Για όσους αγαπούν το καλό και χρήσιμο κρέας, μια πανάκριβη κατάχρηση αξίζει τον κόπο: το κρέας Kobe που ανακάλυψαν οι πανούργοι Ιάπωνες και έχει κατακτήσει τον πλανήτη.
Στην Ιαπωνία, λοιπόν, σε καλά εστιατόρια θα
βρείτε ένα κομμάτι μοσχαρίσιας μπριζόλας με την ονομασία Wagyu («Wa» σημαίνει ιαπωνικό και «gyu» σημαίνει βόδι). Το μοσχαρίσιο αυτό κρέας θα το βρείτε με ονοματεπώνυμο, ανάλογα με την περιοχή που εκτρέφεται, με πιο δημοφιλές αυτό της περιοχής Kobe, που μεγαλώνει αποκλειστικά στον νομό Hyogo και θεωρείται ο «βασιλιάς του κρέατος»! Τα χαρακτηριστικά αυτού του κρέατος; Είναι απίστευτα μαλακό, λιπαρό και -κατά γενική ομολογία όσων τυχερών το έχουν γευτεί- πεντανόστιμο.
Το μυστικό της επιτυχίας του είναι οι συνθήκες ανατροφής των ζώων και τα γονίδιά τους...
Πιο συγκεκριμένα, τα βοοειδή αυτά μεγαλώνουν καλύτερα από πολλούς ανθρώπους στην υφήλιο, αφού τρώνε υψηλής ποιότητας γρασίδι, πίνουν μπίρα ή σάκε ανάλογα με την περιοχή για να τους ανοίγει η όρεξη και οι κτηνοτρόφοι τους κάνουν μασάζ για να αποφύγουν τις μυϊκές κράμπες και να κρατήσουν το κρέας τους μαλακό.
Επιπλέον, λόγω γενετικής κατασκευής, το κρέας τους περιέχει υψηλότερο ποσοστό σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα από ένα τυπικό μοσχαρίσιο κρέας, ενώ οι αυξημένες ραβδώσεις λίπους με μαρμαρική υφή που έχουν αυξάνουν την αναλογία των μονοακόρεστων λιπαρών σε σχέση με τα κορεσμένα.
Το κρέας αυτό, ή τουλάχιστον μία πολύ κοντινή εκδοχή του, μπορείτε να το γευτείτε και στη Μεγάλη Βρετανία ή στην Αμερική, αφού, όπως ήταν λογικό, οι Αμερικανοί εισήγαγαν βοοειδή αυτής της ράτσας από την Ιαπωνία και αναπαρήγαγαν τις συνθήκες ανατροφής τους στις δικές τους φάρμες. Η διαφορά είναι ότι τα αμερικάνικα μοσχάρια απαγορεύεται να ονομάζονται Kobe, γι’ αυτό και θα πρέπει να τα αναζητήσετε σαν Kobe-style.
Οι τιμές; Στο Τόκιο, στο εστιατόριο Aragawa μία μικρή μπριζόλα Kobe των 225 γρ. θα σας στοιχίσει $258, ενώ το εστιατόριο Craftsteak της Νέας Υόρκης δέχεται παραγγελίες από μεγάλες παρέες για το «103» Wagyu rib-eye, το οποίο έρχεται σε ποσότητα 9 κιλών και κοστίζει $2.800.
