Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας,έβαλε τα προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα πάνω από τα εθνικά

Αποφασιστικό βήμα για το επόμενο στάδιο της διαδικασίας παραπομπής του Αμερικανού προέδρου και της σύνταξης του κατηγορητηρίου έκαναν οι Δημοκρατικοί καθώς δημοσιοποίησαν και κατόπιν ενέκριναν σε ψηφοφορία στο επίπεδο της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων το πόρισμα 300 σελίδων που περιέχει τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα που διενεργήθηκε σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.



Η δεύτερη φάση της διαδικασίας αναμένεται να αρχίσει σήμερα (4/12) στην επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων, με τα μέλη της να διαβουλεύονται δημόσια με τέσσερις ειδικούς σε θέματα νομολογίας για το συνταγματικό πλαίσιο και τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Η επιτροπή Πληροφοριών της -ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς- Βουλής των Αντιπροσώπων δημοσιοποίησε χθες το πόρισμα, που βασίζεται στις καταθέσεις αξιωματούχων, διπλωματών και κρατικών λειτουργών και έγγραφα που συγκεντρώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων αρχείων τηλεφωνικών κλήσεων.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας καθώς φέρεται να συνέδεσε την παράδοση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αξίας 400 δολαρίων στις ουκρανικές δυνάμεις με την έναρξη έρευνας για διαφθορά σε βάρος του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ.

Το πόρισμα

«Ο πρόεδρος έβαλε τα προσωπικά του πολιτικά συμφέροντα πάνω από τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, επιδίωξε να υπονομεύσει τη διαδικασία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», σημειώνει το πόρισμα της επιτροπής.

«Η έρευνα έδειξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ, αυτοπροσώπως και με τη μεσολάβηση παραγόντων εντός και εκτός της κυβέρνησης, επιδίωξε την ανάμειξη μιας ξένης χώρας, της Ουκρανίας, για να διευκολύνει την εκστρατεία επανεκλογής του», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, ο Δημοκρατικός Άνταμ Σιφ, εξήγησε ότι το Κογκρέσο πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα για να «προστατευθούν» οι προεδρικές εκλογές του 2020.

Η διαδικασία μεταφέρεται πλέον στην επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων, που ξεκινά σήμερα τις δικές της ακροάσεις για την αναμενόμενη υποβολή του κατηγορητηρίου στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αν όπως αναμένεται η ολομέλεια εγκρίνει το κατηγορητήριο σε βάρος του Τραμπ, ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα βρεθεί αντιμέτωπος με δίκη στη Γερουσία, όπου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων επί των παρόντων για να καταδικαστεί και να καθαιρεθεί, σενάριο που μοιάζει απίθανο. Οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν η διαδικασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων να έχει τελειώσει ως τα Χριστούγεννα και η δίκη στη Γερουσία να γίνει στις αρχές του 2020.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνείται τις κατηγορίες και κατ’ επανάληψη έχει μιλήσει για «κυνήγι μαγισσών». Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε μια «διαδικασία-παρωδία», με την εκπρόσωπό του Στέφανι Γκρίσαμ να διατείνεται πως το πόρισμα δεν περιέχει την παραμικρή «απόδειξη» σε βάρος του προέδρου. Ο ίδιος ο Τραμπ, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του NATO, κατήγγειλε τη «φάρσα» αυτή και ότι ο Σιφ έχει «ξεφύγει», υπενθυμίζοντας ότι έχει την πλήρη υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ζελένσκι

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για ενδεχόμενη παραπομπή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για την υπόθεση «εκβίασης» του Ουκρανού προέδρου, ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε εκ νέου την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας quid pro quo (σε αντιστάθμιση) με τον Αμερικανό ομόλογό του.

«Δεν μίλησα καθόλου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ με βάσει αυτούς τους όρους: σου δίνω αυτό, μου δίνεις εκείνο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και τις εφημερίδες Time, Le Monde και Gazeta Wyborcza.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε εξάλλου ότι «δεν κατανοώ καθόλου» τις καταγγελίες περί εκβιασμού που έγιναν στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ για την παραπομπή του Τραμπ και ότι «δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι είμαστε ζητιάνοι» στην Ουκρανία.

Comments