ήρωας του αντι-ιμπεριαλισμού, θάφτηκε σε ανώνυμο τάφο ο οποίος εντοπίστηκε το 1997.

Το Ισραήλ καταλαμβάνει τη Λωρίδα της Γάζας καθώς και άλλα τμήματα της Συρίας και του Λιβάνου μετά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος ηγείται πραξικοπήματος, εγκαθιδρύοντας στρατιωτικό καθεστώς που θα διαρκέσει επτά χρόνια.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1966
Ο Μάο ΤσεΤουνγκ, ο κομμουνιστής ηγέτης της Κίνας ξεκινά την Πολιτιστική Επανάσταση προκειμένου να ανακτήσει την εξουσία. Πρόκειται για μία από τις πλέον αιματοβαμμένες περιόδους της χώρας κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Κάθε σημάδι δυτικών και καπιταλιστικών επιρροών καταστράφηκαν.

Στην Ελλάδα ψηφίζεται το νομοσχέδιο περί αποφυλάκισης των εγκλείστων κομμουνιστών, εν μέσω αντεγκλήσεων της Ένωσης Κέντρου και της ΕΡΕ για την πατρότητά του. Στους 93 ευεργετούμενους περιλαμβάνονται οι Χαρίλαος Φλωράκης, Κώστας Λουλές, Στ. Παπαγιάννης, Αύρα Παρτσαλίδη και η σύζυγος του Νίκου Ζαχαριάδη, Ρούλα Κουκούλου.

Οι Τούρκοι εντείνουν τους διωγμούς εις βάρος των Ελλήνων στην Τουρκία και η Ελλάδα απειλεί να απελάσει ισάριθμους με τους Έλληνες Τούρκους υπηκόους.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1965
Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να επέμβουν στο Βιετνάμ και τα πρώτα στρατεύματα φθάνουν στο Νότι Βιετνάμ τον Μάρτιο. Μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν μεταβεί στη χώρα περισσότεροι από 2000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Στην Ελλάδα ποινή παύσης τριών μηνών επιβάλλει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Μπακόπουλος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια για απόπειρα επηρεασμού των ανακρίσεων για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Επίσης, όταν γεννήθηκε συνέβη και το εξής: Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύτηκαν στους Δελφούς.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1964
Ο Νέλσον Μαντέλα καταδικάζεται σε ισόβια και μεταφέρεται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στο Κέιπ Τάουν, γεγονός που ξεσηκώνει τον κόσμο σε διάφορες κόσμες στον κόσμο.

Στην Ελλάδα πεθαίνει ο βασιλιάς Παύλος και τον διαδέχεται ο Κωνσταντίνος Β'.

Δολοφονική έκρηξη στο Γοργοπόταμο με 13 νεκρούς και 51 τραυματίες από έκρηξη νάρκης στον εορτασμό της 22ης επετείου της ανατίναξης της γέφυρας.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1963
Δολοφονείται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι στο Ντάλας. Ο Τζόνσον ορκίζεται την ίδια ημέρ 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τίθεται σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή Μόσχας-Ουάσινγκτον μεταξύ των ηγετών των Η.Π.Α. και της Σοβιετικής Ένωσης.

Στην Ελλάδα έχουμε τη δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη κατά του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη από τους παρακρατικούς Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη. Ο βουλευτής πεθαίνει στις 27 Μαΐου.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποχωρεί από την ηγεσία της Ε.Ρ.Ε. και αναχωρεί κρυφά για το Παρίσι. Διάδοχό του ορίζει τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

Απονέμεται στο Γιώργο Σεφέρη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1962
Κρίση των πυραύλων της Κούβας: ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ανακοινώνει ότι αμερικανικά αναγνωριστικά αεροπλάνα ανακάλυψαν σοβιετικά πυρηνικά όπλα στην Κούβα και διατάζει ναυτικό αποκλεισμό του κομμουνιστικού κράτους.

Στην Ελλάδα με την ευκαιρία των γενεθλίων του, ο βασιλιάς Παύλος απονέμει χάρη στο Μανώλη Γλέζο. Έχουμε τα εγκαίνια της Αθηνών-Κορίνθου.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1961
Ο στρατός της Ανατολικής Γερμανίας ξεκινά να χτίζει το τείχος το οποίο αποκλείει την Ανατολική Γερμανία. Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που ταξιδεύει στο διάστημα και εκτελεί την πρώτη επανδρωμένη τροχιακή πτήση, με το Βοστόκ 1.

Στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον Καναδά. Υπογράφεται η Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας-ΕΟΚ.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1960
Κατάρριψη του U2 από τους Σοβιετικούς. Ο Φράνσις Γκάρι Πάουερς, πετώντας με κατασκοπευτικό αεροπλάνο πάνω από τη Σοβιετική Ένωση, καταρρίπτεται πυροδοτώντας διπλωματική κρίση. Ενώ η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το διαστημικό σκάφος Σπούτνικ 5 με τα σκυλιά Μπέλκα και Στρέλκα, 40 ποντίκια, δύο αρουραίους και διάφορα φυτά.

Στην Ελλάδα εγκαινιάζεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Διάλυση της Βαλκανικής Συμμαχίας του 1954, στην οποία συμμετείχαν η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1959
Ο Τενζίν Γκιάτσο, ο 14ος Δαλάι Λάμα, διαφεύγει από το Θιβέτ στην Ινδία. Ο φυσικός Ρίτσαρντ Φίλλιπς Φάινμαν δίνει μία ομιλία με τίτλο "There's Plenty of Room at the Bottom", η οποία θεωρείται ως η γέννηση της νανοτεχνολογίας.

Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τον ΟΠΑΠ το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ. Διεξάγονται αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα. και αεροσκάφος τύπου Douglas DC-3 της πτήσης 214 της Ολυμπιακής Αεροπορίας συντρίβεται στον Αυλώνα Αττικής σκοτώνοντας και τους 19 επιβαίνοντες.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1958
Η Αίγυπτος και η Συρία ενώνονται και σχηματίζουν την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία ενώ ο Νικίτα Χρουστσόφ γίνεται πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της Σοβιετικής Ένωσης.

Στην Ελλάδα, όταν γεννήθηκες, ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή ο Νόμος 4000/1958 "Περί τεντυμποϊσμού".

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1957
Εκτοξεύεται ο Σπούτνικ 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος που τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Στην Ευρώπη η Ιταλία, η Γαλλία, η Δυτική Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο υπογράφουν τη συνθήκη της Ρώμης, με την οποία ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ., προπομπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Στην Ελλάδα ο Δημήτριος Βακόνδιος επινοεί τον καφέ φραπέ κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ ανακαλύπτεται στη Πύλο ο κυψελοειδής τάφος του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα, βασιλιά της Πύλου, καθώς και πτέρυγα του αρχαίου ανακτόρου ηλικίας 3.000 ετών.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1956
H Aμερικανίδα ηθοποιός Grace Kelly (δεξιά) παντρεύεται τον πρίγκιπα του Μονακό Ρενιέ. Την ίδια χρονιά η Αίγυπτος παίρνει τον έλεγχο της Διώρυγας του Σουέζ. Παράλληλα σοβιετικά στρατεύματα εισέρχονται στη Βουδαπέστη για να τερματίσουν την ουγγρική επανάσταση. Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται, περισσότεροι τραυματίζονται και σχεδόν 250.000 εγκαταλείπουν τη χώρα.

Στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ).

Το Κακουργιοδικείο Λαμίας καταδικάζει το ζεύγος Γεωργίου και Αντιγόνης Βεϊζαδέ σε φυλάκιση 4,5 και 5 ετών αντίστοιχα, διότι βασάνισαν, σιδέρωσαν και κατέκαψαν το κορμί της μικρής Σπυριδούλας Ράπτη.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1955
Η Ρόζα Παρκς ηγείται του μποϋκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερυ των ΗΠΑ. Οκτώ χώρες του κομμουνιστικού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης και της Σοβιετικής Ένωσης, υπογράφουν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθετεί την Ευρωπαϊκή σημαία.

Στην Ελλάδα έχουμε τα Σεπτεμβριανά: Η ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης γίνεται στόχος ενός υποστηριζόμενου από την τουρκική κυβέρνηση πογκρόμ, ενώ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γίνεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1954
Το Ανώτατο Διαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι ο διαχωρισμός των φυλών στα σχολεία είναι σντισυνταγματικός. Ο Νάσερ στην Αίγυπτο προχωρά σε αναίμακτο πραξικόπημα και ανατρέπει την μοναρχία.

Στην Ελλάδα βγαίνει στον αέρα το Τρίτο Πρόγραμμα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1953
Ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν παθαίνει εγκεφαλικό και καταρρέει. Πεθαίνει τέσσερις ημέρες αργότερα. Ο Φράνσις Κρικ και ο Τζέιμς Γουάτσον δημοσιεύουν τη "Μοριακή Δομή των Νουκλεϊκών Οξέων" περιγράφοντας τη δομή διπλού έλικα του DNA.