Πώς να το ψήσετε:
Θέλει γκριλ σε προθέρμανση τουλάχιστον μισή ώρα
Απαγορεύεται να ρίξετε αλάτι, λάδι ή οτιδήποτε άλλο πάνω στο κρέας που θα ψήσετε
Τοποθετείτε στην ψησταριά την μπριζόλα και ψήνετε για 3 λεπτά το πολύ
Γυρίζετε από την άλλη πλευρά για άλλα τρια λεπτά το πολύ
Πρέπει να είναι ροζέ προς κόκκινο και έντονα ψημένο απ' έξω
Οταν τοποθετηθεί στο πιάτο, προσθέστε χοντρό αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι, άφθονο
Τίποτε άλλο
Στην Ιαπωνία, λοιπόν, σε καλά εστιατόρια θα
βρείτε ένα κομμάτι μοσχαρίσιας μπριζόλας με την ονομασία Wagyu («Wa» σημαίνει ιαπωνικό και «gyu» σημαίνει βόδι). Το μοσχαρίσιο αυτό κρέας θα το βρείτε με ονοματεπώνυμο, ανάλογα με την περιοχή που εκτρέφεται, με πιο δημοφιλές αυτό της περιοχής Kobe, που μεγαλώνει αποκλειστικά στον νομό Hyogo και θεωρείται ο «βασιλιάς του κρέατος»! Τα χαρακτηριστικά αυτού του κρέατος; Είναι απίστευτα μαλακό, λιπαρό και -κατά γενική ομολογία όσων τυχερών το έχουν γευτεί- πεντανόστιμο.
Το μυστικό της επιτυχίας του είναι οι συνθήκες ανατροφής των ζώων και τα γονίδιά τους...
Πιο συγκεκριμένα, τα βοοειδή αυτά μεγαλώνουν καλύτερα από πολλούς ανθρώπους στην υφήλιο, αφού τρώνε υψηλής ποιότητας γρασίδι, πίνουν μπίρα ή σάκε ανάλογα με την περιοχή για να τους ανοίγει η όρεξη και οι κτηνοτρόφοι τους κάνουν μασάζ για να αποφύγουν τις μυϊκές κράμπες και να κρατήσουν το κρέας τους μαλακό.
Επιπλέον, λόγω γενετικής κατασκευής, το κρέας τους περιέχει υψηλότερο ποσοστό σε ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα από ένα τυπικό μοσχαρίσιο κρέας, ενώ οι αυξημένες ραβδώσεις λίπους με μαρμαρική υφή που έχουν αυξάνουν την αναλογία των μονοακόρεστων λιπαρών σε σχέση με τα κορεσμένα.
Το κρέας αυτό, ή τουλάχιστον μία πολύ κοντινή εκδοχή του, μπορείτε να το γευτείτε και στη Μεγάλη Βρετανία ή στην Αμερική, αφού, όπως ήταν λογικό, οι Αμερικανοί εισήγαγαν βοοειδή αυτής της ράτσας από την Ιαπωνία και αναπαρήγαγαν τις συνθήκες ανατροφής τους στις δικές τους φάρμες. Η διαφορά είναι ότι τα αμερικάνικα μοσχάρια απαγορεύεται να ονομάζονται Kobe, γι’ αυτό και θα πρέπει να τα αναζητήσετε σαν Kobe-style.
Οι τιμές; Στο Τόκιο, στο εστιατόριο Aragawa μία μικρή μπριζόλα Kobe των 225 γρ. θα σας στοιχίσει $258, ενώ το εστιατόριο Craftsteak της Νέας Υόρκης δέχεται παραγγελίες από μεγάλες παρέες για το «103» Wagyu rib-eye, το οποίο έρχεται σε ποσότητα 9 κιλών και κοστίζει $2.800.
Πώς να το ψήσετε:
Θέλει γκριλ σε προθέρμανση τουλάχιστον μισή ώρα
Απαγορεύεται να ρίξετε αλάτι, λάδι ή οτιδήποτε άλλο πάνω στο κρέας που θα ψήσετε
Τοποθετείτε στην ψησταριά την μπριζόλα και ψήνετε για 3 λεπτά το πολύ
Γυρίζετε από την άλλη πλευρά για άλλα τρια λεπτά το πολύ
Πρέπει να είναι ροζέ προς κόκκινο και έντονα ψημένο απ' έξω
Οταν τοποθετηθεί στο πιάτο, προσθέστε χοντρό αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι, άφθονο
Τίποτε άλλο
Comments