Κι ομως μπορουμε να βαψουμε τα μαλλια και με καφε

Καφές: Οι εναλλακτικές χρήσεις που θα σας εκπλήξουν

Βάψιμο μαλλιών ή επιδιόρθωση γρατζουνιών στα έπιπλα; Αυτές είναι μόνο δύο "θαυματουργές" πρακτικές χρήσεις των κατά τα άλλα ταπεινών κόκκων καφέ, που όλοι έχουμε στο σπίτι μας.  Κάντε κλικ για να μάθετε περισσότερες.



Απολέπιση σώματος

Ο λεπτοαλεσμένος καφές είναι ένα φυσικά λειαντικό υλικό και ιδανικό συστατικό για scrub σώματος, που βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Οι κόκκοι του καφέ χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά δέρματος. Αν τους χρησιμοποιήσετε στο σπίτι, προσθέστε λάδι καρύδας, ώστε να κάνετε το μίγμα πιο μαλακό. 

Φυσική βαφή μαλλιών

Ο καφές περιέχει φυσικές χρωστικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βαφές. Συχνότερα χρησιμοποιείται για βαφή μαλλιών, υφασμάτων, ακόμη και χαρτιού. Στα μαλλιά προσθέτει έξτρα λάμψη, ενώ βαθαίνει προσωρινά και το χρώμα τους. Πάντως, σε όσους έχουν πιο ανοιχτόχρωμα μαλλιά -όπως οι ξανθοί- συνίσταται προσοχή, καθώς η εφαρμογή του μπορεί να αφήσει μια πιο σκούρα απόχρωση μετά το λούσιμο. 

Αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων

Σύμφωνα με μελέτες, ο καφές βοηθά στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, καθώς είναι πηγή αντιοξειδωτικών και καφεΐνης.  Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σκούρου χρώματος και τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνοντια για τη γήρανση του δέρματος. Eφαρμόστε μια πάστα κόκκων καφέ με νερό ή λάδι καρύδας κάτω από τα μάτια για 10 λεπτά και μετά ξεπλύντε.

Απαλλαγείτε από τη δυσοσμία

Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν άζωτο, το οποίο -σε συνδυασμό με τον άνθρακα- μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγείτε από την άσχημη μυρωδιά που αναδύεται στον αέρα από το θείο. Με απλά λόγια βοηθάει στην απορρόφηση της δυσοσμίας. Για αυτό γεμίστε μια παλιά κάλτσα με κόκκους καφέ και χρησιμοποιήστε την ως αποσμητικό χώρου. Επίσης, μπορείτε να βάλετε κόκκους καφέ σε ψυγείο που έχει αποκτήσει άσχημη μυρωδιά από χαλασμένα τρόφιμα ή να ρίξετε σε σιφόνι που μυρίζει και αμέσως μετά να ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

Νικήστε τα έντομα

Ουσίες που περιλαμβάνονται στον καφέ – καφεΐνη και διτερέπνια- πιστεύεται ότι είναι τοξικές για πολλά έντομα. Πασπαλίστε τους εξωτερικούς χώρους ή βάλτε σε ένα μπολ κόκκους καφέ για να κρατήσετε μακριά κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια. Μπορείτε επίσης να ρίξετε κόκκους γύρω από τα φυτά σας για να αποτρέψετε τυχόν "επελάσεις" σαλιγκαριών.

Λίπασμα για τα φυτά

Ο καφές περιέχει μεταλλικά στοιχεία όπως άζωτο, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και χρώμιο, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Θεωρείται επίσης ότι μειώνουν τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων που συνήθως βρίσκονται σε μολυσμένο έδαφος.

Τρίψτε κατσαρόλες και τηγάνια

Χάρη στην υφή του, ο αλεσμένος καφές είναι εξαιρετικό υλικό για την απομάκρυνση των σκληρών λεκέδων από σκεύη κουζίνας ακόμη και από κεραμίδια.

Μαλακώστε το κρέας

Ο καφές περιέχει φυσικά ένζυμα και οξέα, τα οποία βοηθούν να μαλακώσουν οι ίνες και οι πρωτεΐνες του κρέατος, ώστε να γίνει πιο εύκολο το μαγείρεμα. Μπορεί επίσης να ενισχύσει τη γεύση του κρέατος.

Εξαφανίστε γρατζουνιές από τα έπιπλα

Αν τα ξύλινα έπιπλά σας έχουν αποκτήσει γρατζουνιές με τα χρόνια, προσπαθήστε να τις επιδιορθώσετε, χρησιμοποιώντας καφέ. Φτιάξτε μια πηχτή πάστα με κόκκους καφέ και νερό, εφαρμόστε τη στις γρατζουνιές με μια μπατονέτα και αφήστε τη να δράσει για περίπου 10 λεπτά. Βοηθά να κρυφτεί η γρατζουνιά, βάφοντας το ξύλο σε μια σκούρα καφέ απόχρωση. Μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες στρώσεις της πάστας, ώσπου να πετύχετε το επιθυμητό χρώμα.

Γεμίστε μαξιλαράκια για καρφίτσες

Στεγνός και αποξηραμένος χρησιμοποιημένος καφές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γεμίσετε χειροποίητα μαξιλαράκια για τις καρφίτσες σας. Οι κόκκοι του καφέ προφυλάσσουν τις καρφίτσες σας από την σκουριά.

Καθαρίστε το τζάκι ευκολότερα

Ρίξτε βρεγμένους κόκκους καφέ πάνω στα κάρβουνα και αφήστε τους να δράσουν για περίπου 15 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο θα τα μαζέψετε ευκολότερα χωρίς η στάχτη να πετάγεται στον αέρα.


Comments