Στην Ελλάδα η Ελένη Σκούρα γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που εκλέγεται βουλευτής. Ένας σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ καταστρέφει ολοκληρωτικά την Κεφαλονιά και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, στη χειρότερη φυσική καταστροφή στην Ελλάδα εδώ και αιώνες.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1952
Η Ελισάβετ Β' γίνεται βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τον θάνατο του πατέρα της, Γεωργίου ΣΤ' του Ηνωμένου Βασιλείου. Τη στιγμή της διαδοχής, η Ελισάβετ Β' βρισκόταν στην Κένυα. Ο Φουλχένσιο Μπατίστα ηγείται επιτυχημένου πραξικοπήματος στην Κούβα και ορίζει τον εαυτό του ως "προσωρινό πρόεδρο".

Επίσης, σου θυμίζουμε ότι όταν γεννήθηκες η Ελλάδα και η Τουρκία έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του, Ηλίας Αργυριάδης, Δημήτρης Μπάτσης και Νίκος Καλούμενος, εκτελέστηκαν στου Γουδή. Ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1951
Η Λιβύη γίνεται ανεξάρτητη χώρα και ο Ιντρίς Α' ανακηρύσσεται βασιλιάς της Λιβύης. Οι κινεζικές και βορειοκορεατικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Σεούλ.

Στην Ελλάδα ο Νικόλαος Πλαστήρας γίνεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1950
Αρχίζει ο Πόλεμος της Κορέας με την εισβολή των βορειοκορεατικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα.

Στην Ελλάδα ο Νικόλαος Πλαστήρας σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού με αντιπρόεδρο τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1949
Τη χρονιά που γεννήθηκες συνέβησαν τα ακόλουθα: Δώδεκα χώρες υπογράφουν το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δημιουργώντας το ΝΑΤΟ. Ιδρύεται η Δυτική Γερμανία και τίθεται σε ισχύ ο Βασικός Νόμος για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Ιδρύεται η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

Στην Ελλάδα ο Αλέξανδρος Παπάγος αναλαμβάνει τη γενική αρχηγία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια πτήσης από την Καβάλα στην Αθήνα, αεροσκάφος Douglas C-47 Skytrain της Τ.Α.Ε. συντρίβεται στην Πάρνηθα σκοτώνοντας και τους 22 επιβαίνοντες.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1948
Το Ισραήλ ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος και εγκαθίσταται προσωρινή κυβέρνηση. Αμέσως μετά την ανακήρυξη, το Ισραήλ δέχεται επίθεση από τα γειτονικά αραβικά κράτη και αρχίζει ο Αραβοϊσραηλινός πόλεμος του 1948.

Στην Ελλάδα δύναμη ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εξαπολύει βομβαρδισμό κατά της Θεσσαλονίκης σκοτώνοντας 6 αμάχους. Τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται επίσημα στην Ελλάδα και ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ) καταλαμβάνει προσωρινά την Καρδίτσα.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1947
Μετά από 200 χρόνια βρετανικής κυριαρχίας, η Ινδία αποκτά την ανεξαρτησία της. Στην Ευρώπη ξεκινά ο Ψυχρός Πόλεμος.

Στην Ελλάδα υπογράφεται στην Αθήνα η ελληνοαμερικανική συμφωνία για την εφαρμογή του Δόγματος Τρούμαν. Ξεκινά η μάχη της Κόνιτσας.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1946
Σε ομιλία του στο Φούλτον του Μιζούρι, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ κάνει λόγο για το σιδηρούν παραπέτασμα.

Στην Ελλάδα αντάρτες υπό τον Αλέξανδρο Ρόσιο σκοτώνουν στο Λιτόχωρο 9 χωροφύλακες και 2 εθνοφύλακες. Το γεγονός σημαδοτεί την έναρξη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Αναλαμβάνει στην Ελλάδα η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη.

Τι συνέβη όταν γεννήθηκες: 1945
Ρίψη ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι. Ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-29 ρίχνει ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα "Fat Man" στο Ναγκασάκι, Ιαπωνία, στις 11:02 π.μ. Ιδρύεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αρχίζουν οι δίκες εναντίον 24 Ναζί εγκληματιών πολέμου στο δικαστικό μέγαρο της Νυρεμβέργης.

Στην Ελλάδα ο Νικόλαος Πλαστήρας γίνεται πρωθυπουργός. O Νίκος Ζαχαριάδης επιστρέφει στην Ελλάδα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου και ιδρύεται το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας.

Comments