Ποια γούρια φέρνουν καλή τύχη ανα τον κόσμο

Χνουδωτό ζάρι, ΗΠΑ

Το χνουδωτό ζάρι πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τους αμερικανούς πιλότους κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου για καλή τύχη και έγινε τάση και μετά τον πόλεμο, όταν οι άνθρωποι το κρεμούσαν στον καθρέφτη του αυτοκινήτου τους τη δεκαετία του '50.
Η γάτα Maneki-neko, Ιαπωνία
Η πασίγνωστη γάτα από την Ιαπωνία σηκώνει το χέρι και φέρνει καλή τύχη σε όποιον την αποκτήσει. Θα τη δείτε συνήθως στην είσοδο πολλών εστιατορίων και καταστημάτων στην Ιαπωνία, ως σύμβολο καλοτυχίας και ευημερίας.  
Χρυσόψαρο, Κίνα
Σύμφωνα με το κινεζικό φενγκ σούι, αν φτιάξει κανείς μια μικρή λίμνη με χρυσόψαρα έξω από το σπίτι του ή βάλει ένα ενυδρείο με τέτοια μέσα στο σπίτι, θα έχει μακροζωία και ευημερία. Αν προσθέσει εκεί κι ένα μαύρο ψάρι, τότε, σύμφωνα με την ίδια παράδοση, αυτό θα απορροφήσει όλη την αρνητική ενέργεια. 
Χάντρα-μάτι, Τουρκία
Το φυλαχτό-μάτι είναι πολύ διάσημο γούρι στην Τουρκία και το συναντάμε συνήθως στην απόχρωση του μπλε. Όπως και στην Ελλάδα, άλλωστε, λέγεται ότι προστατεύει από το "κακό μάτι" που φέρνει ατυχία, γι' αυτό και οι άνθρωποι είτε το κρεμούν είτε το φορούν σαν κόσμημα.  
Βελανίδια, Αγγλία
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με τους Νορμανδούς, οι Άγγλοι κουβαλούσαν αποξηραμένα βελανίδια για να γλιτώσουν από τις βαρβαρότητες. Έτσι το βελανίδι θεωρείται έκτοτε σύμβολο τύχης, σοφίας, ευημερίας, νεότητας και δύναμης. 
Ονειροπαγίδα, Βόρεια Αμερική
Η καταγωγή της ονειροπαγίδας είναι από τη βόρεια αμερικανική παράδοση και είναι φτιαγμένη από νήμα, χάντρες και φτερά. Όπως λέει και το όνομά της, "πιάνει" τα κακά όνειρα και κρατά μακριά την κακοτυχία. Συνήθως τη βλέπουμε κρεμασμένη κοντά σε ένα παράθυρο ή και ως διακοσμητικό αξεσουάρ. 
Κούκλες ανησυχίας, Κεντρική Αμερική
Αυτές οι κούκλες μινιατούρες από τη Γουατεμάλα και το Μεξικό είναι ό,τι πρέπει για όσους δεν μπορούν να κοιμηθούν γιατί τους βασανίζουν ανησυχίες. Υποτίθεται ότι τις βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να ανακουφιστούν από τις αγχωτικές σκέψεις τη νύχτα. 
Χάμσα, Μέση Ανατολή
Αυτό το γούρι από την Μέση Ανατολή προστατεύει από το κακό μάτι. Συνήθως το κρεμούν στους τοίχους των σπιτιών και των χώρων εργασίας, ενώ στο Ισραήλ το φορούν και σαν αξεσουάρ. 
Άλογο ντάλα, Σουηδία
Στην σουηδική επαρχία Νταλάρνα, το παραδοσιακό ξύλινο αλογάκι πιστεύεται ότι φέρνει καλή τύχη. Θα το δείτε σε πολλές παραλλαγές, αλλά η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή της φωτογραφίας: Σε κόκκινο χρώμα και με πολύχρωμες λεπτομέρειες, το άλογο ντάλα αντιπροσωπεύει τη γνώση, την αφοσίωση, την δύναμη και την αξιοπρέπεια.

Γουρούνια από μάρτζιπαν, Γερμανία
Το Μεσαίωνα τα γουρούνια ήταν σύμβολο πλούτου και ευημερίας στη Γερμανία. Γι' αυτό και το γλύκισμα των γουρουνιών από μάρτζιπαν (αμυγδαλόπαστα) είναι γούρι για τους Γερμανούς και το κάνουν δώρο τα Χριστούγεννα και την παραμονή Πρωτοχρονιάς. 
Σκαραβαίος, Αίγυπτος
Πολύ δημοφιλές γούρι/φυλαχτό, ο σκαραβαίος είναι σύμβολο αναγέννησης και αιώνιας ζωής, προστατεύοντας το πρόσωπο που το κρατά ή το φορά. Στην αρχαία Αίγυπτο οι σκαραβαίοι θεωρούνταν ιεροί και χρησιμοποιούνταν μέχρι και στις επίσημες σφραγίδες του κράτους.
Πέταλο, Ευρώπη
Όσο πιο παλιό, τόσο πιο τυχερό θεωρείται το πέταλο ως γούρι. Σύμφωνα με το θρύλο, έχει τη δύναμη να κρατά μακριά το κακό. Το κρεμούν σε πόρτες με την καμπύλη του προς τα κάτω.
Τετράφυλλο τριφύλλι, Ιρλανδία
Σύμβολο τύχης σύμφωνα με την ιρλανδική παράδοση, είναι στην πραγματικότητα μια διαφορετική ποικιλία του κοινού τριφυλλιού. 
Τούμι, Περού
Πρόκειται για ένα τελετουργικό μαχαίρι φτιαγμένο από χαλκό, ασήμι ή χρυσό, το οποίο χρησιμοποιούνταν σε θυσίες στο αρχαίο Περού. Στο σήμερα, οι περουβιανοί το κρεμούν στους τοίχους των σπιτιών, αλλά μπορεί να το συναντήσει κανείς ακόμη και σε μπρελόκ ή κούπες καφέ.
Γούρια από μπαμπού, Κίνα
Η λεγόμενη "Δράκαινα" είναι το μπαμπού εσωτερικού χώρου που συμβολίζει την ενέργεια. Πολύ δημοφιλές στο φενγκ σούι, ενεργοποιεί τα καλά σημεία του "τσι" και όταν το συναντάμε σε δέσμες όπως στην φωτογραφία εδώ, φέρνει τύχη, ευτυχία και μακροζωία. 
Κέρατο, Ιταλία
Θεωρείται ότι διώχνει μακριά το κακό το μάτι και συμβολίζει την τύχη. Το φορούν κυρίως έγκυες γυναίκες, γυναίκες που μόλις έγιναν μητέρες, αλλά και νιόπαντροι. 
Ελέφαντας, Ταϊλάνδη και Ινδία
Οι ελέφαντες ανέκαθεν ήταν σύμβολο καλής τύχης και στις δύο χώρες. Αντιπροσωπεύουν την σοφία και τη δύναμη και συνήθως τοποθετούνται στην είσοδο των σπιτιών και χώρων εργασίας. 
Πιζάνκα, Ουκρανία
Το ουκρανικό πασχαλινό αβγό ονομάζεται πιζάνκα και συμβολίζει την αγάπη, τον πλούτο, την υγεία και τη γονιμότητα. 
Γελαστός Βούδας, Ινδία
Πολύ δημοφιλής στην Ινδία, κατάγεται από την αρχαία Κίνα και φέρνει καλή τύχη σε όποιον του.. τρίβει την κοιλιά κάθε μέρα, σύμφωνα με την παράδοση. 

Comments