Τι τρώνε τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο

Τα Χριστούγεννα είναι πάντα ευκαιρία για απολαυστικά εδέσματα. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή και λαχταριστά πιάτα και επιδόρπια σε όλο τον κόσμο τέτοια εποχή;

Πουτίγκα (Αγγλία)
Δημοφιλής και στην Ιρλανδία, η πουτίγκα φτιάχνεται με υλικά όπως το αλεύρι, τα αυγά, το σιρόπι, αλλά και με μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα και κατέχει σημαντική θέση στο χριστουγεννιάτικο αγγλικό τραπέζι. Πλαισιώνει το κυρίως δείπνο που συνήθως αποτελείται από πιάτα σαν τη γαλοπούλα, τις ψητές πατάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη γέμιση και τη σάλτσα κράνμπερι.
Ψητή χήνα (Γερμανία)
Στο Μεσαίωνα το πιάτο αυτό καταναλωνόταν στις 11 Νοεμβρίου, ημέρα του Αγίου Μαρτίνου, αλλά με το πέρασμα του χρόνου καθιερώθηκε να το τρώνε τα Χριστούγεννα στη Γερμανία. Άλλες επιλογές της ημέρας περιλαμβάνουν πάπια, λαγό και ψητό, μαζί με κόκκινο λάχανο και πατάτες, αλλά και το κέικ "στόλεν" με φρούτα και μπαχαρικά.
Τηγανητό κοτόπουλο/Επιδόρπιο ουαγκάσι (Ιαπωνία)
Η παράδοση του τηγανητού κοτόπουλου ξεκίνησε το 1974 με αφορμή τη χριστουγεννιάτικη καμπάνια της φίρμας KFC στην Ιαπωνία που έγινε πολύ δημοφιλής. Όσο για το επιδόρπιο ουαγκάσι, η βάση του είναι πάστα φασολιού και το συναντάμε σε διάφορα μεγέθη και χρώματα.
Ψητή γαλοπούλα (Καναδάς, ΗΠΑ)
Συνοδεύεται με λαχανικά και πουρέ πατάτας, αλλά και από επιδόρπια όπως η πουτίγκα δαμάσκηνου, τα κέικ φρούτων και οι τάρτες κιμά. Απαραίτητο ποτό το έγκνογκ.
Η γιορτή των επτά ψαριών (Ιταλία)
Είναι ένα γεύμα που αποτελείται από 7 πιάτα με θαλασσινά, όπως χταπόδι, μύδια, αλλά και τηγανητό χέλι, μεταξύ άλλων. Το χριστουγεννιάτικο επιδόρπιο των Ιταλών είναι το γνωστό πανετόνε, δηλαδή το κέικ με ξηρούς καρπούς, φρούτα και σοκολάτα. Εναλλακτικά, προσφέρεται το γλυκό τιραμισού.
Ταμάλες (Κόστα Ρίκα)
Αν και το ταμάλες καταναλώνεται όλο το χρόνο, αποτελεί μέρος και του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στην Κόστα Ρίκα. Πρόκειται για ζύμη από καλαμπόκι με γέμιση κρέατος ή κοτόπουλου, περασμένη στον ατμό και τυλιγμένη με καλαμπόκι ή φύλλα μπανάνας, ενώ περιέχει και λαχανικά όπως το κρεμμύδι, οι πατάτες και το σκόρδο.
Bûche de Noël (Γαλλία)
Πρόκειται για ένα λαχταριστό κέικ με σοκολατένια κρέμα βουτύρου που μοιάζει με κορμό. Πλαισιώνει το κυρίως χριστουγεννιάτικο γεύμα των Γάλλων που αποτελείται από θαλασσινά σαν τα όστρακα, τις γαρίδες και τους αστακούς.
Μπακαλιάρος (Mεξικό)
Οι ρίζες αυτού του πιάτου που έχει βάση τον μπακαλιάρο, κρατούν από την Ισπανία και τα υλικά του είναι φυσικά μπακαλιάρος, ντομάτες, τσίλι πιπεριά, κρεμμύδια, πατάτες και ελιές. Άλλα αγαπημένα μεξικάνικα πιάτα για τα Χριστούγεννα είναι η μεξικάνικη σαλάτα, τα romeritos, το pozole και τα buñuelos, αλλά και το ποτό ponche navideño και το γλυκό ψωμί ονόματι rosca de reyes.
Μελομακάρονα (Ελλάδα)
Τα πασίγνωστα χριστουγεννιάτικα μελομακάρονα δεν θέλουν ιδιαίτερες συστάσεις: Φτιάχνονται από αλεύρι, ελαιόλαδο και μέλι. Μαζί με τους κουραμπιέδες, είναι τα πιο αγαπημένα εδέσματα των γιορτών στην Ελλάδα.
Kūčios (Λιθουανία)
Το παραδοσιακό τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων στην Λιθουανία αποτελείται από 12 πιάτα, που εκπροσωπούν τους ισάριθμους μήνες του χρόνου και περιλαμβάνουν ψάρι, ψωμί, λαχανικά, αλλά όχι κρέας και γαλακτοκομικά. Συχνά χρειάζεται ακόμη και μια εβδομάδα για να ετοιμαστεί αυτό το πληθωρικό γιορτινό γεύμα. 
Julbord (Σουηδία)
Είναι ένα γεύμα 3 πιάτων που περιλαμβάνει ψάρι, κεφτέδες και πατάτες μαγειρευτές που ονομάζονται Janssons frestelse. Όσο για τα επιδόρπια, στη Σουηδία είναι πολύ δημοφιλή η πουτίγκα ρυζιού και τα κουλουράκια σε σχήμα “S”.
Γλυκιά μακαρονάδα (Φιλιππίνες)
Στις Φιλιππίνες ξεκινούν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα ήδη από τον... Σεπτέμβριο. Τα πιο δημοφιλή πιάτα που προτιμούν την εορταστική περίοδο είναι η γλυκιά μακαρονάδα, μπάλες τυριού, ρολά λαχανικών και φρουτοσαλάτα.
Πάβλοβα (Νέα Ζηλανδία)
Τα Χριστούγεννα οι Νεοζηλανδοί κάνουν μπάρμπεκιου με κρέας και θαλασσινά και ολοκληρώνουν το γεύμα τους με το επιδόρπιο πάβλοβα, το οποίο πήρε το όνομά του από την ρωσίδα μπαλαρίνα  Άννα Πάβλοβα και αποτελείται από βάση μαρέγκας, κρέμα για γαρνιτούρα και φρούτα όπως το κίουι και η φράουλα στην κορυφή. Το αγαπούν πολύ επίσης και στην Αυστραλία.
Joulutorttu (Φινλανδία)
Σε σχήμα αστεριού, το αγαπημένο επιδόρπιο των Φινλανδών joulutorttu είναι σφολιάτα με γέμιση μαρμελάδα δαμάσκηνο, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη.
Gourmetten (Ολλανδία)
Πρόκειται για μια καυτή επιφάνεια-πλάκα όπου οι Ολλανδοί σε παρέες μαγειρεύουν μικρά γεύματα, θαλασσινά και λαχανικά.
Χαλάκα (Βενεζουέλα)
Παρόμοια με το ταμάλε, τα χαλάκας είναι φτιαγμένα από καλαμπόκι και γεμιστά με κρέας ή θαλασσινά. Για πολλούς είναι το εθνικό πιάτο της Βενεζουέλας. Μια άλλη αγαπημένη επιλογή στη χώρα είναι και το ρολό ψωμιού με σαλάμι που ονομάζεται Pan de jamón.

Comments